Opis - VITEK VT-1698 SR - Instrukcja obsługi - Strona 5

VITEK VT-1698 SR Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 21
Ładowanie instrukcji

46

POLSKI

46

• Zamknięte pojemniki powinny być otwarte, a w plastikowych workach należy zrobić kilka otworów w celu wyjścia pary przed

włożeniem ich do kuchenki.

• Jeżeli powstaną wątpliwości co do użycia naczyń w kuchence, to należy zrobić test.

Sprawdzenie naczynia przed użyciem w kuchence mikrofalowej

• Ustawić sprawdzane naczynie w komorze (na przykład talerz), postawić na nim szklankę z zimną wodą.
• Włączyć kuchenkę mikrofalową na maksymalną moc i ustawić czas pracy na nie więcej niż jedną minutę.
• Ostrożnie dotknąć sprawdzane naczynie, jeśli ono nagrzało się, a woda w szklance jest zimna, to takiego naczynia nie należy

używać w kuchence mikrofalowej.

• Unikać przewyższenia czasu sprawdzenia naczynia powyżej jednej minuty.

Materiały i naczynia nadające się do używania w mikrofalówce
Folia aluminiowa

Folię można używać tylko w trybie pracy grilla. Przerwa między folią i ściankami mikrofalówki

powinna wynosić nie mniej niż 2,5 cm. Małe kawałki folii można używać w celu przykrycia

kawałków mięsa lub kurczaka, aby uniknąć ich przepalenia. W trybie mikrofal, jeżeli folia znaj

duje się zbyt blisko ścianek mikrofalówki, może nastąpić iskrzenie, przegrzanie kratki na

drzwiczkach i zepsucie się mikrofalówki. W tym przypadku traci się prawo do bezpłatnego

gwarantowanego obsługiwania i naprawy.

Naczynie do pieczenia

Postępować zgodnie ze wskazówkami producenta. Dno naczynia powinno być na 5 mm

cieńsze, niż szklanej obracającej się tacki. Nieprawidłowe używanie naczynia do pieczenia

może doprowadzić do pęknięcia samego naczynia i szklanej tacki.

Naczynia obiadowe

Tylko taka, która posiada odpowiednie oznakowanie. Postępować zgodnie ze wskazówkami

producenta. Nie używać naczynia z pęknięciami.

Szklane pojemniki

Tylko pojemniki, wyprodukowane z żaroodpornego szkła. Upewnić się, że nie ma metalowych

części. Nie używać naczynia z pęknięciami.

Naczynia szklane

Tylko pojemniki, wyprodukowane z żaroodpornego szkła. Upewnić się, że nie ma metalowych

części. Nie używać naczynia z pęknięciami.

Proces przygotowania w

Postępować zgodnie ze wskazówkami producenta. Nie zamykać worków, używając metalowych

mikrofalówce z użyciem

pokrywek lub zacisków. W workach należy zrobić kilka dziurek dla ujścia pary.

specjalnych worków
Papierowe talerzyki i miski

Używać tylko dla krótkiego przygotowania/podgrzania. Nie zostawiać mikrofalówki bez nadzoru

w czasie przygotowania/podgrzania produktów a takich naczyniach.

Papierowe ręczniki

Można przykryć przygotowywane produkty w celu zatrzymania ciepła w nich i w celu

zapobieżenia pryskania tłuszczu. Używać tylko przy stałej kontroli i tylko dla krótkiego przygo

towania/podgrzania.

Pergamin

Używać w celu zapobieżenia pryskania tłuszczu i w charakterze opakowania.

Plastik

Tylko te wyroby z plastiku, które posiadają odpowiednie oznaczenie – „do używania w mikro

falówce”. Należy postępować zgodnie ze wskazówkami producenta. Niektóre plastikowe

pojemniki mogą rozmięknąć w rezultacie podgrzania znajdujących się w nich produktów.

Hermetycznie zamknięte plastikowe opakowania należy przekłuć lub przekroić, tak jak ukazano

na samych opakowaniach.

Plastikowe opakowania

Tylko te wyroby z plastiku, które posiadają odpowiednie oznaczenie. Można nakryć przygo

towywane produkty w celu zachowania w nich wilgoci.

Wosk

Używać w celu zapobieżenia pryskania tłuszczu, a także dla zachowania wilgoci.

Materiały i naczynia, których nie należy używać w mikrofalówce
Aluminiowe tacki

Mogą powodować iskrzenie. Używać naczyń, specjalnie przeznaczonych dla używania w mikro

falówce.

Papierowa miska

Może powodować iskrzenie. Używać naczyń, specjalnie przeznaczonych dla używania w mikro

z metalową rączką

falówce.

Naczynia metalowe lub

Metal monitoruje energię fal. Metalowa obwódka może spowodować iskrzenie.

naczynia z metalową obwódką
Metalowe zakrętki

Mogą spowodować iskrzenie, a także zapalenie się opakowania w czasie przygotowywania/

podgrzewania produktów.

Papierowe opakowania

Mogą spowodować pożar w mikrofalówce.

Mydło

Mydło może rozpuścić się i spowodować zabrudzenie pracującej kamery mikrofalówki.

Drewno

Drewniane naczynia mogą wyschnąć, roztrzaskać się i zapalić się.

Opis

1. Zamki z systemem blokady
2. Wziernik
3. Wyjście mikrofal
4. Piasta talerza szklanego
5. Pierścień rolkowy
6. Talerz szklany
7. Panel sterownia
8. Kratka do grillowania. Używa się tylko w trybie „Grill”.

POLSKI

1698_new.indd 46

1698_new.indd 46

22.07.2010 10:19:56

22.07.2010 10:19:56

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)