Tefal VS4003 VitaCuisine Compact - Instrukcja obsługi - Strona 11

Tefal VS4003 VitaCuisine Compact Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

24

Owoce

Produkt

Typ

Ilość

Czas

gotowania

Zalecenia

Gruszki

Świeże

4

25 min

W koszyku do gotowania na parze 1 i 2

(bez tac do gotowania). Gotować w

całości lub przepołowione

Banany

Świeże

4

15 min

W całości

Jabłka

Świeże

5

20 min

Ćwiartki

Porady dotyczące gotowania na parze

Nie umieszczać produktów ściśniętych w koszykach do gotowania na parze. Pozostawić w
miarę możliwości przestrzeń dla cyrkulacji pary.

Najlepsze rezultaty osiąga się gotując kawałki żywności (np. ziemniaki, warzywa i piersi
kurczaka) o podobnej wielkości, żeby były gotowe w podobnym czasie. Rozmiar i grubość
produktu wpływa na czas gotowania.

Unikać zbyt częstego unoszenia przykrywki podczas gotowania, gdyż prowadzi to do strat pary
i wydłuża czas gotowania.

Jeśli przepis wymaga użycia folii, stosować folie odpowiednie do użytku w kuchenkach
mikrofalowych. Folię stosuje się często do zapobiegania powstawania „korzucha” na potrawach,
np. pudding, budyń. Unikać stosowania folii, gdyż wydłuża czas gotowania na parze.

Przy wyborze produktów do gotowania na parze, dobierać odpowiednią ich wielkość, żeby
wpasować je do koszyków, zwłaszcza jeśli będą gotowane w całości, jak np. ryba.

Delikatnego smaku dodadzą gotowanym na parze potrawom świeże zioła, płatki cytryny lub
pomarańczy, czosnek i cebula. Można je umieszczać w koszyku do gotowania na parze,
bezpośrednio pod gotowaną potrawą lub na niej.

Dobry smak, soczystość i delikatność mięsa, drobiu i ryb można uzyskać marynując je przez
kilka godzin przed gotowaniem na parze. Jest to bardzo proste, wystarczy zmieszać wino ze
świeżymi ziołami lub użyć pikantnej mieszanki barbecue lub tandoori.

Zamrożone warzywa można bezpośrednio gotować na parze. Wszelkie owoce morza, drób i
mięso należy wcześniej całkowicie rozmrozić.

Niektóre przepisy z długim czasem gotowania wymagają dodawania zimnej wody podczas
gotowania na parze.

Należy używać rękawic kuchennych obchodząc się z koszykami i kubeczkami do gotowania na
parze podczas gotowania i bezpośrednio po nim.

Przepisy z zastosowaniem kubeczków
do gotowania na parze

Przygotowanie przepisu

Można gotować potrawy w kubeczku do gotowania na parze,
bazując na podanych lub własnych przepisach. Umieścić
przygotowane produkty w kubeczkach, pamiętając, że niektóre
potrawy pulchnieją podczas gotowania i mogą się wtedy
przelewać. W razie potrzeby, przykryć kubeczki przykrywkami.
Umieścić kubeczki w uchwycie

- fig. 16

. Przenieść uchwyt za

rączkę i umieścić w koszyku

- fig. 17

.

Kubeczki należy zawsze
umieszczać na wierzchu
koszyka (koszyk nr 3)
bezpośrednio pod przykrywką.

TEFAL370_NoticeVitaCuisine_6L_NC00013729_TEAL370_NoticeVitacuisine 01/02/10 14:05 Page24

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)