Scarlett SC-2000 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Scarlett SC-2000 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

IM003

www.scarlett.ru

SC-2000

12

Podczas podgrzewania w kuchence artyku

ł

ów

ż

ywno

ś

ciowych w pojemnikach z materia

ł

ów

ł

atwopalnych takich jak tworzywo sztuczne lub papier,

nale

ż

y pilnowa

ć

kuchenki, aby unikn

ąć

zapalania si

ę

.

Ż

eby unikn

ąć

zapalania si

ę

w piekarniku nale

ż

y:

– unika

ć

przypalenia si

ę

produktów wskutek zbyt d

ł

ugotrwa

ł

ego przyrz

ą

dzenia;

– wk

ł

ada

ć

produkty do kuchenki mikrofalowej bez opakowania, w tym bez folii;

– w przypadku zapalania si

ę

w komorze nale

ż

y, nie otwieraj

ą

c drzwiczek, wy

łą

czy

ć

kuchenk

ę

i od

łą

czy

ć

j

ą

od sieci elektrycznej.

Nie w

łą

czaj pustej kuchenki. Nie wykorzystaj komory do przechowywania jakichkolwiek przedmiotów.

Kuchenka mikrofalowa nie jest przeznaczona do konserwowania produktów.

Nie umieszczaj produktów bezpo

ś

rednio na dnie komory, wykorzystuj ruszt zdejmowany lub podstawk

ę

.

Zawsze sprawdzaj temperatur

ę

przyrz

ą

dzonej potrawy, w szczególno

ś

ci, je

ś

li przyrz

ą

dzasz potraw

ę

dla dzieci. Nie podawaj dania do sto

ł

u od

razu po przyrz

ą

dzeniu, niech ono troch

ę

si

ę

sch

ł

odzi.

Przestrzegaj przepisów przyrz

ą

dzenia potraw, lecz pami

ę

taj,

ż

e niektóre produkty (d

ż

emy, puddingi, nadzienie ciast z migda

ł

ów, cukru lub cykat)

nagrzewaj

ą

si

ę

bardzo szybko.

Ż

eby unikn

ąć

zwarcia i zepsucia kuchenki, nie dopuszczaj przedostania si

ę

wody do otworów wentylacyjnych.

UWAGA:

Produkty nale

ż

y gotowa

ć

w specjalnych naczyniu, a nie umieszcza

ć

bezpo

ś

rednio na talerzu szklanym, z wyj

ą

tkiem przypadków zastrze

ż

onych w

przepisie kulinarnym.

U

ż

ywaj tylko tych naczy

ń

, które nadaj

ą

si

ę

do stosowania w kuchence mikrofalowej.

Naczynia nadaj

ą

ce si

ę

do u

ż

ycia w kuchenkach mikrofalowych nale

ż

y wykorzystywa

ć

ś

ci

ś

le zgodnie ze wskazówkami producenta naczy

ń

.

Pami

ę

taj,

ż

e w mikrofalówce

ż

ywno

ść

grzeje si

ę

o wiele szybciej, ni

ż

naczynia, dlatego wyjmuj

ą

c naczynia z kuchenki zachowuj szczególn

ą

ostro

ż

no

ść

,

ż

eby unikn

ąć

oparzenia par

ą

.

Przed w

ł

o

ż

eniem do mikrofalówki usu

ń

z produktów lub opakowania ta

ś

my metalowe i foli

ę

.

W mikrofalówce nie wolno gotowa

ć

nie rozbitych jaj.

NACZYNIA DO KUCHENKI MIKROFALOWEJ

UWAGA!

Przestrzegaj wskazówek umieszczonych na naczyniach oraz instrukcji producenta.

NADAJE SI

Ę

Szk

ł

o

ż

aroodporne

– najlepszy materia

ł

naczy

ń

do u

ż

ycia w kuchence mikrofalowej.

Plastyk

ż

aroodporny

– w takim naczyniu nie nale

ż

y gotowa

ć

jedzenie o du

ż

ej zawarto

ś

ci t

ł

uszczu lub cukru. Nie wolno u

ż

ywa

ć

szczelnie

zamkni

ę

tych pojemników.

Fajans i porcelana

– nadaje si

ę

do u

ż

ycia w mikrofalówce, z wyj

ą

tkiem naczy

ń

pokrytych z

ł

otem lub srebrem lub posiadaj

ą

cych zdobienia

metalowe.

Specjalne opakowanie

(papierowe, plastykowe i in.) przeznaczone do kuchenek mikrofalowych –

ś

ci

ś

le przestrzega

ć

wskazówek producenta.

NIE NADAJE SI

Ę

Folia do przechowywania produktów oraz worki polietylenowe odporne na dzia

ł

anie ciep

ł

a

– nie nadaj

ą

si

ę

do sma

ż

enia mi

ę

sa i dowolnych

innych produktów.

Naczynia metalowe ( z aluminium i ze stali nierdzewnej i in.) oraz folia spo

ż

ywcza*

– od nich fale odbijaj

ą

si

ę

; w przypadku kontaktu ze

ś

ciankami piekarnika mog

ą

spowodowa

ć

iskrzenie i zwarcie w trakcie gotowania.

* Mo

ż

na stosowa

ć

do przykrycia w jedn

ą

warstw

ę

oddzielnych cz

ęś

ci

ż

ywno

ś

ci,

ż

eby unikn

ąć

przegrzania i przypalania si

ę

. Nie dopuszczaj kontaktu

ze

ś

ciankami, odleg

ł

o

ść

do

ś

cianek musi wynosi

ć

nie mniej ni

ż

2 cm.

Topliwe tworzywa sztuczne

– nie nadaj

ą

si

ę

do u

ż

ycia w kuchence mikrofalowej.

Naczynia lakierowane

– wskutek oddzia

ł

ywania mikrofal lakier mo

ż

e si

ę

roztopi

ć

.

Szk

ł

o zwyk

ł

e (w tym kszta

ł

towe i grube)

– wskutek oddzia

ł

ywania wysokich temperatur mo

ż

e ulec odkszta

ł

ceniu.

Papier, s

ł

oma, drewno

– wskutek oddzia

ł

ywania wysokich temperatur mog

ą

si

ę

zapali

ć

.

Naczynia melaminowe

– mog

ą

poch

ł

ania

ć

mikrofale, co powoduje p

ę

kanie lub odkszta

ł

cenie termiczne i istotnie zwi

ę

ksza czas przyrz

ą

dzenia.

JAK USTALI

Ć

, CZY NADAJE SI

Ę

NACZYNIE DO PRZYRZ

Ą

DZENIA POTRAW W MIKROFALÓWCE?

W

łą

cz mikrofalówk

ę

i ustaw prze

łą

cznik warunków pracy na maksymaln

ą

moc, umie

ść

testowane naczynia w kuchence razem z szklank

ą

wody (~

250 ml) na 1 min.

Naczynia, które si

ę

nadaje do przyrz

ą

dzenia potraw w mikrofalówce, b

ę

d

ą

o tej samej temperaturze, co i przed w

ł

o

ż

eniem do kuchenki, natomiast

woda si

ę

nagrzeje.

PO

Ż

YTECZNE RADY

W celu równomiernego nagrzewania nale

ż

y obraca

ć

ż

ywno

ść

w czasie przyrz

ą

dzenia.

Nie u

ż

ywaj naczy

ń

z w

ą

sk

ą

szyjk

ą

, butelek, poniewa

ż

mog

ą

one eksplodowa

ć

.

Nie u

ż

ywaj termometrów do pomiaru temperatury produktów. U

ż

ywaj tylko specjalnych termometrów przeznaczonych do u

ż

ycia w

mikrofalówkach.

ZANIM ZWRÓCISZ SI

Ę

DO SERWISU

Je

ś

li kuchenka nie w

łą

cza si

ę

, sprawd

ź

::

– Sprawno

ść

gniazdka i wyst

ę

powanie napi

ę

cia w sieci elektrycznej;

– Prawid

ł

owo

ść

nastawienia zegara;

– Szczelno

ść

zamkni

ę

cia drzwiczek.

ZAK

Ł

ÓCENIA ODBIORU RADIOWEGO

Mikrofale powoduj

ą

zak

ł

ócenia odbioru telewizyjnego lub radiowego.

Ż

eby eliminowa

ć

zak

ł

ócenia:

– Regularnie czy

ść

drzwiczki i uszczelki metalowe;

– Umieszczaj odbiornik telewizyjny lub radiowy w jak najwi

ę

kszej odleg

ł

o

ś

ci od kuchenki mikrofalowej;

– Obró

ć

anten

ę

w celu lepszego odbioru sygna

ł

u.

– Pod

łą

cz mikrofalówk

ę

i odbiornik do ró

ż

nych linii sieci elektrycznej.

INSTALACJA

Upewnij si

ę

,

ż

e w kuchence nie ma materia

ł

ów opakunkowych i obcych przedmiotów.

Sprawd

ź

, czy w czasie transportu nie zosta

ł

y uszkodzone:

– rzwiczki i uszczelki metalowe;
– budowa i wziernik;
– cianki komory.

W przypadku ujawnienia jakichkolwiek usterek, nie w

łą

czaj kuchenki i zwró

ć

si

ę

do sprzedawcy lub do serwisu.

Ustaw kuchenk

ę

elektryczn

ą

na równej poziomej powierzchni, trwa

ł

ej na tyle,

ż

eby wytrzyma

ć

ci

ęż

ar kuchenki z produktami i naczyniami.

Nie umieszczaj kuchenki mikrofalowej w pobli

ż

u

ź

róde

ł

ciep

ł

a.

Nie umieszczaj na kuchence

ż

adnych przedmiotów. Niczym nie przykrywaj otworów wentylacyjnych.

W celu normalnej pracy kuchenki nale

ż

y zapewni

ć

woln

ą

przestrze

ń

wentylacyjn

ą

nie mniej ni

ż

: 20 cm od góry, 10 cm ze strony tylnego panelu

oraz nie mniej ni

ż

5 cm ze stron bocznych.

ZASADY GOTOWANIA W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

Nale

ż

y uk

ł

ada

ć

produkty w jedn

ą

warstw

ę

, grubsze kawa

ł

ki nale

ż

y k

ł

a

ść

bli

ż

ej brzegów.

Przestrzegaj czasu przyrz

ą

dzenia, nastawiaj go na minimum, stopniowo zwi

ę

kszaj

ą

c w miar

ę

konieczno

ś

ci. W przypadku zbyt d

ł

ugiego

przyrz

ą

dzania produkty mog

ą

si

ę

zadymi

ć

i zapali

ć

.

Downloaded from

www.Manualslib.com

manuals search engine

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)