Scarlett SC-MW9020S09D Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM021
SC-MW 9020S09D
42
UWAGA!
Płynów lub innych produktów nie wolno podgrzewać w zamkniętych pojemnikach, aby zapobiec ich
eksplodowaniu.
Podczas podgrzewania napojów za pomocą mikrofal może mieć miejsce opóźnione gwałtowne wrzenie, dlatego
należy zachować uwagę i ostrożność podczas obchodzenia się z pojemnikami.
Aby produkty nie pękały podczas gotowania, przed zakładką do kuchenki przekłuwaj nożem lub widelcem twarde
skórki lub powłoki, na przykład, ziemniaków, jabłka, kasztanów, kiełbasy itp.
Podczas podgrzewania pożywienia w plastikowych lub papierowych pojemnikach, należy obserwować kuchenkę,
aby zapobiec zapaleniu się.
Aby zapobiec zapaleniu się w środku kuchenki, należy:
–
unikać przypalania się produktów w wyniku zbyt długiego gotowania;
–
umieszczać produkty w kuchence mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;
–
W razie zauważenia dymu, należy wyłączyć kuchenkę i
trzymać kuchenkę zamkniętą w celu zduszenia przez nią płomienia.
Zakaz włączania pustej kuchenki. Nie używaj komory do przechowywania żadnych rzeczy.
Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania produktów.
Nie umiesz
czaj produktów na samym dnie komory, używaj tylko ze szklanym talerzem.
Zawartość butelek czy naczyń służących do karmienia dzieci powinna zostać wymieszana lub wstrząśnięta przed
podaniem, a także temperatura pokarmu powinna zostać sprawdzona w celu uniknięcia poparzeń.
Należy przestrzegać przepisów kulinarnych, ale pamiętaj, że niektóre produkty (dżemy, budynie, nadzienia do tortu z
migdałów, cukru lub kandyzowane) nagrzewają się bardzo szybko.
Aby uniknąć zwarcia i uszkodzenia kuchenki, nie dopuszczaj do przedostawania się wody do otworów
wentylacyjnych.
Kuchenka mikrofalowa przeznaczona jest do podgrzewania produktów spożywczych i napojów. Suszenie żywności
lub odzieży, jak również grzanie mat, kapci, gąbek, mokrych ubrań i podobnych rzeczy może doprowadzić do
obrażeń ciała, zapalenia się i pożaru.
UWAGA:
Produkty należy gotować w specjalnych naczyniach, nie rozmieszczać bezpośrednio na talerzu szklanym, z
wyjątkiem przypadków wyraźnie określonych w przepisie dotyczącym gotowania dania.
Naczynia powinny
być odpowiednie do stosowania w kuchenkach mikrofalowych.
Odpowiednie do stosowania do gotowania w kuchence mikrofalowej naczynia należy używać zgodnie z instrukcjami
producenta naczyń.
Pamiętaj, że w kuchence mikrofalowej zawartość nagrzewa się znacznie szybciej, niż naczynia, dlatego należy
bardzo uważać podczas wyjmowania naczyń z kuchenki, ostrożnie otwieraj pokrywę, aby uniknąć poparzenia parą.
Wstępnie należy usuwać z produktów lub ich opakowań metalowe taśmy i folie
Jajka w skorupkach oraz ugotowane na twardo nie
powinny być podgrzewane w mikrofalówkach, gdyż mogą
eksplodować nawet po zakończeniu gotowania.
Niewłaściwe utrzymanie kuchenki w stanie czystym może spowodować zużycie powierzchni, co może niekorzystnie
wpływać na pracę urządzenia i stworzyć potencjalne zagrożenie dla użytkownika.
Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się w temperaturze poniżej 0ºC, przed włączeniem musi być
przechowywane w temperaturze pokojowej nie krócej niż w ciągu 2 godzin.
Producent zastrzega sobie prawo, bez dodatkowego powiadomienia, do wprowadzania drobnych zmian w
konstrukcji wyrobu, które zupełnie nie wpływają na jego bezpieczeństwo, sprawność ani funkcjonalność.
Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na opakowaniu, a także w dokumentacji towyrzyszącej, w formacie
XX.XXXX, gdzie pierwsze dwie liczby „XX” to miesiąc produkcji, następne cztery cyfry „XXXX” to rok produkcji.
NACZYNIA ODPOWIEDNIE DO STOSOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
UWAGA!
Zwracaj uwagę na oznakowanie naczyń i kieruj się zaleceniami producenta.
WŁAŚCIWE NACZYNIA
Szkło żaroodporne
jest najlepszym materiałem do naczyń stosowanych do gotowania w kuchence mikrofalowej.
Tworzywa sztuczne odporne na wysoką temperaturę
– w takich naczyniach nie należy gotować żywności o
wysokiej zawartości tłuszczu lub cukru. Nie można używać szczelnie zamykanych pojemników.
Fajans i porcelana
– nadają się do gotowania w kuchence mikrofalowej, z wyjątkiem naczyń pozłacanych,
posrebrzanych lub posiadających ozdobne elementy metalowe.
Opakowanie wyspecjalizowane
(z papieru, tworzywa sztucznego itp.), przeznaczone do kuchenek mikrofalowych
–
ściśle trzymać się zaleceń producenta.
NIEWŁAŚCIWE NACZYNIA
Folia do przechowywania produktów, a także worki foliowe PE odporne na wysoką temperaturę
– nie nadając
się do smażenia mięsa ani innych dowolnych produktów.
Naczynia metalowe (z aluminium, stali nierdzewnej, itp.) i folia spożywcza z aluminium*
– ekranizują mikrofale;
przy kontakcie ze ściankami komory do gotowania mogą powodować iskrzenie oraz zwarcie w procesie gotowania.
* Można stosować w celu nawinięcia w jedną warstwę poszczególnych części produktu, aby uniknąć przegrzania i
przypalenia się. Nie dopuszczać do kontaktu ze ścianami, odległość od nich nie powinna być mniejsza niż 2 cm.
Topliwe tworzywa sztuczne
– nie nadają się do gotowania w kuchence mikrofalowej.
Naczynia lakierowane
– pod wpływem mikrofal lakier może zostać roztopiony.
Zwykłe szkło (w tym figurowe i grube)
– pod wpływem wysokiej temperatury może ulec zniekształceniu.
Papier, słomka, drewno
– pod wpływem wysokiej temperatury mogą się zapalić.
Naczynia z melaminy
– może absorbować promieniowanie mikrofalowe, co powoduje ich pękanie lub destrukcję
termiczną i znacznie wydłuża czas gotowania.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)