Przydatne rady i wskazówki; Do go; Oszcz; Przyk; Moc - Zanussi ZIE6004F - Instrukcja obsługi - Strona 9

Zanussi ZIE6004F Kuchenka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 40
Ładowanie instrukcji

Przydatne rady i wskazówki

Do go

towania na indukcyjnych polach

grzejnych nale

ż

y u

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie od-

powiednich naczy

ń

.

Naczynia do indukcyjnych pól
grzejnych

Wa

ż

ne!

Dzia

ł

anie indukcyjnych pól grzejnych

polega na bardzo szybkim wytwarzaniu
ciep

ł

a w naczyniach przez silne pole

elektromagnetyczne.

Materia

ł

, z którego wykonane s

ą

naczynia

odpowiedni:

ż

eliwo, stal, stal emaliowana,

stal nierdzewna, dno wielowarstwowe (oz-
naczone w odpowiedni sposób przez pro-
ducenta).

nieodpowiedni:

aluminium, mied

ź

, mo-

si

ą

dz, szk

ł

o, ceramika, porcelana.

Naczynie nadaje si

ę

do u

ż

ywania na p

ł

ycie

indukcyjnej, je

ż

eli:

• ... mo

ż

liwe jest szybkie zagotowanie nie-

wielkiej ilo ci wody w naczyniu ustawionym

na polu grzejnym ustawionym na maksy-
maln

ą

moc;

• ... do dna naczynia przywiera magnes.

Dno naczynia

powinno by

ć

jak najgrub-

sze i p

ł

askie.

Wymiary naczy

ń

: indukcyjne pola grzejne w

pewnym stopniu dopasowuj

ą

si

ę

automatycz-

nie do rednicy dna naczy

ń

.

Oszcz

ę

dno

ść

energii

• W miar

ę

mo

ż

liwo ci nale

ż

y zawsze

przykrywa

ć

naczynia pokrywk

ą

.

• Naczynie do gotowania nale

ż

y posta-

wi

ć

na polu grzejnym przed jego w

łą

-

czeniem.

Przyk

ł

ady zastosowa

ń

Dane przedstawione w tabeli maj

ą

wy

łą

cznie

orientacyjny charakter.

Moc

grza-

nia

Zastosowanie:

Czas

Wskazówki

1

Podtrzymywanie ciep

ł

a ugotowanej

potrawy

zale

ż

nie

od po-
trzeb

Przykry

ć

naczynie

1-2

Sos holenderski, roztapianie: mas

ł

a,

czekolady,

ż

elatyny

5-25 mi-
nut

Miesza

ć

od czasu do czasu

1-2

cinanie: puszystych omletów, jajek

sma

ż

onych

10-40
min.

Gotowa

ć

pod przykryciem

2-3

Powolne gotowanie ry

ż

u i potraw

mlecznych, podgrzewanie gotowych
potraw

25-50
min.

Wla

ć

przynajmniej dwukrotnie

wi

ę

cej p

ł

ynu ni

ż

ry

ż

u; potrawy

mleczne miesza

ć

od czasu do

czasu

3-4

Gotowanie na parze warzyw, ryb,
mi

ę

sa

20-45
min.

Doda

ć

kilka

ł

y

ż

ek wody

4-5

Gotowanie ziemniaków na parze

20-60
min.

U

ż

y

ć

maksymalnie 0,25 litra wo-

dy na 750 g ziemniaków

9

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)