INSTRUKCJA OBS UGI - Scarlett SC-2304 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Scarlett SC-2304 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 10
Ładowanie instrukcji

IM001

www.scarlett.ru

SC-2304

12

·

.

·

.

·

,

,

.

·

.

·

,

,

,

.

5

,

.

,

.

·

.

·

.

·

.

PL

INSTRUKCJA OBS UGI

RODKI BEZPIECZE STWA

·

Nieprawid owe u ytkowanie mo e spowodowa zepsucie wyrobu

oraz wyrz dzi szkod u ytkownikowi.

·

Przed pierwszym uruchomieniem sprawd , czy charakterystyki

techniczne urz dzenia podane na nalepce odpowiadaj
parametrom sieci elektrycznej.

UWAGA!

W tyczka kabla zasilaj cego ma przewód i zestyk

uziemiaj cy. Pod czaj urz dzenie wy cznie do w

ciwych

uziemionych gniazdek.

·

Stosowa tylko do u ytku domowego zgodnie z niniejsz Instrukcj

obs ugi. Urz dzenie nie jest przeznaczone do zastosowania
przemys owego.

·

Nie u ytkowa poza pomieszczeniami.

·

Zawsze od czaj urz dzenie od sieci elektrycznej, je li nie

korzystasz z niego oraz przed czyszczeniem.

UWAGA!

Dzieci mog pos ugiwa si kuchenk bez dozoru tylko w

przypadku uzyskania odpowiednich i zrozumia ych im wskazówek
co do bezpiecznego u ytkowania kuchenki oraz zagro
powstaj cych w przypadku niew

ciwego u ytkowania.

·

Nie pozostawiaj w czonego urz dzenia bez opieki.

·

Nie u ywaj akcesoriów, nie do czonych do kompletu dostawy.

·

Nie u ywaj urz dzenia z uszkodzonym kablem zasilaj cym.

UWAGA!

W przypadku uszkodzenia drzwiczek lub uszczelek

drzwiczek nie wolno u ytkowa kuchenki do momentu usuni cia
usterek przez wykwalifikowanego fachowca.

·

UWAGA!

Aby unikn niebezpiecze stwa podwy szonego

oddzia ywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace
naprawcze zwi zane z usuni ciem dowolnych pokryw musz
wykonywa tylko fachowc y.

·

Uwa aj, eby kabel nie dotyka ostrych kraw dzi i gor cych

powierzchni.

·

Nie ci gnij, nie przekr caj i nie nawijaj kabla zasilaj cego na

urz dzenie.

·

U ywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrz dzenia produktów

spo ywczych. W adnym wypadku nie u ywaj kuchenki do
suszenia odzie y, papieru lub innych przedmiotów.

UWAGA!

Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa p ynów

lub inne produktów w zamkni tych pojemnikach.

·

Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal mo e

wyst powa burzliwe wrzenie, dlatego nale y uwa nie i ostro nie
pos ugiwa si tymi pojemnikami.

·

eby unikn p kania przyrz dzanych produktów, przed w

eniem

do kuchenki nale y nak

no em lub widelcem skórk lub tward

skorup , na przyk ad, ziemniaków, jab ek, kasztanów, kie basek itp.

·

Podczas podgrzewania w kuchence artyku ów ywno ciowych w

pojemnikach z materia ów atwopalnych takich jak tworzywo
sztuczne lub papier, nale y pilnowa kuchenki, aby unikn
zapalania si .

·

eby unikn zapalania si w piekarniku nale y:

unika przypalenia si produktów wskutek zbyt d ugotrwa ego

przyrz dzenia;

wk ada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w

tym bez folii;

w przypadku zapalania si w komorze nale y, nie otwieraj c

drzwiczek, wy czy kuchenk i od czy j od sieci elektrycznej.

·

Nie w czaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do

przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.

·

Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania

produktów.

·

Nie umieszczaj produktów bezpo rednio na dnie komory,

wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk .

·

Zawsze sprawdzaj temperatur przyrz dzonej potrawy, w

szczególno ci, je li przyrz dzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj
dania do sto u od razu po przyrz dzeniu, niech ono troch si
sch odzi.

·

Przestrzegaj przepisów przyrz dzenia potraw, lecz pami taj, e

niektóre produkty (d emy, puddingi, nadzienie ciast z migda ów,
cukru lub c ykat) nagrzewaj si bardzo szybko.

·

eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj

przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.

UWAGA:

·

Produkty nale y gotowa w specjalnych naczyniu, a nie

umieszcza bezpo rednio na talerzu s zklanym, z wyj tkiem
przypadków zastrze onych w przepisie kulinarnym.

·

U ywaj tylko tych naczy , które nadaj si do stosowania w

kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia nadaj ce si do u ycia w kuchenkach mikrofalowych

nale y wykorzystywa

ci le zgodnie ze wskazówkami producenta

naczy .

·

Pami taj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej,

ni naczynia, dlatego wyjmuj c naczynia z kuchenki zachowuj
szczególn ostro no , eby unikn oparzenia par .

·

Przed w

eniem do mikrofalówki usu z produktów lub

opakowania ta my metalowe i foli .

·

W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.

NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach

oraz instrukcji producenta.

NADAJE SI

·

Szk o aroodporne

najlepszy materia naczy do u ycia w

kuchence mikrofalowej.

·

Plastyk aroodporny

w takim naczyniu nie nale y gotowa

jedzenie o du ej zawarto ci t uszczu lub cukru. Nie wolno u ywa
szczelnie zamkni tych pojemników.

·

Fajans i porcelana

nadaje si do u ycia w mikrofalówce, z

wyj tkiem naczy pokrytych z otem lub srebrem lub posiadaj cych
zdobienia metalowe.

·

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.)

przeznaczone do kuchenek mikrofalowych

ci le przestrzega

wskazówek producenta.

NIE NADAJE SI

·

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe
odporne na dzia anie ciep a

nie nadaj si do sma enia mi sa i

dowolnych innych produktów.

·

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.)
oraz folia spo ywcza*

od nich fale odbijaj si ; w przypadku

kontaktu ze ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i
zwarcie w trakcie gotowania.

*

Mo na stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych

cz ci ywno ci, eby unikn przegrzania i przypalania si . N ie
dopuszczaj kontaktu ze ciankami, odleg

do cianek musi

wynosi nie mniej ni 2 cm.

·

Topliwe tworzywa sztuczne

nie nadaj s i do u ycia w

kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia lakierowane

wskutek oddzia ywania mikrofal lakier

mo e si roztopi .

·

Szk o zwyk e (w tym kszta towe i grube)

wskutek

oddzia ywania wysokich temperatur mo e ulec odkszta ceniu.

·

Papier, s oma, drewno

wskutek oddzia ywania wysokich

temperatur mog si zapali .

·

Naczynia melaminowe

mog poch ania mikrofale, co powoduje

kanie lub odkszta cenie termiczne i istotnie zwi ksza czas

przyrz dzenia.

JAK USTALI , CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZ DZENIA

POTRAW W MIKROFALÓW CE?

·

W cz mikrofalówk i ustaw prze cznik warunków pracy na

maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z
szklank wody (~ 250 ml) na 1 min.

·

Naczynia, które si nadaje do przyrz dzenia potraw w

mikrofalówce, b

o tej samej temperaturze, co i przed w

eniem

do kuchenki, natomiast woda si nagrzeje.

PO YTECZNE RADY

·

W celu równomiernego nagrzewania nale y obraca

ywno w

czasie przyrz dzenia.

·

Nie u ywaj naczy z w sk szyjk , butelek, poniewa mog one

eksplodowa .

·

Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów.

ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia

w mikrofalówkach.

ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU

·

Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::

Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci

elektrycznej;

Prawid owo nastawienia zegara;
Szczelno zamkni cia drzwiczek.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)