Siemens BF425LMB0 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
pl
Przetestowane w naszym studiu gotowania
36
J
Przetestowane w naszym
studiu gotowania
Przetestowane w naszym studi u gotowani a
Rozdzia
ł
ten opisuje wiele potraw i optymalne
ustawienia dla ka
ż
dej z nich. Zawiera równie
ż
wskazówki dotycz
ą
ce najkorzystniejszego poziomu
mocy mikrofal w przypadku przyrz
ą
dzania
poszczególnych potraw. Znajduj
ą
si
ę
tu tak
ż
e porady na
temat naczy
ń
i sposobów przygotowywania potraw.
Wskazówki
■
Czasy podane w tabelach maj
ą
charakter
orientacyjny. Zale
żą
one od jako
ś
ci i w
ł
a
ś
ciwo
ś
ci
produktów spo
ż
ywczych.
■
W tabelach podane s
ą
cz
ę
sto przedzia
ł
y czasowe.
Zaleca si
ę
najpierw ustawi
ć
krótszy czas, a w razie
konieczno
ś
ci, przestawi
ć
na d
ł
u
ż
szy.
■
Do wyjmowania gor
ą
cych naczy
ń
z komory
gotowania zawsze u
ż
ywa
ć
ł
apek kuchennych.
Czasami przyrz
ą
dzana jest inna ilo
ść
potrawy, ni
ż
podano w tabeli. W przypadku korzystania z trybu
mikrofal obowi
ą
zuje zasada: podwójna ilo
ść
- prawie
dwukrotnie d
ł
u
ż
szy czas trwania, po
ł
owa ilo
ś
ci - po
ł
owa
czasu.
Naczynia nale
ż
y stawia
ć
zawsze na talerzu obrotowym.
W poni
ż
szych tabelach zamieszczono wiele sposobów
przygotowywania potraw i mo
ż
liwo
ś
ci ustawienia
kuchenki mikrofalowej.
Odpowiednie naczynia
Odpowiednie s
ą
naczynia
ż
aroodporne ze szk
ł
a,
ceramiki szklanej, porcelany, ceramiki lub tworzywa
sztucznego. Materia
ł
y te przepuszczaj
ą
mikrofale.
Mo
ż
na równie
ż
u
ż
ywa
ć
naczy
ń
sto
ł
owych. Dzi
ę
ki temu
potraw nie trzeba przek
ł
ada
ć
do innego naczynia.
Naczynia z dekoracj
ą
z
ł
ot
ą
lub srebrn
ą
wolno stosowa
ć
tylko wówczas, gdy producent gwarantuje,
ż
e nadaj
ą
si
ę
do u
ż
ycia w kuchenkach mikrofalowych.
Nieodpowiednie naczynia
Naczynia metalowe nie s
ą
odpowiednie. Metal nie
przepuszcza mikrofal. Potrawy w zamkni
ę
tych
pojemnikach metalowych pozostaj
ą
zimne.
Uwaga!
Powstaj
ą
ce iskry: odst
ę
p przedmiotu metalowego (np.
ł
y
ż
ki w szklance) od
ś
cianek i drzwi urz
ą
dzenia musi
wynosi
ć
minimum 2 cm. Iskry mog
ą
uszkodzi
ć
wewn
ę
trzn
ą
szklan
ą
powierzchni
ę
drzwi.
Rozmra
ż
anie
Zamro
ż
one produkty w
ł
o
ż
y
ć
do naczynia bez przykrycia
i ustawi
ć
na talerzu obrotowym.
Delikatne cz
ęś
ci, np. udka i skrzyde
ł
ka kurczaka lub
t
ł
uste cz
ęś
ci pieczeni mo
ż
na przykry
ć
kawa
ł
kami folii
aluminiowej. Folia nie mo
ż
e dotyka
ć
ś
cianek
urz
ą
dzenia. Po up
ł
ywie po
ł
owy czasu rozmra
ż
ania
mo
ż
na zdj
ąć
foli
ę
.
Podczas rozmra
ż
ania mi
ę
sa i drobiu powstaje woda.
Nale
ż
y j
ą
wyla
ć
podczas obracania i w
ż
adnym
wypadku nie wykorzystywa
ć
do konsumpcji ani nie
dopu
ś
ci
ć
do zetkni
ę
cia z innymi produktami
spo
ż
ywczymi.
Od czasu do czasu potraw
ę
1 do 2 razy obróci
ć
lub
zamiesza
ć
. Du
ż
e kawa
ł
ki nale
ż
y obraca
ć
kilka razy.
Rozmro
ż
ony produkt nale
ż
y pozostawi
ć
w temperaturze
pokojowej na 10 do 20 minut w celu wyrównania
temperatury. W przypadku drobiu mo
ż
na nast
ę
pnie
wyj
ąć
podroby. Mi
ę
so z zamro
ż
onym
ś
rodkiem równie
ż
nadaje si
ę
do dalszego przyrz
ą
dzania.
Porady dotycz
ą
ce rozmra
ż
ania
Po up
ł
ywie ustawionego czasu
potrawa wci
ąż
nie jest rozmro-
ż
ona, gor
ą
ca lub ugotowana.
Ustawi
ć
d
ł
u
ż
szy czas. Wi
ę
ksze ilo-
ś
ci i wy
ż
sze potrawy wymagaj
ą
d
ł
u
ż
szego przyrz
ą
dzania.
Po up
ł
ywie czasu gotowania
potrawa jest przegrzana przy
brzegach, natomiast w
ś
rodku nie
jest jeszcze gotowa.
Od czasu do czasu zamiesza
ć
, a
nast
ę
pnym razem nastawi
ć
ni
ż
sz
ą
moc oraz d
ł
u
ż
szy czas trwania.
Po rozmro
ż
eniu drób lub mi
ę
so
jest z zewn
ą
trz podgotowane,
natomiast w
ś
rodku nadal nieroz-
mro
ż
one.
Nast
ę
pnym razem wybra
ć
mniej-
sz
ą
moc mikrofal. W przypadku
rozmra
ż
ania wi
ę
kszej ilo
ś
ci pro-
duktów, nale
ż
y je wielokrotnie
obraca
ć
.
Rozmra
ż
anie
Waga
Moc mikrofal w
watach
Czas trwa-
nia w minu-
tach
Wskazówki
Mi
ę
so wo
ł
owe, wieprzowe lub ciel
ę
ce w ca
ł
o
ś
ci
(z ko
ś
ci
ą
i bez)
800 g
180
90
15
10-20
-
1 kg
180
90
20
15-25
1,5 kg
180
90
30
20-30
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)