Scarlett SC-MW9020S04M Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM017
SC-MW9020S04M
30
kuchenek mikrofalowych –
ściśle trzymać się zaleceń
producenta.
NIEWŁAŚCIWE NACZYNIA
•
Folia do przechowywani
a produktów, a także worki
foliowe PE odporne na wysoką temperaturę
– nie
nadając się do smażenia mięsa ani innych dowolnych
produktów.
•
Naczynia metalowe (z aluminium, stali nierdzewnej,
itp.) i folia spożywcza z aluminium*
–
ekranizują
mikrofale; przy ko
ntakcie ze ściankami komory do
gotowania mogą powodować iskrzenie oraz zwarcie w
procesie gotowania.
* Można stosować w celu nawinięcia w jedną warstwę
poszczególnych części produktu, aby uniknąć
przegrzania i przypalenia się. Nie dopuszczać do
kontaktu ze
ścianami, odległość od nich nie powinna
być mniejsza niż 2 cm.
•
Topliwe tworzywa sztuczne
–
nie nadają się do
gotowania w kuchence mikrofalowej.
•
Naczynia lakierowane
–
pod wpływem mikrofal lakier
może zostać roztopiony.
•
Zwykłe szkło (w tym figurowe i grube)
– pod
wpływem
wysokiej
temperatury
może
ulec
zniekształceniu.
•
Papier, słomka, drewno
–
pod wpływem wysokiej
temperatury mogą się zapalić.
•
Naczynia z melaminy
–
może absorbować
promieniowanie mikrofalowe, co powoduje ich pękanie
lub destrukcję termiczną i znacznie wydłuża czas
gotowania.
JAK SPRAWDZIĆ, CZY NACZYNIA SO ODPOWIEDNIE
DO STOSOWANIA W KUCHENCE
MIKROFALOWEJ?
•
Włącz kuchenkę i ustaw przełącznik trybu pracy na
maksymalną moc (maksymalna temperatura), umieść
w środku kuchenki na okres 1 minuty sprawdzany
pojemnik i umieść obok szklankę wody (~ 250 ml).
•
Pojemnik nadający się do gotowania dań w kuchence
mikrofalowej pozostanie w tej samej temperaturze, co i
przed włożeniem do pieca, podczas gdy woda się
podgrzeje.
PRZYDATNE WSKAZÓWKI
•
Nie używaj naczyń z wąską szyjką, butelek, ponieważ
mogą eksplodować.
•
Nie używaj termometrów do pomiaru temperatury
produktów. Należy stosować tylko specjalne
termometry przeznaczone do kuchenek mikrofalowych.
PRZED W EZWANIEM SERWISU
•
Jeśli kuchenka nie może być włączona, sprawdź:
–
sprawność gniazda elektrycznego oraz czy jest
napięcie w gniazdku;
–
poprawność ustawienia timera;
–
czy są dokładnie zamknięte drzwiczki.
ZAKŁÓCENIA RADIOWE
•
Mikrofale mogą spowodować zakłócenia w pracy radia,
telewizora, czy
innego sprzętu tego rodzaju.
•
Aby zminimalizować zakłócenia radiowe:
–
regularnie wyczyszczaj drzwiczki i powierzchnie
uszczelek:
–
ustaw telewizor i radio jak najdalej od kuchenki
mikrofalowej;
–
zmienić położenie anteny radiowej czy telewizyjnej.
w celu osiągnięcia lepszych wyników
–
podłącz kuchenkę mikrofalową do innego gniazdka
tak, aby była podłączona do innego obiegu niż
odbiornik.
NASTAWIANIE
•
Upewnij się, że wewnątrz kuchenki nie są
materiałów opakowaniowych ani ciał obcych.
•
Sprawdź czy nie są uszkodzone podczas
transportu:
–
drzwiczki i uszczelki;
–
obudowa i okienko;
–
ścianki komory.
•
W przypadku stwierdzenia jakichkolwiek wad nie
włączaj kuchenki; skontaktuj się ze sprzedawcą lub
centrum serwisowym.
•
Ustaw kuchenkę mikrofalową na równej, poziomej
powierzchni,
wystarczająco
mocnej,
aby
wytrz
ymała ciężar kuchenki wraz z produktami i
naczyniami.
•
Nie umieszczaj kuchenki w pobliżu źródeł ciepła.
•
Na kuchence mikrofalowej nie wolno ustawiać
żadnych przedmiotów. Nie należy blokować
otworów wentylacyjnych.
•
Nie należy kuchenki mikrofalowej umieszczać w
szafce W celu zapewnienia normalnej pracy
kuchenki należy zapewnić wolną przestrzeń do
wentylacji: nie mniejszą niż: 20 cm od góry ,10 cm
ze strony panelu tylnego oraz nie mniej niż 5 cm z
boków.
TECHNIKI GOTOWANIA W
KUCHENCE
MIKROFALOWEJ
•
Umieszczaj
produkty tylko w jednej warstwie,
grubsze kawałki umieszczaj bliżej brzegów
•
Nadzoruj czas gotowania, należy ustawiać go
najpierw w pozycji minimalnej a następnie
stopniowo zwiększać w miarę potrzeby. W
przypadku zbyt długiego gotowania produkty mogą
dymić i zapalić się.
NOTATKA:
Czas gotowania może się różnić w
zależności od kształtu, wielkości i rozmieszczenia
produktów. Duże i grube kawałki przygotowują się
dłużej, a małe – szybciej.
•
Przykrywaj
produkty specjalnymi osłonami lub
plastikiem, odsłaniając jeden z kątów w celu
odprowadzenia nadmiaru pary. Pokrywy bardzo
mocno się nagrzewają – należy obchodzić się z
nimi ostrożnie.
•
W celu osiągnięcia bardziej równomiernego
nagrzewania i przyspieszenia gotowania należy
obracać i mieszać produkty.
•
Okrągłe, owalne naczynia są bardziej polecane niż
kwadratowe czy prostokątne, gdyż są lepiej
nagrzewane.
•
Rozmrażaj produkty bez opakowania w płytkiej
tacy, obowiązkowo używaj obrotowy szklany talerz.
Kiedy zamrażasz produkty, nadawaj im możliwie
zwartą formę.
•
Odległość między produktami, na przykład,
warzywami, ciastkami itp. nie powinna być mniejsza
niż 2,5 cm, aby zapewnić równomierną obróbkę.
•
Przekłuwaj
twardą skórkę lub powłokę, aby uniknąć
zerwania produktu.
•
Podgrzewaj tylko gotowe i schłodzone produkty,
mieszając ich.
•
Popcorn -
ściśle przestrzegaj instrukcji producenta
i nie pozostawaj kuchenki mikrofalowej bez
nadzoru. Jeśli produkt nie jest gotowy we
właściwym czasie, przerwij gotowanie. Zbyt
długotrwałe gotowanie może spowodować pożar.
UPRZEDZENIE
Nie używaj pakietów z brązowego
papieru do gotowania popcorn i nie próbuj używać
pozostałości ziaren. Nie umieszczaj opakowań z
Spis treści
- 9 ATENŢIE
- 11 UPRZEDZENIE
- 12 PRACA; Moc; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)