Scarlett SC-2004 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Scarlett SC-2004 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 12
Ładowanie instrukcji

www.scarlett-europe.com

SC-2004

12

unika przypalenia si produktów wskutek zbyt d ugotrwa ego przyrz dzenia;
wk ada produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;
w przypadku zapalania si w komorze nale y, nie otwieraj c drzwiczek, wy czy kuchenk i od czy j od sieci elektrycznej.

·

Nie w czaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.

·

Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania produktów.

·

Nie umieszczaj produktów bezpo rednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk .

·

Zawsze sprawdzaj temperatur przyrz dzonej potrawy, w szczególno ci, je li przyrz dzasz potraw dla dzieci. Nie podawaj dania do sto u od

razu po przyrz dzeniu, niech ono troch si sch odzi.

·

Przestrzegaj przepisów przyrz dzenia potraw, lecz pami taj, e niektóre produkty (d emy, puddingi, nadzienie ciast z migda ów, cukru lub

cykat) nagrzewaj si bardzo szybko.

·

eby unikn zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si wody do otworów wentylacyjnych.

·

UWAGA:

·

Produkty nale y gotowa w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza bezpo rednio na talerzu szklanym, z wyj tkiem przypadków zastrze onyc h

w przepisie kulinarnym.

·

U ywaj tylko tych naczy , które nadaj si do stosowania w kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia nadaj ce si do u ycia w kuchenkach mikrofalowych nale y wykorzystywa

ci le zgodnie ze wskazówkami producenta naczy .

·

Pami taj, e w mikrofalówce ywno grzeje si o wiele szybciej, ni naczynia, dlatego wyjmuj c naczynia z kuchenki zachowuj szczególn

ostro no , eby unikn oparzenia par .

·

Przed w

eniem do mikrofalówki usu z produktów lub opakowania ta my metalowe i foli .

·

W mikrofalówce nie wolno gotowa nie rozbitych jaj.

NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.

NADAJE SI

·

Szk o aroodporne

najlepszy materia naczy do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Plastyk aroodporny

w takim naczyniu nie nale y gotowa jedzenie o du ej zawarto ci t uszczu lub cukru. Nie wolno u ywa szczelnie

zamkni tych pojemników.

·

Fajans i porcelana

nadaje si do u ycia w mikrofalówce, z wyj tkiem naczy pokrytych z otem lub srebrem lub posiadaj cych zdobienia

metalowe.

·

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych

ci le przestrzega wskazówek producenta.

NIE NADAJE SI

·

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia anie ciep a

nie nadaj si do sma enia mi sa i

dowolnych innych produktów.

·

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo ywcza*

- od nich fale odbijaj si ; w przypadku kontaktu z e

ciankami piekarnika mog spowodowa iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.

·

*Mo na stosowa do przykrycia w jedn warstw oddzielnych cz ci ywno ci, eby unikn przegrzania i przypalania si . Nie dopuszczaj

kontaktu ze ciankami, odleg

do cianek musi wynosi nie mniej ni 2 cm.

·

Topliwe tworzywa sztuczne

nie nadaj s i do u ycia w kuchence mikrofalowej.

·

Naczynia lakierowane

wskutek oddzia ywania mikrofal lakier mo e si roztopi .

·

Szk o zwyk e (w tym kszta towe i grube)

wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mo e ulec odkszta ceniu.

·

Papier, s oma, drewno

- wskutek oddzia ywania wysokich temperatur mog si zapali .

·

Naczynia melaminowe

mog poch ania mikrofale, c o powoduje p kanie lub odkszta cenie termiczne i istotnie zwi ksza czas przyrz dzenia.

JAK USTALI , CZY NADAJE SI NACZYNIE DO PRZYRZ DZENIA POTRAW W MIKROFALÓW CE?

·

W cz mikrofalówk i ustaw prze cznik warunków pracy na maksymaln moc, umie testowane naczynia w kuchence razem z szklank wody

(~ 250 ml) na 1 min.

·

Naczynia, które si nadaje do przyrz dzenia potraw w mikrofalówce, b

o tej samej temperaturze, c o i przed w

eniem do kuchenki,

natomiast woda si nagrzeje.

PO YTECZNE RADY

·

W celu równomiernego nagrzewania nale y obraca

ywno w czasie przyrz dzenia.

·

Nie u ywaj naczy z w sk szyjk , butelek, poniewa mog one eksplodowa .

·

Nie u ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u ycia w

mikrofalówkach.

ZANIM ZW RÓCISZ SI DO SERW ISU

·

Je li kuchenka nie w cza si , sprawd ::

Sprawno gniazdka i wyst powanie napi cia w sieci elektrycznej;
Prawid owo nastawienia zegara;
Szczelno zamkni cia drzwiczek.

ZAK ÓCENIA ODBIORU RADIOW EGO

·

Mikrofale powoduj zak ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.

·

eby eliminowa zak ócenia:

Regularnie czy drzwiczki i uszczelki metalowe;
Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi kszej odleg

ci od kuchenki mikrofalowej;

Obró anten w celu lepszego odbioru sygna u.
Pod cz mikrofalówk i odbiornik do ró nych linii sieci elektrycznej.

INSTALACJA

·

Upewnij si , e w kuchence nie ma materia ów opakunkowych i obcych przedmiotów.

·

Sprawd , czy w czasie transportu nie zosta y uszkodzone:

rzwiczki i uszczelki metalowe;
budowa i wziernik;
cianki komory.

·

W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w czaj kuchenki i zwró si do sprzedawcy lub do serwisu.

·

Ustaw kuchenk elektryczn na równej poziomej powierzchni, trwa ej na tyle, eby wytrzyma ci ar kuchenki z produktami i naczyniami.

·

Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli u róde ciep a.

·

Nie umieszczaj na kuchence adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.

·

W celu normalnej pracy kuchenki nale y zapewni woln przestrze wentylacyjn nie mniej ni : 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu

oraz nie mniej ni 5 c m ze stron bocznych.

Z ASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

·

Produkty nale y k

grubsz stron bli ej brzegów talerza.

·

Przestrzegaj czasu przyrz dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi kszaj c w miar konieczno ci. W przypadku zbyt d ugiego

przyrz dzania produkty mog si zadymi i zapali .

·

Przykrywaj produkty zapewni to bardziej równomierne nagrzanie i zapobiegnie rozpryskiwaniu.

·

W celu bardziej równomiernego nagrzania i przy pieszenia gotowania obracaj i mieszaj produkty.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)