Sprawdzanie naczyń przed użyciem w; • Umieść badane naczynie w roboczej ko- - VITEK VT-1666 - Instrukcja obsługi - Strona 5

VITEK VT-1666 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 29
Ładowanie instrukcji

55

POLSKI

Zaleca się stosowanie w kuchence mi-
krofalowej okrągłych i owalnych naczyń
zamiast naczyń prostokątnych

.

Sprawdzanie naczyń przed użyciem w

kuchence mikrofalowej

.

• Umieść badane naczynie w roboczej ko-

morze kuchenki (np. talerz), postaw na
nim szklankę z zimną wodą.

• Włącz kuchenkę na maksymalną moc

i ustaw czas pracy nie więcej niż 30 se-
kund.

• Ostrożnie dotknij się badanego naczynia,

jeśli one jest nagrzane, a woda w szklan-
ce jest zimna, takiego naczynia nie moż-
na używać do przygotowania potraw w
kuchence mikrofalowej.

• Unikaj przekroczenia czasu badania wię-

cej niż o 30 sekund.

Materiały i naczynia nadające się do użycia w kuchence mikrofalowej

Folia aluminiowa

Folię aluminiową można stosować tylko w trybie pracy
grilla. Uważaj aby między folią a ściankami kuchenki
mikrofalowej pozostawał odstęp, co najmniej 2,5 cm.
Aby zapobiec przepieczeniu zastosować można niewiel-
kie paski folii aluminiowej do nakrycia cienkich kawałków
mięsa lub drobiu.

W trybie mikrofal gdy folia przylega zbyt blisko ścia-
nek kuchenki, może dojść do iskrzenia, przepa-
lania kratki ekranowanej wbudowanej w drzwiczki i
do uszkodzenia kuchenki. W tym przypadku można
utracić prawa do bezpłatnych gwarancyjnych usług
serwisowych i napraw.

Naczynia do smażenia

Postępuj według zaleceń producenta.
Dno naczynia do smażenia powinno być o 5 mm grubsze
niż dno obrotowej szklanej tacy. Niewłaściwe użytkowa-
nie naczyń może spowodować pęknięcia zarówno naczy-
nia jak i tacy.

Naczynia obiadowe

Tylko te, które przeznaczone są do użycia w kuchence
mikrofalowej.
Postępuj według zaleceń producenta naczyń. Nie używaj
naczyń pękniętych i wyszczerbionych.

Pojemniki ze szkła

Tylko te pojemniki, które wykonane ze szkła żaroodpor-
nego i przeznaczone są do użycia w kuchence mikrofalo-
wej. Upewnij się, że nie mają obwódek metalowych. Nie
używaj pojemników pękniętych i wyszczerbionych.

Szklane naczynia

Tylko te naczynia, które wykonane ze szkła żaroodporne-
go i przeznaczone są do użycia w kuchence mikrofalo-
wej. Upewnij się, że nie mają obwódek metalowych. Nie
używaj pojemników pękniętych i wyszczerbionych.

Proces gotowania w
kuchence mikrofalowej
z użyciem specjalnych
torebek

Postępuj według zaleceń producenta. Nie zamykaj tore-
bek opaskami metalowymi lub zamknięciami. W toreb-
kach należy zrobić kilka otworów do wylotu pary.

1666.indd 55

1666.indd 55

24.06.2008 12:46:32

24.06.2008 12:46:32

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)