OBSŁUGA - Gorenje 2000 SP - Instrukcja obsługi - Strona 11

Gorenje 2000 SP Kuchenka – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 28
Ładowanie instrukcji

54

Powierzchnia do gotowania wyposażona jest w indukcyjną płytę grzejną. Szpulka indukcyjna poniżej
powierzchni płyty ze szkła ceramicznego wytwarza zmienne pole elektromagnetyczne, które przenika
przez szkło ceramiczne i w dnie naczyń indukuje wytwarzający ciepło prąd. W przypadku płyty
indukcyjnej ciepło nie jest przenoszone z elementu grzewczego poprzez naczynie do mającej gotować
się potrawy, lecz potrzebne ciepło wytwarzane jest za pomocą prądów indukcyjnych bezpośrednio w
naczyniu.

Zalety płyty indukcyjnej

Gotowanie oszczędzające energię poprzez bezpośrednie przenoszenie energii na garnek (konieczne są
odpowiednie garnki z magnetycznego materiału)

Wzmożone bezpieczeństwo, ponieważ energia przekazywana jest tylko wtedy, gdy garnek zostaje
postawiony n

a strefę grzejną

Przekazywanie energii pomiędzy indukcyjną strefą grzejną a dnem garnka przebiega z dużą
skutecznością

Duża prędkość nagrzewania

Niebezpieczeństwo przypalenia jest niskie, ponieważ powierzchnia gotowania podgrzewana jest jedynie
poprzez dno

garnka i dlatego potrawy, które wykipiały nie przypalają się

Szybka, doskonale wypoziomowana regulacja dopływu energii.



OBSŁUGA

Wskazówki dotyczące odpowiednich garnków

Garnek do gotowania używany na płycie indukcyjnej musi być z metalu, posiadać właściwości
magnetyczne i dostateczną powierzchnię dna.
Używajcie Państwo jedynie garnków z dnem nadającym się przy indukcji.

Zdatność naczynia do gotowania na płycie ceramicznej mogą Państwo stwierdzić w następujący
sposób:

Naczynia nadające się do gotowania

Naczynia nie nadające się do gotowania

Naczynia emaliowane ze stali z mocnym dnem

Naczynia do gotowania z miedzi, ze stali
nierdzewnej, z aluminium, ze szkła
żaroodpornego, z żaroodpornego drewna i
ceramiki, względnie z terrakoty

Naczynia do gotowania z odlewu stali z
emaliowanym dnem
Naczynia do gotowania ze stali nierdzewnej
wielowarstwowej, z nierdzewnego ferrytu,
względnie z aluminium ze specjalnym dnem

Należy przeprowadzić następujący test magnetyczny lub upewnić się, że garnek posiada znak zdatności
do gotowania przy prądzie indukcyjnym.

Test magnetyczny:

Proszę zbliżyć magnez do dana garnka. Jeżeli zostanie on przyciągnięty, mogą Państwo używać dany
g

arnek na płycie indukcyjnej.

Wskazówka:

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)