IloÊç wody potrzebnej do parowania - Braun FS10 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Braun FS10 Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 35
Ładowanie instrukcji

2. UmieÊciç nape∏niony koszyk do parowania
na ociekaczu

4

w bazie

1

i nakryç pokrywkà

7. Parowanie bez przykrycia trwa d∏u˝ej i
poch∏ania wi´cej energii elektrycznej.
Model FS 20: Podczas jednoczesnego
u˝ywania obu koszyków do parowania nale˝y
umieÊciç drugi koszyk do parowania wraz z
ociekaczem na ni˝szym koszyku.

3. Podczas u˝ytkowania parowara nale˝y
zapewniç wystarczajàcà odleg∏oÊç ponad i
obok urzàdzenia (od pó∏ek itp.)

4. W∏o˝yç wtyczk´ do gniazdka.

5. Ustawiç minutnik

0

. W tym celu trzeba

przekr´ciç pokr´t∏o do 60 minut i cofnàç do
˝àdanego czasu parowania. ZaÊwieci si´
lampka kontrolna

q

i rozpocznie si´ paro-

wanie.

6. Po up∏yni´ciu czasu parowania, urzàdzenie
wy∏àczy si´ automatycznie, a lampka kontrol-
na zgaÊnie.

7. Aby sprawdziç czy potrawa jest ugotowana,
nale˝y za∏o˝yç d∏ugie r´kawice kuchenne,
wy∏àczyç urzàdzenie i podnieÊç pokrywk´

7

uwa˝ajàc na wydobywajàcà si´ par´. Nie
dotykajàc ˝adnej z goràcych cz´Êci sprawdziç

potraw´ przy pomocy d∏ugiego widelca.
Aby kontynuowaç parowanie nale˝y nakryç
koszyk do parowania pokrywkà

7

i ponownie

w∏àczyç urzàdzenie.
Model FS 20 przy jednoczesnym stosowaniu
dwóch koszyków do parowania: Aby sprawdziç
czy potrawa przygotowywana w dolnym
koszyku jest ugotowana nale˝y post´powaç
wed∏ug nast´pujàcych wskazówek. Wy∏àczyç
urzàdzenie i zdjàç pokrywk´

7

. Ostro˝nie

zdjàç górny koszyk do parowania (z czarnym
wk∏adem) i postawiç na odwrotnej stronie
pokrywki. Nast´pnie, u˝ywajàc r´kawic
kuchennych ostro˝nie zdjàç ociekacz z
ni˝szego koszyka do parowania i sprawdziç
czy potrawa jest gotowa. Aby kontynuowaç
parowanie w obu koszykach nale˝y umieÊciç
ociekacz na dolnym koszyku, a nast´pnie
postawiç górny koszyk do parowania z
pokrywkà. Ponownie w∏àczyç urzàdzenie.

8. Gdy urzàdzenie wy∏àczy si´ samo i potrawa
jest odpowiednio ugotowana nale˝y wyciàg-
nàç wtyczk´ z gniazdka i pozostawiç urzà-
dzenie do ostygni´cia. Nast´pnie u˝ywajàc
r´kawic kuchennych zdjàç koszyk do paro-
wania, a czarnà miseczk´ na ry˝ oraz czarny
wk∏ad razem z koszykiem do parowania.
Odwrotna strona pokrywki

7

s∏u˝y jako

podstawka pod koszyk do parowania. Wyjàç
potraw´ z koszyka do parowania lub miseczki
na ry˝ i przyprawiç do smaku.
Model FS 20: Sposób zdejmowania koszyków
zosta∏ opisany w punkcie 7.

9. Kondensat, który skropli∏ si´ do ociekacza

4

mo˝e byç u˝ywany do przyrzàdzania sosów
albo zup.

10. Przed wylaniem wody z bazy

1

, roz∏o-

˝eniem lub myciem parowara zawsze nale˝y
poczekaç do wystygni´cia urzàdzenia.
Wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka.

IloÊç wody potrzebnej do parowania

IloÊç potrzebnej wody zale˝y od czasu paro-
wania. Do parowania poni˝ej 18 minut nale˝y
nape∏niç baz´ do linii okreÊlajàcej minimalny
poziom wody

3

. Do d∏u˝szego parowania –

ponad 18 minut, trzeba nalaç wody do linii
okreÊlajàcej maksymalny poziom wody

2

.

Nale˝y si´ upewniç, ˝e przez ca∏y czas paro-
wania woda znajduje si´ na odpowiednim
poziomie, szczególnie gdy parowanie zosta∏o
przed∏u˝one. Gdy z urzàdzenia nie wydobywa
si´ para, nale˝y sprawdziç poziom wody.
Aby to zrobiç, wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka
i poczekaç a˝ urzàdzenie si´ och∏odzi.
Nast´pnie ostro˝nie podnieÊç koszyk do
parowania z ociekaczem i dolaç wody.

60

Parowanie w koszyku do parowania

5

(np. warzywa, ryby)
Nale˝y umieÊciç produkty w koszyku do
parowania z otworami

5

. Do przygoto-

wania ró˝nych potraw mo˝na zastosowaç
2 przegrody

E

do koszyka do parowania

5

.

Nie pozwalajà one na mieszanie si´ potraw.
Przyprawy dodaje si´ po zakoƒczeniu paro-
wania. Do parowania potraw barwiàcych
(np. marchewki, papryki, pomidorów itp.)
zawsze nale˝y u˝ywaç czarnego wk∏adu

e

,

aby zminimalizowaç mo˝liwoÊç trwa∏ego
zabarwienia bia∏ego koszyka do paro-
wania

5

. Przegrody

E

nie mogà byç

stosowane z czarnym wk∏adem

e

.

Model FS 20: Podczas jednoczesnego
korzystania z obu koszyków do parowania

5

czarny wk∏ad

e

lub czarna miseczka przez-

naczona do ry˝u

6

mogà byç stosowane

tylko w górnym koszyku do parowania.

Parowanie w czarnej miseczce
przeznaczonej do ry˝u

6

(np. ry˝, wypieki)

Nale˝y umieÊciç ry˝/ziarna wraz z p∏ynem,
jeÊli to konieczne, w miseczce przeznac-
zonej do ry˝u. Nast´pnie w∏o˝yç miseczk´
do ry˝u do koszyka do parowania.
Przegrody

E

nie mogà byç u˝ywane z

czarnà miseczkà przeznaczonà do ry˝u.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)