PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI - Electrolux ENB 44691 X - Instrukcja obsługi - Strona 11

Electrolux ENB 44691 X Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 22
Ładowanie instrukcji

ż

ywno

ś

ci g

łę

boko zamro

ż

onej oraz do za-

mra

ż

ania

ś

wie

ż

ej

ż

ywno

ś

ci.

W celu zamro

ż

enia

ś

wie

ż

ej

ż

ywno

ś

ci, nale-

ż

y w

łą

czy

ć

funkcj

ę

Action Freeze co naj-

mniej 24 godziny przed umieszczeniem

ż

ywno

ś

ci przeznaczonej do zamro

ż

enia w

komorze zamra

ż

arki.

Umie

ś

ci

ć

ś

wie

żą

ż

ywno

ść

do zamro

ż

enia w

dolnej cz

ęś

ci komory.

Maksymaln

ą

ilo

ść

ż

ywno

ś

ci, jak

ą

mo

ż

na

zamrozi

ć

w ci

ą

gu 24 godzin podano na

tabliczce znamionowej

. Jest to naklejka

znajduj

ą

ca si

ę

wewn

ą

trz urz

ą

dzenia.

Proces zamra

ż

ania trwa 24 godziny. W tym

czasie do zamra

ż

arki nie nale

ż

y wk

ł

ada

ć

kolejnej partii

ż

ywno

ś

ci.

Przechowywanie zamro

ż

onej

ż

ywno

ś

ci

W przypadku pierwszego uruchomienia
urz

ą

dzenia lub po okresie jego nieu

ż

ywania,

przed w

ł

o

ż

eniem

ż

ywno

ś

ci do komory za-

mra

ż

arki nale

ż

y odczeka

ć

co najmniej 2 go-

dziny od w

łą

czenia urz

ą

dzenia przy usta-

wieniu wy

ż

szej mocy ch

ł

odzenia.

Wa

ż

ne!

Je

ż

eli dojdzie do przypadkowego

rozmro

ż

enia

ż

ywno

ś

ci, spowodowanego na

przyk

ł

ad brakiem zasilania przez okres

czasu d

ł

u

ż

szy ni

ż

podany w parametrach

technicznych w punkcie "Czas
utrzymywania temperatury bez zasilania",
nale

ż

y szybko skonsumowa

ć

rozmro

ż

on

ą

ż

ywno

ść

lub niezw

ł

ocznie podda

ć

j

ą

obróbce termicznej, po czym ponownie
zamrozi

ć

(po ostudzeniu).

Rozmra

ż

anie

G

łę

boko zamro

ż

on

ą

ż

ywno

ść

lub mro

ż

onki

nale

ż

y przed u

ż

yciem rozmrozi

ć

w komorze

ch

ł

odziarki lub w temperaturze pokojowej,

zale

ż

nie od czasu przeznaczonego na t

ę

operacj

ę

.

Ma

ł

e kawa

ł

ki mo

ż

na gotowa

ć

w stanie za-

mro

ż

onym, od razu po wyj

ę

ciu z zamra

ż

ar-

ki. W takim przypadku gotowanie potrwa
jednak d

ł

u

ż

ej.

PRZYDATNE RADY I WSKAZÓWKI

Wskazówki dotycz

ą

ce oszcz

ę

dzania

energii

• Nie otwiera

ć

zbyt cz

ę

sto drzwi zamra

ż

ar-

ki i nie zostawia

ć

ich otwartych d

ł

u

ż

ej ni

ż

jest to absolutnie konieczne.

• Je

ś

li temperatura otoczenia jest wysoka,

pokr

ę

t

ł

o regulacji temperatury jest usta-

wione w najwy

ż

szej pozycji, urz

ą

dzenie

jest w pe

ł

ni za

ł

adowane spr

ęż

arka b

ę

dzie

pracowa

ł

a bezustannie, powoduj

ą

c zbie-

ranie si

ę

szronu lub lodu na parowniku.

W takim przypadku nale

ż

y obróci

ć

po-

kr

ę

t

ł

o regulacji temperatury w kierunku

ni

ż

szego ustawienia, aby umo

ż

liwi

ć

auto-

matyczne usuwanie szronu i jednocze

ś

-

nie zmniejszy

ć

zu

ż

ycie energii.

Wskazówki dotycz

ą

ce przechowywania

ś

wie

ż

ej

ż

ywno

ś

ci

Aby uzyska

ć

najlepsze wyniki:

• Nie przechowywa

ć

w ch

ł

odziarce prze-

chowywa

ć

ciep

ł

ej

ż

ywno

ś

ci ani paruj

ą

-

cych p

ł

ynów.

• Artyku

ł

y spo

ż

ywcze nale

ż

y przykry

ć

lub

owin

ąć

, szczególnie te, które maj

ą

silny

zapach.

• Zapewni

ć

swobodny przep

ł

yw powietrza

wokó

ł

artyku

ł

ów spo

ż

ywczych.

Wskazówki dotycz

ą

ce przechowywania

ż

ywno

ś

ci

Przydatne wskazówki:
Mi

ę

so (ka

ż

dy rodzaj): zapakowa

ć

do polie-

tylenowych worków i umie

ś

ci

ć

na szklanej

ł

ce nad szuflad

ą

na warzywa.

Ze wzgl

ę

dów bezpiecze

ń

stwa mo

ż

na je

przechowywa

ć

w ten sposób najwy

ż

ej

przez jeden lub dwa dni.

Ż

ywno

ść

gotowana, potrawy na zimno itp.:

nale

ż

y je przykry

ć

i umie

ś

ci

ć

na dowolnej

ł

ce.

Owoce i warzywa: nale

ż

y je dok

ł

adnie

oczy

ś

ci

ć

i umie

ś

ci

ć

w przeznaczonych dla

nich szufladach.
Mas

ł

o i ser: nale

ż

y je umieszcza

ć

w specjal-

nych hermetycznych pojemnikach lub zapa-
kowa

ć

w foli

ę

aluminiow

ą

lub woreczki po-

lietylenowe, aby maksymalnie ograniczy

ć

dost

ę

p powietrza.

Butelki z mlekiem: nale

ż

y za

ł

o

ż

y

ć

na nie na-

kr

ę

tki i przechowywa

ć

na pó

ł

ce na butelki

na drzwiach.

electrolux

41

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)