Scarlett SC-2304 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM001
www.scarlett.ru
SC-2304
12
·
.
·
.
·
,
,
.
·
.
·
,
,
,
.
5
,
.
,
.
·
.
·
.
·
.
PL
INSTRUKCJA OBS UGI
RODKI BEZPIECZE STWA
·
Nieprawid owe u ytkowanie mo e spowodowa zepsucie wyrobu
oraz wyrz dzi szkod u ytkownikowi.
·
Przed pierwszym uruchomieniem sprawd , czy charakterystyki
techniczne urz dzenia podane na nalepce odpowiadaj
parametrom sieci elektrycznej.
UWAGA!
W tyczka kabla zasilaj cego ma przewód i zestyk
uziemiaj cy. Pod czaj urz dzenie wy cznie do w
ciwych
uziemionych gniazdek.
·
Stosowa tylko do u ytku domowego zgodnie z niniejsz Instrukcj
obs ugi. Urz dzenie nie jest przeznaczone do zastosowania
przemys owego.
·
Nie u ytkowa poza pomieszczeniami.
·
Zawsze od czaj urz dzenie od sieci elektrycznej, je li nie
korzystasz z niego oraz przed czyszczeniem.
UWAGA!
Dzieci mog pos ugiwa si kuchenk bez dozoru tylko w
przypadku uzyskania odpowiednich i zrozumia ych im wskazówek
co do bezpiecznego u ytkowania kuchenki oraz zagro
powstaj cych w przypadku niew
ciwego u ytkowania.
·
Nie pozostawiaj w czonego urz dzenia bez opieki.
·
Nie u ywaj akcesoriów, nie do czonych do kompletu dostawy.
·
Nie u ywaj urz dzenia z uszkodzonym kablem zasilaj cym.
UWAGA!
W przypadku uszkodzenia drzwiczek lub uszczelek
drzwiczek nie wolno u ytkowa kuchenki do momentu usuni cia
usterek przez wykwalifikowanego fachowca.
·
UWAGA!
Aby unikn niebezpiecze stwa podwy szonego
oddzia ywania promieniowania mikrofalowego, wszystkie prace
naprawcze zwi zane z usuni ciem dowolnych pokryw musz
wykonywa tylko fachowc y.
·
Uwa aj, eby kabel nie dotyka ostrych kraw dzi i gor cych
powierzchni.
·
Nie ci gnij, nie przekr caj i nie nawijaj kabla zasilaj cego na
urz dzenie.
·
U ywaj kuchenki mikrofalowej tylko do przyrz dzenia produktów
spo ywczych. W adnym wypadku nie u ywaj kuchenki do
suszenia odzie y, papieru lub innych przedmiotów.
UWAGA!
Aby unikn eksplodowania, nie wolno podgrzewa p ynów
lub inne produktów w zamkni tych pojemnikach.
·
Podczas podgrzewania napojów za pomoc mikrofal mo e
wyst powa burzliwe wrzenie, dlatego nale y uwa nie i ostro nie
pos ugiwa si tymi pojemnikami.
·
eby unikn p kania przyrz dzanych produktów, przed w
eniem
do kuchenki nale y nak
no em lub widelcem skórk lub tward
skorup , na przyk ad, ziemniaków, jab ek, kasztanów, kie basek itp.
·
Podczas podgrzewania w kuchence artyku ów ywno ciowych w
pojemnikach z materia ów atwopalnych takich jak tworzywo
sztuczne lub papier, nale y pilnowa kuchenki, aby unikn
zapalania si .
·
eby unikn zapalania si w piekarniku nale y:
unika przypalenia si produktów wskutek zbyt d ugotrwa ego
przyrz dzenia;
wk ada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w
tym bez folii;
w przypadku zapalania si w komorze nale y, nie otwieraj c
drzwiczek, wy czy kuchenk i od czy j od sieci elektrycznej.
·
Nie w czaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do
przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.
·
Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania
produktów.
·
Nie umieszczaj produktów bezpo rednio na dnie komory,
wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk .
·
Zawsze sprawdzaj temperatur przyrz dzonej potrawy, w
szczególno ci, je li przyrz dzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj
dania do sto u od razu po przyrz dzeniu, niech ono troch si
sch odzi.
·
Przestrzegaj przepisów przyrz dzenia potraw, lecz pami taj, e
niektóre produkty (d emy, puddingi, nadzienie ciast z migda ów,
cukru lub c ykat) nagrzewaj si bardzo szybko.
·
eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj
przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.
UWAGA:
·
Produkty nale y gotowa w specjalnych naczyniu, a nie
umieszcza bezpo rednio na talerzu s zklanym, z wyj tkiem
przypadków zastrze onych w przepisie kulinarnym.
·
U ywaj tylko tych naczy , które nadaj si do stosowania w
kuchence mikrofalowej.
·
Naczynia nadaj ce si do u ycia w kuchenkach mikrofalowych
nale y wykorzystywa
ci le zgodnie ze wskazówkami producenta
naczy .
·
Pami taj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej,
ni naczynia, dlatego wyjmuj c naczynia z kuchenki zachowuj
szczególn ostro no , eby unikn oparzenia par .
·
Przed w
eniem do mikrofalówki usu z produktów lub
opakowania ta my metalowe i foli .
·
W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.
NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ
UWAGA!
Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach
oraz instrukcji producenta.
NADAJE SI
·
Szk o aroodporne
najlepszy materia naczy do u ycia w
kuchence mikrofalowej.
·
Plastyk aroodporny
w takim naczyniu nie nale y gotowa
jedzenie o du ej zawarto ci t uszczu lub cukru. Nie wolno u ywa
szczelnie zamkni tych pojemników.
·
Fajans i porcelana
nadaje si do u ycia w mikrofalówce, z
wyj tkiem naczy pokrytych z otem lub srebrem lub posiadaj cych
zdobienia metalowe.
·
Specjalne opakowanie
(papierowe, plastykowe i in.)
przeznaczone do kuchenek mikrofalowych
ci le przestrzega
wskazówek producenta.
NIE NADAJE SI
·
Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe
odporne na dzia anie ciep a
nie nadaj si do sma enia mi sa i
dowolnych innych produktów.
·
Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.)
oraz folia spo ywcza*
od nich fale odbijaj si ; w przypadku
kontaktu ze ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i
zwarcie w trakcie gotowania.
*
Mo na stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych
cz ci ywno ci, eby unikn przegrzania i przypalania si . N ie
dopuszczaj kontaktu ze ciankami, odleg
do cianek musi
wynosi nie mniej ni 2 cm.
·
Topliwe tworzywa sztuczne
nie nadaj s i do u ycia w
kuchence mikrofalowej.
·
Naczynia lakierowane
wskutek oddzia ywania mikrofal lakier
mo e si roztopi .
·
Szk o zwyk e (w tym kszta towe i grube)
wskutek
oddzia ywania wysokich temperatur mo e ulec odkszta ceniu.
·
Papier, s oma, drewno
wskutek oddzia ywania wysokich
temperatur mog si zapali .
·
Naczynia melaminowe
mog poch ania mikrofale, co powoduje
kanie lub odkszta cenie termiczne i istotnie zwi ksza czas
przyrz dzenia.
JAK USTALI , CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZ DZENIA
POTRAW W MIKROFALÓW CE?
·
W cz mikrofalówk i ustaw prze cznik warunków pracy na
maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z
szklank wody (~ 250 ml) na 1 min.
·
Naczynia, które si nadaje do przyrz dzenia potraw w
mikrofalówce, b
o tej samej temperaturze, co i przed w
eniem
do kuchenki, natomiast woda si nagrzeje.
PO YTECZNE RADY
·
W celu równomiernego nagrzewania nale y obraca
ywno w
czasie przyrz dzenia.
·
Nie u ywaj naczy z w sk szyjk , butelek, poniewa mog one
eksplodowa .
·
Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów.
ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia
w mikrofalówkach.
ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU
·
Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::
Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci
elektrycznej;
Prawid owo nastawienia zegara;
Szczelno zamkni cia drzwiczek.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)