Braun FS 5100 BK - Instrukcja obsługi - Strona 6

Braun FS 5100 BK Kuchenka parowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 36
Ładowanie instrukcji

61

10. Przed wylaniem wody z bazy

1

, roz∏o-

˝eniem lub myciem parowara zawsze nale˝y
poczekaç do wystygni´cia urzàdzenia.
Wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka.

IloÊç wody potrzebnej do parowania

IloÊç potrzebnej wody zale˝y od czasu paro-
wania. Do parowania poni˝ej 20 minut nale˝y
nape∏niç baz´ do linii okreÊlajàcej minimalny
poziom wody

3

. Do d∏u˝szego parowania –

ponad 20 minut, trzeba nalaç wody do linii
okreÊlajàcej maksymalny poziom wody

2

.

Nale˝y si´ upewniç, ˝e przez ca∏y czas paro-

wania woda znajduje si´ na odpowiednim
poziomie, szczególnie gdy parowanie zosta∏o
przed∏u˝one. Gdy z urzàdzenia nie wydobywa
si´ para, nale˝y sprawdziç poziom wody.
Aby to zrobiç, wyciàgnàç wtyczk´ z gniazdka i
poczekaç a˝ urzàdzenie si´ och∏odzi.
Nast´pnie ostro˝nie podnieÊç koszyk do paro-
wania z ociekaczem i dolaç wody.

Uwaga: Wszystkie cz´Êci zosta∏y zaprojektowane
tylko do u˝ytku w elektrycznym parowarze Braun
FS 5100. Nie nale˝y ich stosowaç w tradycyj-
nym piekarniku i kuchence mikrofalowej.

Gotowanie na parze w koszyku

5

i w misce do ryżu

e

Uwaga: Podane iloÊci i czas przygotowania zosta∏y podane dla parowania w jednym koszyku do
parowania. Do przygotowania mniejszej iloÊci po˝ywienia nale˝y stosowaç czas parowania poda-
ny w tabeli. Do przygotowania wi´kszych iloÊci potraw nale˝y nieco wyd∏u˝yç czas parowania,
jeÊli nie ma wystarczajàcej przestrzeni zapewniajàcej odpowiednià cyrkulacj´ pary.

Parowanie w górnym koszyku wymaga wi´cej czasu, w zwiàzku z tym powinno si´,
• wi´ksze kawa∏ki lub potrawy o d∏u˝szym czasie parowania przygotowywaç w dolnym koszyku

do parowania.

• Podczas jednoczesnego przygotowania ró˝nych potraw o ró˝niàcych si´ okresach parowania

nale˝y: parowaç potrawy o d∏u˝szym czasie parowania w ni˝szym koszyku do parowania.
Po up∏yni´ciu pewnego czasu postawiç górny koszyk zawierajàcy potraw´ o krótszym okresie
parowania na dolnym koszyku do parowania.

Warzywa i owoce

• Obciàç grube koƒce kalafiora, broku∏ów i kapusty.
• Zielone, liÊciaste warzywa parowaç najkrócej jak mo˝na, poniewa˝ ∏atwo tracà kolor.
• Mro˝one warzywa nie powinny byç rozmra˝ane przed parowaniem.

Potrawa

Rodzaj

IloÊç
(orientacyjnie)

Czas parowania

Karczochy

Êwie˝e

4 (Êrednie)

40–45 min.

Szparagi

Êwie˝e

500 g

30–40 min.

Fasola

Êwie˝e, ca∏a lub pokrojona

500 g

25–30 min.

Broku∏y

Êwie˝e, ró˝yczki

500 g

15–20 min.

Brukselka

Êwie˝e

500 g

20–25 min.

Kapusta

Êwie˝a, pokrojona

500 g

25–30 min.

Marchewka

Êwie˝a, pokrojona

500 g

20–25 min.

Kalafior

Êwie˝y, ró˝yczki

500 g

20–25 min.

Pestki dyni

Êwie˝a, pokrojona

500 g

15–20 min.

Koper

Êwie˝a, pokrojona

500 g

15–20 min.

Kalarepa

Êwie˝a

500 g

20–25 min.

Pory

Êwie˝a, pokrojona

500 g

15–20 min.

Grzyby

Êwie˝e, ca∏e lub pokrojone

500 g

20–25 min. (pokrojone
5 min. krócej)

Ziemniaki

pokrojone

500 g

20–25 min.

2361004IBR_FS5100_S4-134.indd 61

2361004IBR_FS5100_S4-134.indd 61

22.04.14 10:48

22.04.14 10:48

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)