DZIAŁ ANIE; Pr zygotowanie w tr ybie «kuchenka mikrofalowa»:; Rozmrażanie w zależności od czasu: - Oursson MM2006/OR - Instrukcja obsługi - Strona 6

Oursson MM2006/OR Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 14
Ładowanie instrukcji

49

MATERIAŁY, JAKIE NIE MOGą BYĆ WYKORZYSTYWANE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ

DZIAŁ ANIE

Pr zygotowanie w tr ybie «kuchenka mikrofalowa»:

1. Przekręć pokrętło poziomu mocy w lewo lub w prawo,

by ustawić wartość.

2. Przekręć pokrętło czasu gotowania zgodnie z ru

-

chem wskazówek zegara, by ustawić pożądany czas.

Przygotowanie rozpocznie się automatycznie.

3. Po zakończeniu czasu gotowania rozlegnie się sygnał

dźwiękowy, gotowanie jest zakończone.

4. Aby wyłączyć kuchenkę mikrofalową, należy ustawić

pokrętło czasu gotowania na

«0»

.

• Jeżeli nie korzystasz z kuchenki mikrofalowej,

pokrętło czasu gotowania musi być ustawione

na

«0».

• Nigdy nie używaj urządzenia działającego na

mikrofale bez talerza obrotowego.

Rozmrażanie w zależności od czasu:

1.

Ustaw pokrętło poziomu zasilania na

znak.

2.

Za pomocą pokrętła czasu gotowania ustaw wymaga

-

ny czas rozmrażania.

Rozmrażanie rozpocznie się

automatycznie.

3.

Po zakończeniu rozmrażania rozlegnie się synał

dźwiękowy.


UWAGA!

Poziom mocy kuchenki mikrofalowej w trybie

rozmrażania wynosi 42%.

Działanie urządzenia bez naczynia spowoduje

przeciążenie.

Włączenie trybu kuchenki mi

-

krofalowej w przypadku pustego naczynia
jest zakazane.

Wyjątkiem jest krótki test przy

-

datności naczynia.

Folia aluminiowa

Jedynie jako ochrona. Może zostać użyta do przykrycia cienkich plastrów mięsa lub drobiu, by za

-

pobiec ich przywieraniu. Iskrzenie może się pojawić, gdy folia znajduje się zbyt blisko wewnętrznych

ścian kuchenki. Folia powinna znajdować się w odległości do najmniej 2,5 cm od ścian.

Ceramika

Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Nie używaj naczyń posiadających metalowe dekoracje,

rysy i pęknięcia.

Zastawa stołowa

Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Nie używaj naczyń posiadających metalowe dekoracje,

rysy i pęknięcia.

Słoiki szklane

Zawsze zdejmuj pokrywkę. Stosuj jedynie do podgrzewania żywności. Słoików w większości nie pro

-

dukuje się ze szkła żaroodpornego i mogą one pękać.

Naczynia szklane

Naczynia produkowane ze szkła żaroodpornego. Upewnij się, że nie ma żadnych metalowych dekora

-

cji. Nie używaj naczyń z rysami lub pęknięciami.

Torebki do kuchenki

Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Nie używaj metalowego drutu. Zrób otwory, umożliwia

-

jące odprowadzanie pary.

Papierowe talerze i

filiżanki

Stosuj jedynie do podgrzewania żywności. Gdy gotujesz, nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru.

Ręczniki papierowe

Stosuj jedynie do podgrzewania żywności, by uniknąć chlapania lub jako opakowanie do gotowania na

parze. Gdy gotujesz, nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru.

Pergamin

Stosuj jedynie do podgrzewania żywności, by uniknąć chlapania lub jako opakowanie do gotowania

na parze.

Naczynia plastikowe Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Naczynia przeznaczone do użytku w kuchenkach mikro

-

falowych są oznakowane specjalnym symbolem. Niektóre pojemniki plastikowe w kuchence mikrofa

-

lowej robią się miękkie. Torebki do gotowania na parze i ściśle zamknięte torebki plastikowe powinny

posiadać otworki, by umożliwić odprowadzanie pary.

Opakowania plasti

-

kowe

Opakowania plastikowe można używać do zawijania pożywienia, by zapobiec jego wysuszania w

trakcie podgrzewania. Nie dopuść do kontaktu plastikowych opakowań z żywnością.

Termometry

Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Używaj specjalnych termometrów do mierzenia tempe

-

ratury mięsa, drobiu lub ryby.

Papier do pieczenia

Stosuj jedynie do podgrzewania żywności, by uniknąć chlapania i zapobiegać wysuszaniu żywności.

Zawijaj luźno, pozostawiając otwory na parę.

Tacki aluminiowe

Mogą powodować iskrzenie. Włóż jedzenie do salaterki, której można bezpiecznie uży

-

wać w kuchenkach mikrofalowych.

Pudełka kartonowe na

jedzenie z metalowymi

uchwytami
Talerze metalowe
Torebki papierowe

mogą zająć się ogniem.

Druty metalowe

Może pojawić iskrzenie, które może wywołać pożar w kuchence mikrofalowej.

Mydło

może się stopić i spowodować zanieczyszczenie kuchenki mikrofalowej.

Drewno

schnie podczas użytku w kuchence mikrofalowej, może pękać.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)