Gorenje 2000 SP Kuchenka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
54
Powierzchnia do gotowania wyposażona jest w indukcyjną płytę grzejną. Szpulka indukcyjna poniżej
powierzchni płyty ze szkła ceramicznego wytwarza zmienne pole elektromagnetyczne, które przenika
przez szkło ceramiczne i w dnie naczyń indukuje wytwarzający ciepło prąd. W przypadku płyty
indukcyjnej ciepło nie jest przenoszone z elementu grzewczego poprzez naczynie do mającej gotować
się potrawy, lecz potrzebne ciepło wytwarzane jest za pomocą prądów indukcyjnych bezpośrednio w
naczyniu.
Zalety płyty indukcyjnej
Gotowanie oszczędzające energię poprzez bezpośrednie przenoszenie energii na garnek (konieczne są
odpowiednie garnki z magnetycznego materiału)
Wzmożone bezpieczeństwo, ponieważ energia przekazywana jest tylko wtedy, gdy garnek zostaje
postawiony n
a strefę grzejną
Przekazywanie energii pomiędzy indukcyjną strefą grzejną a dnem garnka przebiega z dużą
skutecznością
Duża prędkość nagrzewania
Niebezpieczeństwo przypalenia jest niskie, ponieważ powierzchnia gotowania podgrzewana jest jedynie
poprzez dno
garnka i dlatego potrawy, które wykipiały nie przypalają się
Szybka, doskonale wypoziomowana regulacja dopływu energii.
OBSŁUGA
Wskazówki dotyczące odpowiednich garnków
Garnek do gotowania używany na płycie indukcyjnej musi być z metalu, posiadać właściwości
magnetyczne i dostateczną powierzchnię dna.
Używajcie Państwo jedynie garnków z dnem nadającym się przy indukcji.
Zdatność naczynia do gotowania na płycie ceramicznej mogą Państwo stwierdzić w następujący
sposób:
Naczynia nadające się do gotowania
Naczynia nie nadające się do gotowania
Naczynia emaliowane ze stali z mocnym dnem
Naczynia do gotowania z miedzi, ze stali
nierdzewnej, z aluminium, ze szkła
żaroodpornego, z żaroodpornego drewna i
ceramiki, względnie z terrakoty
Naczynia do gotowania z odlewu stali z
emaliowanym dnem
Naczynia do gotowania ze stali nierdzewnej
wielowarstwowej, z nierdzewnego ferrytu,
względnie z aluminium ze specjalnym dnem
Należy przeprowadzić następujący test magnetyczny lub upewnić się, że garnek posiada znak zdatności
do gotowania przy prądzie indukcyjnym.
Test magnetyczny:
Proszę zbliżyć magnez do dana garnka. Jeżeli zostanie on przyciągnięty, mogą Państwo używać dany
g
arnek na płycie indukcyjnej.
Wskazówka:
Spis treści
- 7 INSTRUKCJA OBSŁUGI PL; Usuwanie starych urządzeń; WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA; Dotyczące podłączenia i funkcjonowania; Dotyczące płyty kuchennej
- 10 Na indukcyjnym polu grzejnym nie należy kłaść przedmiotów WAŻNE -; Opis urządzenia
- 11 OBSŁUGA
- 14 CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
- 15 O ROBIĆ W RAZIE PROBLEMÓW?; Poniżej znajdą Państwo wskazówki dotyczące usuwania zakłóceń
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)