Philips HD9149 - Instrukcja obsługi - Strona 15

Philips HD9149 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 20
Ładowanie instrukcji

Rodzaj żywności

do przygotowania

Ilość

Czas gotowania

na parze (w

min)

Proponowane zioła/przyprawy do

umieszczenia w pojemniku na

przyprawy

Pudding

4 miseczki

20

Cynamon, goździki, wanilia

Ryż

150 g + 300 ml wody 35

Pandan, pietruszka, kminek

250 g + 500 ml wody 35

Pandan, pietruszka, kminek

Łosoś

450 g

12–15 min

Koper, pietruszka, bazylia

Biała r yba

450 g

10–15

Suszone ziarna gorczycy, ziele

angielskie, majeranek

Wskazówki dotyczące gotowania na parze
Pojemnik na przyprawy

- Do pojemnika na przyprawy można dodać aromatyczne zioła i przyprawy, takie jak rozmaryn,

tymianek, kolendra, bazylia, koperek, curry lub estragon. Doskonale komponują się one z czosnkiem,

kminkiem lub chrzanem, które podkreślają smak bez dodawania soli. Zaleca się dodawanie od pół

do 3 łyżeczek suszonych ziół lub przypraw. Jeśli zioła są świeże, można dodać ich więcej.

- Więcej informacji na temat ziół, przypraw i płynnych dodatków, które można umieszczać w

pojemniku na przyprawy, znajduje się powyżej, w tabeli gotowania na parze.

- Dodanie niewielkiej ilości oliwy na składnikach przeznaczonych do gotowania może wzmocnić

efekt, jaki daje pojemnik na przyprawy, a także pozwala uzyskać pełniejszy smak potraw.

- Aby uzyskać najlepszy efekt, posiekaj drobno zioła i równomiernie wypełnij pojemnik na zioła.

- Aby móc cieszyć się najlepszym smakiem, zjedz posiłek zaraz po jego przygotowaniu.

- Nie wlewaj płynów do pojemnika na przyprawy.

Warzywa i owoce

- Odetnij grubsze łodygi kalafiora, brokułów i kapusty.

- Zielone warzywa liściaste gotuj jak najkrócej, ponieważ szybko tracą naturalny kolor.

- Nie rozmrażaj mrożonek warzywnych przed gotowaniem.

Mięso, drób, owoce morza i jajka

- Do gotowania na parze najlepiej nadają się miękkie par tie mięsa z odrobiną tłuszczu.

- Umyj mięso dokładnie i wysusz, aby podczas gotowania wyciekało z niego jak najmniej soków.

- Mięso, drób, r yby lub jajka zawsze umieszczaj poniżej innych typów produktów, aby zapobiec

przeciekaniu ich soków.

- Przed włożeniem jajek do urządzenia nakłuj skorupki.

- Nigdy nie gotuj zamrożonego mięsa, drobiu ani owoców morza. Przed włożeniem ich do

parowaru pozostaw te produkty do całkowitego rozmrożenia.

Słodkie desery

- Aby zwiększyć słodycz deseru, zamiast cukru dodaj do niego cynamonu.

Wskazówki ogólne

- Tylko wybrane modele: W celu ugotowania r yżu umieść go w pojemniku na zupę i zalej wodą.

Informacje dotyczące zalecanych ilości produktów znajdują w tabeli gotowania na parze powyżej.

- Po zakończeniu gotowania r yżu wyłącz urządzenie, wymieszaj r yż i pozostaw go w pojemniku na

5 minut pod przykr yciem. Pozwoli to uzyskać jeszcze lepszy rezultat.

- Pojemnik na zupę (tylko wybrane modele) umożliwia przygotowanie zupy lub puddingu, r yżu,

r yby z wody, warzyw w sosie oraz mar ynowanych potraw. Do przyrządzania tych produktów

można także użyć lekkiego pojemnika, któr y mieści się wewnątrz koszy do gotowania na parze.

W takim przypadku upewnij się, że wokół pojemnika dostępna jest wolna przestrzeń, która

umożliwi właściwy przepływ par y wewnątrz parowaru.

POLSKI

107

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)