Scarlett SC-297 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Scarlett SC-297 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 13
Ładowanie instrukcji

www.scarlett-europe.com

SC-297

12

·

Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia w
mikrofalówkach.

ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU

·

Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::

Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci elektrycznej;

Prawid owo

nastawienia

zegara;

Szczelno

zamkni cia

drzwiczek.

ZAK ÓCENIA ODBIORU RADIOW EGO

·

Mikrofale powoduj zak ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.

·

eby eliminowa zak ócenia:

Regularnie czy drzwiczki i uszczelki metalowe;

Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi kszej odleg

ci od kuchenki mikrofalowej;

Obró anten w celu lepszego odbioru sygna u.

Pod cz mikrofalówk i odbiornik do ró nych linii sieci elektrycznej.

INSTALACJA

·

Upewnij si , e w kuchence nie ma materia ów opakunkowych i obcych przedmiotów.

·

Sprawd , czy w czasie transportu nie zosta y uszkodzone:

rzwiczki i uszczelki metalowe;
budowa

i

wziernik;

cianki

komory.

·

W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w czaj kuchenki i zwró si do sprzedawcy lub do serwisu.

·

Ustaw kuchenk elektryczn na równej poziomej powierzchni, trwa ej na tyle, eby wytrzyma ci ar kuchenki z produktami i naczyniami.

·

Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli u róde ciep a.

·

Nie umieszczaj na kuchence adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.

·

W celu normalnej pracy kuchenki nale y zapewni woln przestrze wentylacyjn nie mniej ni : 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu
oraz nie mniej ni 5 cm ze stron bocznych.

Z ASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

·

Produkty nale y k

grubsz stron bli ej brzegów talerza.

·

Przestrzegaj czasu przyrz dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi kszaj c w miar konieczno ci. W przypadku zbyt d ugiego
przyrz dzania produkty mog si zadymi i zapali .

·

Przykrywaj produkty zapewni to bardziej równomierne nagrzanie i zapobiegnie rozpryskiwaniu.

·

W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy pieszenia gotowania obracaj i mieszaj produkty.

·

Okr

e/owalne talerze w odró nieniu od kwadratowych/prostok tnych równie zapewniaj bardziej równomierne nagrzanie.

PRACA

·

Pod cz kuchenk do sieci elektrycznej.

·

produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.

·

Za pomoc prze cznika ustaw tryb obróbki zgodnie z tabel .

·

Nastaw wy cznik czasowy na w

ciwy czas.

W Y

CZNIK CZASOW Y

·

y do ustawienia czasu obróbki w granicach

30

minut.

·

eby w czy kuchenk , obró pokr o wy cznika czasowego w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.

·

Obracaj c pokr o, nastaw w

ciwy czas.

·

Od momentu nastawienia wy cznika czasowego kuchenka w cza si i zaczynaj dzia

o wietlenie wewn trzne i wentylacja.

·

Je li chcesz przerwa przyrz dzanie, przestaw wy cznik czasowy w pozycj

lub otwórz drzwiczki.

UWAGA:

Zawsze przestawiaj wy cznik czasowy w pozycj

, je li produkty zosta y wyj te przed up ywem czasu przyrz dzenia, i nie zamierzasz

kontynuowa gotowanie.

UWAGA:

Je li czas obróbki trwa mniej ni 2 minuty, najpierw przestaw wy cznik czasowy poza znak odpowiadaj cy 3 minutom, a potem przestaw

go we w

ciw pozycj .

PRZERW ANIE GOTOW ANIA

·

Funkcja ta s

y do kontroli stopnia gotowo ci produktu.

·

Nastaw wy cznik czasowy na 0, a prze cznik trybów pracy przestaw w pozycj «

».

·

eby kontynuowa obróbk , nale y ponownie ustawi tryb i czas przyrz dzenia.

Symbol

Tryb pracy

Poziom mocy

PODGRZEW ANIE

17%

ROZMRA ANIE. Produkty nale y rozmra

bez opakowania, w nieg bokiej podstawce lub na ruszcie do obróbki

mikrofalowej, koniecznie u ywaj c talerza obrotowego. Rozmra aj c produkty, nale y nadawa im w miar
mo liwo ci por czny kszta t.

37%

Omlety, pieczywo, kremy

66%

Kanapki, pizza

85%

Pieczywo, mi so i ryby, pieczone ziemniaki i inne warzywa, popcorn

100%

UWAGA:

czas przyrz dzenia mo e si zmienia w zale no ci od kszta tu, rozmiarów i umieszczenia produktów. Du e lub grube kawa ki gotuj si

ej, natomiast drobne szybciej.

·

Produkty nale y rozmra

bez opakowania, w nieg bokiej podstawce lub na ruszcie do obróbki mikrofalowej, koniecznie u ywaj c talerza

obrotowego. Zamra aj c produkty, nale y nadawa im w miar mo liwo ci por czny kszta t.

·

Przykrywaj produkty specjalnymi pokrywkami lub plastykiem, uchylaj c jeden z rogów w celu wydostania si zbytniej pary. Pokrywki bardzo si
grzej

nale y pos ugiwa nimi bardzo ostro nie!

·

Odleg

mi dzy produktami, na przyk ad, warzywami, keksami itp. musi wynosi nie mniej ni 2,5 cm w celu zapewnienia równomiernej

obróbki.

·

Nale y koniecznie miesza produkty, poniewa przy brzegach naczy produkty bardziej si grzej .

·

Nale y uk ada produkty w jedn warstw , grubsze kawa ki nale y k

bli ej brzegów.

·

Nale y nak

grub skórk lub skorup , eby unikn p kania produktu.

·

Rozgrzewaj tylko gotowe i sch odzone produkty, mieszaj c je.

·

Popcorn nale y ci le przestrzega wskazówek producenta i nie pozostawia mikrofalówki bez opieki. Je li produkt nie jest gotowy po up ywie

ciwego czasu, nale y przerwa gotowanie. Zbyt d uga obróbka mo e spowodowa zapalenie si .

OSTRZE ENIE:

Nie wolno u ywa worków z br zowego papieru w celu przyrz dzenia popcornu oraz wykorzystywa resztek ziaren. Nie wolno

umieszcza opakowania z popcornem bezpo rednio na pó misku szklanym, nale y k

go na talerz.

UWAGA:

w trakcie przyrz dzenia w kuchence mikrofalowej nale y obraca produkty.

·

Po up ywie ustawionego czasu kuchenka automatycznie si wy czny i rozlegnie si sygna d wi kowy.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)