Scarlett SC-297 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
www.scarlett-europe.com
SC-297
12
·
Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia w
mikrofalówkach.
ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU
·
Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::
Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci elektrycznej;
Prawid owo
nastawienia
zegara;
Szczelno
zamkni cia
drzwiczek.
ZAK ÓCENIA ODBIORU RADIOW EGO
·
Mikrofale powoduj zak ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.
·
eby eliminowa zak ócenia:
Regularnie czy drzwiczki i uszczelki metalowe;
Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi kszej odleg
ci od kuchenki mikrofalowej;
Obró anten w celu lepszego odbioru sygna u.
Pod cz mikrofalówk i odbiornik do ró nych linii sieci elektrycznej.
INSTALACJA
·
Upewnij si , e w kuchence nie ma materia ów opakunkowych i obcych przedmiotów.
·
Sprawd , czy w czasie transportu nie zosta y uszkodzone:
rzwiczki i uszczelki metalowe;
budowa
i
wziernik;
cianki
komory.
·
W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w czaj kuchenki i zwró si do sprzedawcy lub do serwisu.
·
Ustaw kuchenk elektryczn na równej poziomej powierzchni, trwa ej na tyle, eby wytrzyma ci ar kuchenki z produktami i naczyniami.
·
Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli u róde ciep a.
·
Nie umieszczaj na kuchence adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.
·
W celu normalnej pracy kuchenki nale y zapewni woln przestrze wentylacyjn nie mniej ni : 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu
oraz nie mniej ni 5 cm ze stron bocznych.
Z ASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
·
Produkty nale y k
grubsz stron bli ej brzegów talerza.
·
Przestrzegaj czasu przyrz dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi kszaj c w miar konieczno ci. W przypadku zbyt d ugiego
przyrz dzania produkty mog si zadymi i zapali .
·
Przykrywaj produkty zapewni to bardziej równomierne nagrzanie i zapobiegnie rozpryskiwaniu.
·
W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy pieszenia gotowania obracaj i mieszaj produkty.
·
Okr
e/owalne talerze w odró nieniu od kwadratowych/prostok tnych równie zapewniaj bardziej równomierne nagrzanie.
PRACA
·
Pod cz kuchenk do sieci elektrycznej.
·
produkty do kuchenki i zamknij drzwiczki.
·
Za pomoc prze cznika ustaw tryb obróbki zgodnie z tabel .
·
Nastaw wy cznik czasowy na w
ciwy czas.
W Y
CZNIK CZASOW Y
·
y do ustawienia czasu obróbki w granicach
30
minut.
·
eby w czy kuchenk , obró pokr o wy cznika czasowego w kierunku zgodnym z ruchem wskazówek zegara.
·
Obracaj c pokr o, nastaw w
ciwy czas.
·
Od momentu nastawienia wy cznika czasowego kuchenka w cza si i zaczynaj dzia
o wietlenie wewn trzne i wentylacja.
·
Je li chcesz przerwa przyrz dzanie, przestaw wy cznik czasowy w pozycj
lub otwórz drzwiczki.
UWAGA:
Zawsze przestawiaj wy cznik czasowy w pozycj
, je li produkty zosta y wyj te przed up ywem czasu przyrz dzenia, i nie zamierzasz
kontynuowa gotowanie.
UWAGA:
Je li czas obróbki trwa mniej ni 2 minuty, najpierw przestaw wy cznik czasowy poza znak odpowiadaj cy 3 minutom, a potem przestaw
go we w
ciw pozycj .
PRZERW ANIE GOTOW ANIA
·
Funkcja ta s
y do kontroli stopnia gotowo ci produktu.
·
Nastaw wy cznik czasowy na 0, a prze cznik trybów pracy przestaw w pozycj «
».
·
eby kontynuowa obróbk , nale y ponownie ustawi tryb i czas przyrz dzenia.
Symbol
Tryb pracy
Poziom mocy
PODGRZEW ANIE
17%
ROZMRA ANIE. Produkty nale y rozmra
bez opakowania, w nieg bokiej podstawce lub na ruszcie do obróbki
mikrofalowej, koniecznie u ywaj c talerza obrotowego. Rozmra aj c produkty, nale y nadawa im w miar
mo liwo ci por czny kszta t.
37%
Omlety, pieczywo, kremy
66%
Kanapki, pizza
85%
Pieczywo, mi so i ryby, pieczone ziemniaki i inne warzywa, popcorn
100%
UWAGA:
czas przyrz dzenia mo e si zmienia w zale no ci od kszta tu, rozmiarów i umieszczenia produktów. Du e lub grube kawa ki gotuj si
ej, natomiast drobne szybciej.
·
Produkty nale y rozmra
bez opakowania, w nieg bokiej podstawce lub na ruszcie do obróbki mikrofalowej, koniecznie u ywaj c talerza
obrotowego. Zamra aj c produkty, nale y nadawa im w miar mo liwo ci por czny kszta t.
·
Przykrywaj produkty specjalnymi pokrywkami lub plastykiem, uchylaj c jeden z rogów w celu wydostania si zbytniej pary. Pokrywki bardzo si
grzej
nale y pos ugiwa nimi bardzo ostro nie!
·
Odleg
mi dzy produktami, na przyk ad, warzywami, keksami itp. musi wynosi nie mniej ni 2,5 cm w celu zapewnienia równomiernej
obróbki.
·
Nale y koniecznie miesza produkty, poniewa przy brzegach naczy produkty bardziej si grzej .
·
Nale y uk ada produkty w jedn warstw , grubsze kawa ki nale y k
bli ej brzegów.
·
Nale y nak
grub skórk lub skorup , eby unikn p kania produktu.
·
Rozgrzewaj tylko gotowe i sch odzone produkty, mieszaj c je.
·
Popcorn nale y ci le przestrzega wskazówek producenta i nie pozostawia mikrofalówki bez opieki. Je li produkt nie jest gotowy po up ywie
ciwego czasu, nale y przerwa gotowanie. Zbyt d uga obróbka mo e spowodowa zapalenie si .
OSTRZE ENIE:
Nie wolno u ywa worków z br zowego papieru w celu przyrz dzenia popcornu oraz wykorzystywa resztek ziaren. Nie wolno
umieszcza opakowania z popcornem bezpo rednio na pó misku szklanym, nale y k
go na talerz.
UWAGA:
w trakcie przyrz dzenia w kuchence mikrofalowej nale y obraca produkty.
·
Po up ywie ustawionego czasu kuchenka automatycznie si wy czny i rozlegnie si sygna d wi kowy.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)