Włączenie lodówko-zamrażarki; Regulacja temperatury - Hotpoint-Ariston BD 2922 EU/HA - Instrukcja obsługi - Strona 6

Hotpoint-Ariston BD 2922 EU/HA Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

PL

45

Uruchomienie i

użytkowanie

Włączenie lodówko-zamrażarki

!

Przed włączeniem urządzenia, należy postąpić zgodnie

z instrukcją instalowania

(patrz Instalowanie).

!

Przed podłączeniem urządzenia do sieci dokładnie

wyczyścić jego wnęki i akcesoria letnią wodą i sodą

oczyszczoną.
1. Włożyć wtyczkę do gniazda i sprawdzić, czy zaświeci się

lampka wewnątrz lodówki.

2. Przekręcić i ustawić pokrętło REGULACJA

TEMPERATURY na pośredniej wartości. Dopiero po kilku

godzinach można włożyć artykuły spożywcze do lodówki.

Regulacja temperatury

Temperatura wewnątrz lodówki reguluje się automatycznie

w zależności od pozycji pokrętła termostatu.

1

= mniej zimno

5

=bardziej zimno

Zaleca się, w każdym razie, pozycję średnią.

W celu zwiększenia miejsca do dyspozycji i ze względu

na lepszą estetykę, lodówko-zamrażarka ma “system

chłodzący” umieszczony wewnątrz tylniej ściany lodówki.

Ściana ta, w trakcie funkcjonowania, pokrywa się

szronem lub spływają po niej krople wody w zależności

od tego, czy kompresor pracuje, czy też znajduje się w

stanie spoczynku. Nie przejmujcie się tym! Lodówko-

zamrażarka pracuje normalnie.

Jeśli ustawi się pokrętło REGULACJA TEMPERATURY

na wysokich wartościach, przy dużych ilościach

artykułów spożywczych oraz z wysoką temperatura

otoczenia urządzenie to będzie pracowało bez przerwy,

będzie powodowało tworzenie się szronu i nadmierne

zużycie energii elektrycznej: należy wtedy przestawić

pokrętło na niższe wartości (wykonane zostanie

automatyczne usuwanie oblodzenia).

W urządzeniach statycznych powietrze krąży w sposób

naturalny: Powietrze zimniejsze opada do dołu ponieważ

jest cięższe. Oto jak układać artykuły spożywcze.

Najlepszy sposób wykorzystania lodówki

• Do wyregulowania temperatury zastosować pokrętło

do REGULACJI TEMPERATURY (patrz Opis).

• Wkładać artykuły spożywcze jedynie zimne lub

letnie, ale nie ciepłe (patrz Uwagi i zalecenia).

• Pamiętać należy, że ugotowane artykuły spożywcze

nie mogą być przechowywane dłużej od surowych.

• Nie przechowywać płynów w otwartych pojemnikach:

zwiększałyby wilgotność z konsekwencją formowania

się skroplin.

Przechowywanie produktów spożywczych

1. Po zakupieniu produktów spożywczych należy

usunąć z nich opakowanie zewnętrzne, najczęściej

papierowe, kartonowe, albo też z innego materiału,

które mogłoby doprowadzić do zanieczyszczenia

komory lodówki bakteriami lub brudem.

2. Artykuły spożywcze, (szczególnie łatwo psujące

się albo posiadające silny zapach) należy chronić

unikając pomiędzy nimi kontaktu, eliminując w

ten sposób możliwość skażenia przez zarazki

lub bakterie, a także rozprzestrzeniania się

specyficznych zapachów tych artykułów w lodówce.

3. Żywność powinna być tak rozłożona w lodówce,

aby powietrze mogło krążyć pomiędzy nią bez

przeszkód.

4. Wnętrze lodówki należy utrzymywać w czystości,

zwracając uwagę, aby nie używać do czyszczenia

środków żrących lub powodujących rysowanie

powierzchni

5. Należy usuwać z lodówki artykuły spożywcze, jeśli

okres ich przydatności do spożycia upłynął.

6. W celu właściwego przechowywania żywności,

potrawy łatwo psujące się (np. miękkie sery,

surowe ryby, mięso itp.) powinno się umieszczać

w najzimniejszej części lodówki, to znaczy nad

pojemnikami na jarzyny, tam, gdzie znajduje się

wskaźnik temperatury.

ż

ywno

ść

Rozmieszczenie w lodówce

Mi

ę

so i

wyczyszczone ryby

Nad szufl adkami na owoce i
warzyw a

Ś

wie

ż

y ser

Nad szufl adkami na owoce i
warzyw a

Ugotow ane potr aw y

Na j akiejkolwi ek pó

ł

ce

Kie

ł

basy, chl eb

puszkowany,
czekolad a

Na j akiejkolwi ek pó

ł

ce

Owoce i warzywa

W szufladkach na ow oce i
warzyw a

jajka

Na w

ł

a

ś

ciw ej pó

ł

eczce

Mas

ł

o i m argar yna

Na w

ł

a

ś

ciw ej pó

ł

eczce

Butelki , nap oje,
mleko

Na w

ł

a

ś

ciw ej pó

ł

eczce

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)