Konserwacja i czyszczenie - Electrolux ENB 34433 W1 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Electrolux ENB 34433 W1 Lodówka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 18
Ładowanie instrukcji

• Nale

ż

y zapewni

ć

swobodny przep

ł

yw po-

wietrza wokó

ł

artyku

ł

ów spo

ż

ywczych.

Wskazówki dotycz

ą

ce przechowywania

Przydatne wskazówki:
Mi

ę

so (wszystkie rodzaje): zapakowa

ć

do

polietylenowych worków i umie

ś

ci

ć

na szkla-

nej pó

ł

ce nad pojemnikiem na warzywa.

Ze wzgl

ę

dów bezpiecze

ń

stwa mo

ż

na je

przechowywa

ć

w ten sposób najwy

ż

ej przez

jeden lub dwa dni.

Ż

ywno

ść

gotowana, potrawy na zimno, itp.:

nale

ż

y je przykry

ć

i umie

ś

ci

ć

na dowolnej pó

ł

-

ce.
Owoce i warzywa: nale

ż

y je dok

ł

adnie oczy

ś

-

ci

ć

i umie

ś

ci

ć

w przeznaczonych dla nich

szufladach.
Mas

ł

o i ser: nale

ż

y je umieszcza

ć

w specjal-

nych hermetycznych pojemnikach lub zapa-
kowa

ć

w foli

ę

aluminiow

ą

lub woreczki po-

lietylenowe tak, aby maksymalnie ograniczy

ć

dost

ę

p powietrza.

Butelki z mlekiem: powinny mie

ć

za

ł

o

ż

one

nakr

ę

tki i by

ć

przechowywane na pó

ł

ce na

butelki na drzwiach.
Bananów, ziemniaków, cebuli i czosnku, je

ś

li

nie s

ą

zapakowane, nie nale

ż

y przechowy-

wa

ć

w ch

ł

odziarce.

Wskazówki dotycz

ą

ce zamra

ż

ania

Aby uzyska

ć

najlepsze wyniki zamra

ż

ania,

nale

ż

y korzysta

ć

z poni

ż

szych wa

ż

nych

wskazówek:
• Maksymaln

ą

ilo

ść

ż

ywno

ś

ci, któr

ą

mo

ż

na

zamrozi

ć

w ci

ą

gu 24 godzin podano na

tabliczce znamionowej.

• Proces zamra

ż

ania trwa 24 godziny. W

tym czasie do zamra

ż

arki nie nale

ż

y wk

ł

a-

da

ć

kolejnej partii

ż

ywno

ś

ci.

• Nale

ż

y zamra

ż

a

ć

tylko artyku

ł

y spo

ż

ywcze

najwy

ż

szej jako

ś

ci,

ś

wie

ż

e i dok

ł

adnie

oczyszczone.

Ż

ywno

ść

nale

ż

y dzieli

ć

na ma

ł

e porcje w

celu przyspieszenia zamra

ż

ania i zwi

ę

k-

szenia skuteczno

ś

ci procesu oraz w celu

umo

ż

liwienia rozmra

ż

ania tylko potrzeb-

nych ilo

ś

ci.

Ż

ywno

ść

nale

ż

y pakowa

ć

w foli

ę

aluminio-

w

ą

lub polietylenow

ą

zapewniaj

ą

c

ą

her-

metyczne zamkni

ę

cie.

• Nie dopuszcza

ć

do stykania si

ę

ś

wie

ż

ej,

nie zamro

ż

onej

ż

ywno

ś

ci z zamro

ż

onymi

produktami, aby unikn

ąć

podniesienia

temperatury zamro

ż

onych produktów.

• Produkty niskot

ł

uszczowe przechowuj

ą

si

ę

lepiej i przez d

ł

u

ż

szy czas, ni

ż

te, o du-

ż

ej zawarto

ś

ci t

ł

uszczu. Sól powoduje

skrócenie okresu przechowywania

ż

yw-

no

ś

ci.

• Spo

ż

ywanie sorbetu bezpo

ś

rednio po wy-

j

ę

ciu z komory zamra

ż

arki mo

ż

e spowo-

dowa

ć

odmro

ż

enia skóry.

• Zaleca si

ę

umieszczenie daty zamro

ż

enia

na ka

ż

dym opakowaniu w celu kontroli

d

ł

ugo

ś

ci okresu przechowywania.

Wskazówki dotycz

ą

ce przechowywania

zamro

ż

onej

ż

ywno

ś

ci

Aby urz

ą

dzenie pracowa

ł

o z najlepsz

ą

wy-

dajno

ś

ci

ą

, nale

ż

y:

• Upewni

ć

si

ę

,

ż

e mro

ż

onki by

ł

y odpowied-

nio przechowywane w sklepie.

• Stara

ć

si

ę

, aby zamro

ż

ona

ż

ywno

ść

by

ł

a

transportowana ze sklepu do zamra

ż

arki

w jak najkrótszym czasie.

• Nie otwiera

ć

zbyt cz

ę

sto drzwi urz

ą

dzenia

i nie zostawia

ć

ich otwartych d

ł

u

ż

ej, ni

ż

jest

to absolutnie konieczne.

• Po rozmro

ż

eniu

ż

ywno

ść

szybko traci

ś

wie

ż

o

ść

i nie mo

ż

e by

ć

ponownie zamra-

ż

ana.

• Nie przekracza

ć

okresu przechowywania

podanego przez producenta

ż

ywno

ś

ci.

Konserwacja i czyszczenie

Uwaga!

Przed przeprowadzeniem

jakichkolwiek prac konserwacyjnych,
nale

ż

y od

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie od zasilania.

Uk

ł

ad ch

ł

odniczy urz

ą

dzenia zawiera

w

ę

glowodory. Prace konserwacyjne i

uzupe

ł

nianie mog

ą

wykonywa

ć

wy

łą

cz-

nie technicy autoryzowanego serwisu.

Okresowe czyszczenie

Urz

ą

dzenie nale

ż

y czy

ś

ci

ć

regularnie:

• Wn

ę

trze i akcesoria nale

ż

y czy

ś

ci

ć

za po-

moc

ą

ciep

ł

ej wody z dodatkiem

ł

agodne-

go myd

ł

a.

• Nale

ż

y regularnie sprawdza

ć

i czy

ś

ci

ć

usz-

czelki drzwi.

• Dok

ł

adnie op

ł

uka

ć

i wysuszy

ć

.

electrolux

35

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)