VITEK VT-1666 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
55
POLSKI
•
Zaleca się stosowanie w kuchence mi-
krofalowej okrągłych i owalnych naczyń
zamiast naczyń prostokątnych
.
Sprawdzanie naczyń przed użyciem w
kuchence mikrofalowej
.
• Umieść badane naczynie w roboczej ko-
morze kuchenki (np. talerz), postaw na
nim szklankę z zimną wodą.
• Włącz kuchenkę na maksymalną moc
i ustaw czas pracy nie więcej niż 30 se-
kund.
• Ostrożnie dotknij się badanego naczynia,
jeśli one jest nagrzane, a woda w szklan-
ce jest zimna, takiego naczynia nie moż-
na używać do przygotowania potraw w
kuchence mikrofalowej.
• Unikaj przekroczenia czasu badania wię-
cej niż o 30 sekund.
Materiały i naczynia nadające się do użycia w kuchence mikrofalowej
Folia aluminiowa
Folię aluminiową można stosować tylko w trybie pracy
grilla. Uważaj aby między folią a ściankami kuchenki
mikrofalowej pozostawał odstęp, co najmniej 2,5 cm.
Aby zapobiec przepieczeniu zastosować można niewiel-
kie paski folii aluminiowej do nakrycia cienkich kawałków
mięsa lub drobiu.
W trybie mikrofal gdy folia przylega zbyt blisko ścia-
nek kuchenki, może dojść do iskrzenia, przepa-
lania kratki ekranowanej wbudowanej w drzwiczki i
do uszkodzenia kuchenki. W tym przypadku można
utracić prawa do bezpłatnych gwarancyjnych usług
serwisowych i napraw.
Naczynia do smażenia
Postępuj według zaleceń producenta.
Dno naczynia do smażenia powinno być o 5 mm grubsze
niż dno obrotowej szklanej tacy. Niewłaściwe użytkowa-
nie naczyń może spowodować pęknięcia zarówno naczy-
nia jak i tacy.
Naczynia obiadowe
Tylko te, które przeznaczone są do użycia w kuchence
mikrofalowej.
Postępuj według zaleceń producenta naczyń. Nie używaj
naczyń pękniętych i wyszczerbionych.
Pojemniki ze szkła
Tylko te pojemniki, które wykonane ze szkła żaroodpor-
nego i przeznaczone są do użycia w kuchence mikrofalo-
wej. Upewnij się, że nie mają obwódek metalowych. Nie
używaj pojemników pękniętych i wyszczerbionych.
Szklane naczynia
Tylko te naczynia, które wykonane ze szkła żaroodporne-
go i przeznaczone są do użycia w kuchence mikrofalo-
wej. Upewnij się, że nie mają obwódek metalowych. Nie
używaj pojemników pękniętych i wyszczerbionych.
Proces gotowania w
kuchence mikrofalowej
z użyciem specjalnych
torebek
Postępuj według zaleceń producenta. Nie zamykaj tore-
bek opaskami metalowymi lub zamknięciami. W toreb-
kach należy zrobić kilka otworów do wylotu pary.
1666.indd 55
1666.indd 55
24.06.2008 12:46:32
24.06.2008 12:46:32
Spis treści
- 3 POLSKI
- 5 Sprawdzanie naczyń przed użyciem w; • Umieść badane naczynie w roboczej ko-
- 6 tłuszczu
- 7 “moc – power
- 8 OSTRZEŻENIE
- 10 Naciśnięcia przycisku; Kombinowane gotowanie
- 11 menu”
- 12 Automatyczne rozmrażanie produktów
- 13 Blokada; do zbierania się resztek
- 14 NIESPRAWNOŚCI I SPOSOBY ICH USUNIĘCIA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)