Konserwacja i czyszczenie - Zanussi ZVE6004F - Instrukcja obsługi - Strona 9

Zanussi ZVE6004F Kuchenka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

Moc

grza-

nia

Zastosowanie:

Czas

Wskazówki

1-2

Sos holenderski, roztapianie: mas

ł

a,

czekolady,

ż

elatyny

5-25 mi-
nut

Miesza

ć

od czasu do czasu

1-2

cinanie: puszystych omletów, jajek

sma

ż

onych

10-40
min.

Gotowa

ć

pod przykryciem

2-3

Powolne gotowanie ry

ż

u i potraw

mlecznych, podgrzewanie gotowych
potraw

25-50
min.

Wla

ć

przynajmniej dwukrotnie

wi

ę

cej p

ł

ynu ni

ż

ry

ż

u; potrawy

mleczne miesza

ć

od czasu do

czasu

3-4

Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mi

ę

sa

20-45
min.

Doda

ć

kilka

ł

y

ż

ek wody

4-5

Gotowanie ziemniaków na parze

20-60
min.

U

ż

y

ć

maksymalnie 0,25 litra wo-

dy na 750 g ziemniaków

4-5

Gotowanie wi

ę

kszej ilo ci potraw,

da

ń

duszonych i zup

60-150
min.

Do 3 litrów wody + sk

ł

adniki

6-7

Delikatne sma

ż

enie: eskalopków,

cordon bleu z ciel

ę

ciny, kotletów, bry-

zoli, kie

ł

basek, w

ą

tróbki, zasma

ż

ek,

jajek, nale ników, p

ą

czków

w razie
potrze-
by

Obróci

ć

po up

ł

ywie po

ł

owy czasu

7-8

Intensywne sma

ż

enie, np. placków

ziemniaczanych, pol

ę

dwicy, steków

5-15
min.

Obróci

ć

po up

ł

ywie po

ł

owy czasu

9

Zagotowanie wi

ę

kszej ilo ci wody, gotowanie makaronu, obsma

ż

anie mi

ę

sa (gu-

lasz, mi

ę

so duszone w sosie w

ł

asnym), sma

ż

enie frytek

Konserwacja i czyszczenie

Urz

ą

dzenie nale

ż

y oczy ci

ć

po ka

ż

dym u

ż

y-

ciu.
Zawsze u

ż

ywa

ć

naczy

ń

z czystym dnem.

Ostrze

ż

enie!

Ostre przedmioty i cierne

rodki czyszcz

ą

ce mog

ą

uszkodzi

ć

urz

ą

dzenie.

Ze wzgl

ę

dów bezpiecze

ń

stwa

zabrania si

ę

czyszczenia urz

ą

dzenia par

ą

i myjkami

wysokoci nieniowymi.

Zarysowania lub ciemne plamy na p

ł

ycie

ceramicznej nie maj

ą

wp

ł

ywu na dzia

ł

a-

nie urz

ą

dzenia.

Usuwanie zabrudze

ń

:

1.

Usun

ąć

natychmiast:

stopiony plas-

tik, foli

ę

oraz potrawy zawieraj

ą

ce cu-

kier. W przeciwnym razie zabrudzenia
mog

ą

spowodowa

ć

uszkodzenie urz

ą

-

dzenia. U

ż

y

ć

specjalnego skrobaka do

szk

ł

a. Przy

ł

o

ż

y

ć

skrobak pod ostrym

k

ą

tem do szklanej powierzchni i prze-

suwa

ć

po niej ostrzem.

Usun

ąć

, gdy urz

ą

dzenie wystarcza-

j

ą

co ostygnie:

lady osadu kamienia i

wody, plamy t

ł

uszczu, metaliczne od-

barwienia. U

ż

ywa

ć

specjalnego rodka

czyszcz

ą

cego do p

ł

yt ceramicznych

lub stali nierdzewnej.

2.

Przetrze

ć

urz

ą

dzenie wilgotn

ą

szmatk

ą

z

dodatkiem detergentu.

3.

Na koniec

wytrze

ć

urz

ą

dzenie do su-

cha czyst

ą

ś

ciereczk

ą

.

9

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)