Codzienna eksploatacja; Wa; Nabia; ść; Mi; ęś - Electrolux ERK 63610 X - Instrukcja obsługi - Strona 10

Electrolux ERK 63610 X Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 24
Ładowanie instrukcji

Codzienna eksploatacja

Wa

ż

ne!

niniejsze urz

ą

dzenie jest

sprzedawane we Francji
Zgodnie z prawem tego kraju w dolnej szu-
fladzie ch

ł

odziarki powinno znajdowa

ć

si

ę

specjalne urz

ą

dzenie (patrz rysunek), które

wskazuje jej najch

ł

odniejsz

ą

stref

ę

.

Ch

ł

odzenie zmniejsza szybko

ść

psucia si

ę

ż

ywno

ś

ci. Aby maksymalnie wyd

ł

u

ż

y

ć

przy-

datno

ść

produktów spo

ż

ywczych o krótkim

okresie trwa

ł

o

ś

ci, nale

ż

y upewni

ć

si

ę

,

ż

e jest

s

ą

one maksymalnie

ś

wie

ż

e i wysokiej jako

ś

-

ci. Poni

ż

ej podano ogólne zalecenia, które

pozwalaj

ą

zapewni

ć

d

ł

u

ż

szy okres przecho-

wywania

ż

ywno

ś

ci.

Owoce i warzywa.

Aby zminimalizowa

ć

utrat

ę

wilgoci, owoce i

warzywa powinny by

ć

lu

ź

no opakowane w

materia

ł

z plastiku (np. woreczek foliowy) i

umieszczone w pojemniku na owoce i wa-
rzywa lub szufladzie do sch

ł

adzania. Owoce

i warzywa o grubej skórce nie wymagaj

ą

opakowania.

Nabia

ł

i jajka

• Wi

ę

kszo

ść

produktów nabia

ł

owych ma na

opakowaniu podan

ą

zalecan

ą

temperatu-

r

ę

przechowywania oraz termin przydat-

no

ś

ci do spo

ż

ycia.

• Jajka powinny by

ć

przechowywane w pó

ł

-

ce na jajka.

Mi

ę

so, ryby i drób

• Umie

ś

ci

ć

na talerzu lub w naczyniu i przy-

kry

ć

papierem b

ą

d

ź

foli

ą

plastikow

ą

.

• Wi

ę

ksze kawa

ł

ki mi

ę

sa, ryby lub drobiu

umieszcza

ć

na tylnej cz

ęś

ci pó

ł

ek.

• Upewni

ć

si

ę

,

ż

e wszystkie potrawy goto-

wane s

ą

dobrze opakowane lub umie-

szczone w hermetycznym pojemniku.

• Artyku

ł

y spo

ż

ywcze równomiernie roz-

mie

ś

ci

ć

na pó

ł

kach, aby umo

ż

liwi

ć

pra-

wid

ł

ow

ą

cyrkulacj

ę

powietrza ch

ł

odz

ą

ce-

go.

• Gor

ą

ce potrawy nale

ż

y ostudzi

ć

przed

w

ł

o

ż

eniem do ch

ł

odziarki lub zamra

ż

arki.

Wk

ł

adanie gor

ą

cych potraw powoduje

wzrost temperatury w urz

ą

dzeniu i zwi

ę

k-

sza niebezpiecze

ń

stwo psucia si

ę

prze-

chowywanej

ż

ywno

ś

ci.

• Nie blokowa

ć

pojemnikami ani artyku

ł

ami

spo

ż

ywczymi otworów wlotowych ani wy-

lotowych powietrza ch

ł

odz

ą

cego; b

ę

dzie

to powodowa

ł

o nierównomierne ch

ł

odze-

nie w ch

ł

odziarce.

• Nie k

ł

a

ść

artyku

ł

ów spo

ż

ywczych bezpo-

ś

rednio przed wylotem zimnego powie-

trza. Mo

ż

e to powodowa

ć

ich zamro

ż

enie.

28

electrolux

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)