Tefal VC700630 STEAMER VITACUISINE + EL Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
41
Podane czasy gotowania są orientacyjne. Mogą się one zmieniać zależnie od wielkości
produkt
ó
w, pozostawionej między nimi przestrzeni, ilości produkt
ó
w, indywidualnego gustu i
napięcia sieciowego. W przypadku produkt
ó
w o r
ó
żnych czasach gotowania: produkty
największe lub wymagające najdłuższego gotowania włożyć do miski położonej najniżej. Podczas
gotowania tych produkt
ó
w, dodać drugą lub trzecią miskę z produktami gotującymi się kr
ó
cej.
Aby skr
ó
cić czas gotowania i zmniejszyć straty witamin, należy wcisnąć przycisk
VITAMIN+
rozpoczynając gotowanie.
Tabela czasów gotowania
Ryby
•
Skorupiaki
Rodzaj
Ilość
Czas gotowania
Zalecenia
Cienki filet rybny
świeży
450 g
5-10 min.
Nie układać filet
ó
w w stos.
mrożony
450 g
10-15 min.
Grube filety lub steki
świeże
400 g
10-15 min.
Ryba w całości
świeża
600 g
20-25 min.
Małże
świeże
1 kg
10-15 min.
Odrzucić małże, kt
ó
re się nie otworzyły.
Krewetki
świeże
200 g
2-5 min.
Zależnie od upodobań.
Przegrzebki
świeże
100 g
2-5 min.
Zależnie od upodobań.
Mięso
•
Dr
ó
b
Pierś kurza
paski
500 g
10-15 min.
w całości
450 g
15-20 min.
Podudzia kurze
świeże
4
30-35 min.
Sznycle z indyka
świeże
600 g
15-20 min.
Schab
świeży
700 g
10-15 min.
Pokroić w plastry o grubości 1 cm.
Steki z jagnięciny
świeże
500 g
10-15 min.
Kiełbaski
serdelki
10
5 min.
frankfurterki
10
10-15 min.
Nakłuć przed gotowaniem.
Warzywa
Szparagi
świeże
600 g
10-15 min.
Odciąć dolny koniec.
Brokuły
świeże
400 g
19 min.
Podzielić na r
ó
życzki.
mrożone
400 g
13 min.
Seler
świeży
350 g
15-18 min.
Pokroić w kostkę lub plastry.
Grzyby
świeże
500 g
11 min.
Odciąć dolny koniec i dokładnie umyć.
Kalafior
świeży
1 średni
20-25 min.
Podzielić na r
ó
życzki.
Kapusta (czerwona lub zielona) świeża
600 g
15-18 min.
Pokroić w plastry lub poszatkować.
Cukinia
świeża
600 g
7-10 min.
Pokroić w plastry.
Szpinak
świeży
300 g
8-10 min.
W połowie gotowania odwr
ó
cić.
mrożony
300 g
15-20 min.
Fasola szparagowa
świeża
500 g
20-25 min.
mrożona
500 g
25-30 min.
Groch
świeży
400 g
20 min.
mrożony
400 g
25 min.
Marchew
świeża
500 g
10 min.
Pokroić w cienkie talarki.
Kukurydza w kolbach
świeża
500 g
30 min.
Pory
świeże
500 g
8 min.
Pokroić w cienkie talarki.
Groszek cukrowy
świeży
500 g
10-15 min.
Papryka
świeża
300 g
10-15 min.
Pokroić w szerokie paski.
Stare ziemniaki
świeże
600 g
20-25 min.
Pokroić w plastry lub w kostkę.
Młode ziemniaki
świeże
600 g małe, 35-40 min.
Zależnie od wielkości i odmiany.
w całości
Mała cebula w całości
świeża
400 g
8 min.
Ryż
•
Makaron
•
Produkty zbożowe
Biały ryż długoziarnisty
150 g
300 ml
25-30 min.
Umyć ryż przed gotowaniem.
Biały ryż basmati
150 g
300 ml
25 min.
Miskę na ryż napełnić wrzątkiem.
Biały ryż łatwy do gotowania 150 g
300 ml
18-20 min.
Brązowy ryż
150 g
300 ml
35 min.
Kuskus
200 g
350 ml
10 min.
Przed gotowaniem namoczyć kuskus we
wrzątku przez 5 minut.
Bulghur
150 g
300 ml
15 min.
Gotować we wrzątku.
Makaron (spaghetti)
200 g
400 ml
20-25 min.
Gotować we wrzątku.
Inne produkty
Rodzaj
Ilość
Czas gotowania
Zalecenia
Jajka
na twardo
6
15 min.
Starannie natłuścić kokilki.
na miękko
6
8-10 min.
Owoce
świeże
10-15 min.
Odgrzewanie
Mięso
porcje
10-15 min.
Makaron
10-15 min.
Warzywa
5-10 min.
Spis treści
- 12 P O L S K I
- 13 Przygotowanie; Przed rozpoczęciem użytkowania; Opis
- 15 Czyszczenie i konserwacja
- 16 Tabela czasów gotowania
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)