Zanussi ZVE6004F Kuchenka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Moc
grza-
nia
Zastosowanie:
Czas
Wskazówki
1-2
Sos holenderski, roztapianie: mas
ł
a,
czekolady,
ż
elatyny
5-25 mi-
nut
Miesza
ć
od czasu do czasu
1-2
cinanie: puszystych omletów, jajek
sma
ż
onych
10-40
min.
Gotowa
ć
pod przykryciem
2-3
Powolne gotowanie ry
ż
u i potraw
mlecznych, podgrzewanie gotowych
potraw
25-50
min.
Wla
ć
przynajmniej dwukrotnie
wi
ę
cej p
ł
ynu ni
ż
ry
ż
u; potrawy
mleczne miesza
ć
od czasu do
czasu
3-4
Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mi
ę
sa
20-45
min.
Doda
ć
kilka
ł
y
ż
ek wody
4-5
Gotowanie ziemniaków na parze
20-60
min.
U
ż
y
ć
maksymalnie 0,25 litra wo-
dy na 750 g ziemniaków
4-5
Gotowanie wi
ę
kszej ilo ci potraw,
da
ń
duszonych i zup
60-150
min.
Do 3 litrów wody + sk
ł
adniki
6-7
Delikatne sma
ż
enie: eskalopków,
cordon bleu z ciel
ę
ciny, kotletów, bry-
zoli, kie
ł
basek, w
ą
tróbki, zasma
ż
ek,
jajek, nale ników, p
ą
czków
w razie
potrze-
by
Obróci
ć
po up
ł
ywie po
ł
owy czasu
7-8
Intensywne sma
ż
enie, np. placków
ziemniaczanych, pol
ę
dwicy, steków
5-15
min.
Obróci
ć
po up
ł
ywie po
ł
owy czasu
9
Zagotowanie wi
ę
kszej ilo ci wody, gotowanie makaronu, obsma
ż
anie mi
ę
sa (gu-
lasz, mi
ę
so duszone w sosie w
ł
asnym), sma
ż
enie frytek
Konserwacja i czyszczenie
Urz
ą
dzenie nale
ż
y oczy ci
ć
po ka
ż
dym u
ż
y-
ciu.
Zawsze u
ż
ywa
ć
naczy
ń
z czystym dnem.
Ostrze
ż
enie!
Ostre przedmioty i cierne
rodki czyszcz
ą
ce mog
ą
uszkodzi
ć
urz
ą
dzenie.
Ze wzgl
ę
dów bezpiecze
ń
stwa
zabrania si
ę
czyszczenia urz
ą
dzenia par
ą
i myjkami
wysokoci nieniowymi.
Zarysowania lub ciemne plamy na p
ł
ycie
ceramicznej nie maj
ą
wp
ł
ywu na dzia
ł
a-
nie urz
ą
dzenia.
Usuwanie zabrudze
ń
:
1.
–
Usun
ąć
natychmiast:
stopiony plas-
tik, foli
ę
oraz potrawy zawieraj
ą
ce cu-
kier. W przeciwnym razie zabrudzenia
mog
ą
spowodowa
ć
uszkodzenie urz
ą
-
dzenia. U
ż
y
ć
specjalnego skrobaka do
szk
ł
a. Przy
ł
o
ż
y
ć
skrobak pod ostrym
k
ą
tem do szklanej powierzchni i prze-
suwa
ć
po niej ostrzem.
–
Usun
ąć
, gdy urz
ą
dzenie wystarcza-
j
ą
co ostygnie:
lady osadu kamienia i
wody, plamy t
ł
uszczu, metaliczne od-
barwienia. U
ż
ywa
ć
specjalnego rodka
czyszcz
ą
cego do p
ł
yt ceramicznych
lub stali nierdzewnej.
2.
Przetrze
ć
urz
ą
dzenie wilgotn
ą
szmatk
ą
z
dodatkiem detergentu.
3.
Na koniec
wytrze
ć
urz
ą
dzenie do su-
cha czyst
ą
ś
ciereczk
ą
.
9
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)