Franke FCB 320 NF NE F - Instrukcja obsługi - Strona 17

Franke FCB 320 NF NE F Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

To urządzenie nie

zawiera chlorofluorowęglowodorów (CFC).

W układzie chłodniczym wykorzystywany

jest R600a (HC).

Urządzenia zawierające izobutan (R600a):

izobutan jest gazem naturalnym i

nieszkodliwym dla środowiska, ale jest

łatwopalny.

Dlatego należy uważać, aby przewody

rurowe obwodu chłodzenia nie uległy

uszkodzeniu, zwłaszcza podczas

opróżniania obwodu chłodzenia.

OSTRZEŻENIE: Nie uszkodzić przewodów

obwodu chłodniczego urządzenia.

OSTRZEŻENIE:

Nie

zatykać

otworów

wentylacyjnych znajdujących się wewnątrz

urządzenia lub w jego obudowie.

OSTRZEŻENIE:

W

celu

przyspieszenia

procesu odszraniania nie stosować środków

mechanicznych, elektrycznych lub chemicznych,

innych niż zalecane przez producenta.

OSTRZEŻENIE: Nie używać ani nie umieszczać

urządzeń elektrycznych w komorach urządzenia,

jeżeli nie zostały one wyraźnie dopuszczone do

tego celu przez producenta.

OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu i/lub

dozowniki wody, które nie są podłączone

bezpośrednio do instalacji wodnej, napełniać

wyłącznie wodą pitną.

OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu i/lub

dystrybutory wody powinny być podłączone

wyłącznie do doprowadzenia wody pitnej, o

ciśnieniu od 0,17 do 0,81 MPa (od 1,7 do 8,1

bar).

W pobliżu urządzenia nie należy przechowywać

materiałów wybuchowych takich, jak puszki

aerozolowe i nie składować, ani nie używać

benzyny lub innych materiałów łatwopalnych.

Płyn (nietoksyczny) znajdujący się we wkładach

chłodzących (w niektórych modelach) nie nadaje

się do picia. Nie spożywać kostek lodu ani lizaków

lodowych zaraz po wyjęciu z zamrażarki, gdyż

może to spowodować odmrożenia.

W przypadku produktów, w których filtr

znajduje się wewnątrz pokrywy wentylatora, musi

on być zawsze na swoim miejscu podczas pracy

chłodziarki.

Nie przechowywać szklanych pojemników

z płynami w komorze zamrażarki, ponieważ mogą

one pęknąć.

Nie zasłaniać wentylatora (jeśli jest w wyposażeniu)

produktami spożywczymi.

Po włożeniu żywności sprawdzić, czy drzwiczki

komór zamykają się prawidłowo, zwłaszcza

drzwiczki zamrażarki.

Uszkodzoną uszczelkę należy jak najszybciej

wymienić.

Komora chłodziarki powinna być używana

wyłącznie

do

przechowywania

świeżych

produktów żywnościowych, natomiast komora

zamrażarki

wyłącznie

do

przechowywania

mrożonek, zamrażania świeżych produktów oraz

przygotowywania kostek lodu.

Nieopakowane produkty spożywcze nie

powinny stykać się z wewnętrznymi ściankami

chłodziarki lub zamrażarki.

Urządzenie może być wyposażone w specjalne

komory (komora na świeżą żywność, komora „Zero

Degree” itd.). Jeśli w broszurze danego produktu

nie określono inaczej, można je wyjąć, zachowując

równoważne poziomy wydajności.

C-pentan jest stosowany jako czynnik

porotwórczy w piance izolacyjnej i jest

gazem palnym.

Najbardziej odpowiednie komory urządzenia, w

których mają być przechowywane określone

rodzaje żywności, z uwzględnieniem różnego

rozkładu temperatury w różnych komorach

urządzenia, są następujące:

- Komora lodówki:

1) Górny obszar drzwi komory lodówki & - strefa

temperatury: Przechowywać owoce tropikalne,

puszki, napoje, jaja, sosy, marynaty, masło, dżem

2) Środkowy obszar komory lodówki - strefa

chłodna: Przechowywać ser, mleko, produkty

mleczne, dania gotowe do spożycia, jogurt

3) Dolny obszar komory lodówki - strefa

najchłodniejsza: Przechowywać wędliny, desery,

mięso i ryby, sernik, świeży makaron, kwaśną

śmietanę, pesto/ salsę, domowe jedzenie, masę

do ciasta, budyń i ser śmietankowy

4) Szuflada na owoce i warzywa & na dole komory

lodówki: Przechowywać warzywa i owoce (z

wyjątkiem owoców tropikalnych)

5) Komora chłodziarki: Mięso i ryby przechowywać

wyłącznie w najzimniejszej szufladzie

- Komora zamrażarki:

Komora

strefy

4-gwiazdkowej

(****)

jest

odpowiednia

do

zamrażania

żywności

o

temperaturze otoczenia i do przechowywania

mrożonek,

ponieważ

temperatura

jest

równomiernie rozprowadzona w całej komorze.

Zakupione mrożonki posiadają datę ważności

podaną na opakowaniu.

Data ta uwzględnia

rodzaj przechowywanej żywności, dlatego należy

jej przestrzegać. Świeża żywność powinna być

przechowywana w następujących terminach: 1-

3 miesiące dla sera, owoców morza, lodów,

szynki/ kiełbasy, mleka, świeżych płynów; 4

miesiące dla steków lub kotletów (wołowych,

jagnięcych, wieprzowych); 6 miesięcy dla masła

lub margaryny, drobiu (kurczaka, indyka); 8-12

miesięcy dla owoców (z wyjątkiem cytrusów),

pieczonego mięsa (wołowego, wieprzowego,

jagnięcego), warzyw.

Daty ważności na

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)