Oursson MM1702/IV Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
49
MATERIAŁY, JAKIE NIE MOGą BYĆ WYKORZYSTYWANE W KUCHENCE MIKROFALOWEJ
DZIAŁ ANIE
Przygotowanie w trybie «kuchenka mikrofalowa»:
1. Przekręć pokrętło poziomu mocy w lewo lub w prawo,
by ustawić wartość.
2. Przekręć pokrętło czasu gotowania zgodnie z ru
-
chem wskazówek zegara, by ustawić pożądany czas.
Przygotowanie rozpocznie się automatycznie.
3. Po zakończeniu czasu gotowania rozlegnie się sygnał
dźwiękowy, gotowanie jest zakończone.
4. Aby wyłączyć kuchenkę mikrofalową, należy ustawić
pokrętło czasu gotowania na
«0»
.
• Jeżeli nie korzystasz z kuchenki mikrofalowej,
pokrętło czasu gotowania musi być ustawione
na
«0».
• Nigdy nie używaj urządzenia działającego na
mikrofale bez talerza obrotowego.
Rozmrażanie w zależności od czasu:
1.
Ustaw pokrętło poziomu zasilania na
znak.
2.
Za pomocą pokrętła czasu gotowania ustaw wymaga
-
ny czas rozmrażania.
Rozmrażanie rozpocznie się
automatycznie.
3.
Po zakończeniu rozmrażania rozlegnie się synał
dźwiękowy.
UWAGA!
Poziom mocy kuchenki mikrofalowej w trybie
rozmrażania wynosi 42%.
Działanie urządzenia bez naczynia spowoduje
przeciążenie.
Włączenie trybu kuchenki mi
-
krofalowej w przypadku pustego naczynia
jest zakazane.
Wyjątkiem jest krótki test przy
-
datności naczynia.
Folia aluminiowa
Jedynie jako ochrona. Może zostać użyta do przykrycia cienkich plastrów mięsa lub drobiu, by za
-
pobiec ich przywieraniu. Iskrzenie może się pojawić, gdy folia znajduje się zbyt blisko wewnętrznych
ścian kuchenki. Folia powinna znajdować się w odległości do najmniej 2,5 cm od ścian.
Ceramika
Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Nie używaj naczyń posiadających metalowe dekoracje,
rysy i pęknięcia.
Zastawa stołowa
Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Nie używaj naczyń posiadających metalowe dekoracje,
rysy i pęknięcia.
Słoiki szklane
Zawsze zdejmuj pokrywkę. Stosuj jedynie do podgrzewania żywności. Słoików w większości nie pro
-
dukuje się ze szkła żaroodpornego i mogą one pękać.
Naczynia szklane
Naczynia produkowane ze szkła żaroodpornego. Upewnij się, że nie ma żadnych metalowych dekora
-
cji. Nie używaj naczyń z rysami lub pęknięciami.
Torebki do kuchenki
Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Nie używaj metalowego drutu. Zrób otwory, umożliwia
-
jące odprowadzanie pary.
Papierowe talerze i
filiżanki
Stosuj jedynie do podgrzewania żywności. Gdy gotujesz, nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru.
Ręczniki papierowe
Stosuj jedynie do podgrzewania żywności, by uniknąć chlapania lub jako opakowanie do gotowania na
parze. Gdy gotujesz, nie pozostawiaj urządzenia bez nadzoru.
Pergamin
Stosuj jedynie do podgrzewania żywności, by uniknąć chlapania lub jako opakowanie do gotowania
na parze.
Naczynia plastikowe Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Naczynia przeznaczone do użytku w kuchenkach mikro
-
falowych są oznakowane specjalnym symbolem. Niektóre pojemniki plastikowe w kuchence mikrofa
-
lowej robią się miękkie. Torebki do gotowania na parze i ściśle zamknięte torebki plastikowe powinny
posiadać otworki, by umożliwić odprowadzanie pary.
Opakowania plasti
-
kowe
Opakowania plastikowe można używać do zawijania pożywienia, by zapobiec jego wysuszania w
trakcie podgrzewania. Nie dopuść do kontaktu plastikowych opakowań z żywnością.
Termometry
Postępuj zgodnie z instrukcjami producenta. Używaj specjalnych termometrów do mierzenia tempe
-
ratury mięsa, drobiu lub ryby.
Papier do pieczenia
Stosuj jedynie do podgrzewania żywności, by uniknąć chlapania i zapobiegać wysuszaniu żywności.
Zawijaj luźno, pozostawiając otwory na parę.
Tacki aluminiowe
Mogą powodować iskrzenie. Włóż jedzenie do salaterki, której można bezpiecznie uży
-
wać w kuchenkach mikrofalowych.
Pudełka kartonowe na
jedzenie z metalowymi
uchwytami
Talerze metalowe
Torebki papierowe
mogą zająć się ogniem.
Druty metalowe
Może pojawić iskrzenie, które może wywołać pożar w kuchence mikrofalowej.
Mydło
może się stopić i spowodować zanieczyszczenie kuchenki mikrofalowej.
Drewno
schnie podczas użytku w kuchence mikrofalowej, może pękać.
Spis treści
- 4 Symbol zagrożenia; INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA,; Simbol ryzyka oparzenia
- 5 W przypadku podgrzewania butelek czy jedzenia; ZALECENIA; ZAWARTOŚĆ OPAKOWANIA
- 6 DZIAŁ ANIE; Przygotowanie w trybie «kuchenka mikrofalowa»:; Rozmrażanie w zależności od czasu:
- 7 Użycie; Rozwiązania; CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
- 8 TESTOWANIE NACZYŃ ZGODNIE Z NORMą EN 60705; Przygotowywanie i rozmrażanie za pomocą mikrofal; Strefa czyszczenia
- 9 Zobowiązania gwarancyjne:
- 10 Wyprodukowano w Chinach; Korzystanie z produktu po upływie czasu eksploatacji; Recykling i utylizacja produktu; Data produkcji
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)