Moulinex AFM 443 Ultimys Duo Grill Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
56
PL
Kuchenka nie może w żadnym wypadku być regulowana lub napra-
wiana przez inne osoby niż wykwalifikowany technik serwisu kuche-
nek mikrofalowych przeszkolony przez producenta.
Następujące zalecenia ułatwiają obsługę kuchenki w optymalny sposób, należy
je uważnie przeczytać.
Urządzenie umożliwia rozmrażanie, podgrzewanie i pieczenie produktów w
sposób dużo szybszy niż w przypadku tradycyjnego piekarnika.
Produkty
Produkty zakazane
W przypadku wybrania trybu gotowania w mikrofalami, nigdy nie należy:
• Smażyć produktów, ponieważ nie ma możliwości kontrolowania temperatu-
ry oleju lub tłuszczu (ryzyko zapłonu).
• Piec lub podgrzewać jajek w skorupkach, jajek na twardo z lub bez sko-
rupki lub ślimaków: te produkty mogą wybuchać.
• Piec produktów w skorupkach (kasztany) lub w twardej skórce (pomidory,
ziemniaki, parówki). Należy pamiętać o wykonaniu nacięcia.
Temperatura produktów
Dzięki właściwościom mikrofal, nagrzewają się tylko produkty.
Pojemnik może pozostawać zimny lub letni, kiedy znajdujący w nim
produkt jest bardzo gorący.
Aby zapobiec ryzyku poparzeń, produkty należy zawsze zamieszać przed
podaniem i sprawdzić dokładnie ich temperaturę, w szczególności w przypad-
ku produktów przeznaczonych dla dzieci.
Wstrząsnąć butelkę i wylać kilka kropel płynu na wierzch dłoni, aby sprawdzić
jego temperaturę.
Przygotowanie produktów
Przed podgrzaniem butelki i małych pojemników, należy zdjąć smoczki i pokrywki.
Należy pamiętać o przykryciu produktów, aby:
• zapobiec powstawaniu odprysków wewnątrz kuchenki,
• zachować wilgotność wystarczającą do gotowania.
Podgrzewanie płynów
W czasie podgrzewania płynów, istnieje ryzyko przelania w momencie wyjmowa-
nia pojemnika z urządzenia. Jest to spowodowane "uwięzieniem" bąbli gazu po
osiągnięciu temperatury wrzenia do momentu kiedy pojemnik zostanie poruszony.
Aby zapobiec temu zjawisku fizycznemu i zapobiec ryzyku oparzenia, należy
zawsze wkładać plastikową łyżeczkę do podgrzewanego pojemnika.
Pojemniki i materiały
Poniżej podajemy dokładne opisy pojemników różnego rodzaju, zalecane lub nie
zależnie od zastosowanego trybu pieczenia.
Zalecenia obsługi
Tryb "mikrofale"
Stosować pojemniki nadające się do użytkowania w kuchenkach mikrofalowych.
Aby sprawdzić "przezroczystość" pojemnika dla mikrofal, można wykonać
łatwy test.
Umieścić pusty pojemnik na talerzu obrotowym urządzenia, oraz szklankę
napełnioną wodą i uruchomić kuchenkę na 1 minutę z maksymalną mocą.
Po 1 minucie:
• Jeżeli pojemnik jest zimny: jest "przezroczysty" i może być używany w
trybie mikro.
• Jeżeli pojemnik jest ciepły lub letni: powoduje "pochłanianie" fal i nie
może być używany w trybie mikro.
Nigdy nie używać pojemników zamykanych hermetycznie.
Należy pamiętać o pokrywkach i zakrętkach butelek, słoików, butelek i
pojemników z plastiku
Pojemniki jednorazowe
Nigdy nie pozostawiać działającego urządzenia bez nadzoru w czasie używa-
nia pojemników jednorazowych z plastiku, papieru lub innych materiałów palnych.
W przypadku stwierdzenia wystąpienia dymu, należy zachować zamknięte
drzwi kuchenki i odłączyć urządzenie.
Pojemniki metalowe
Nigdy nie używać pojemników i materiałów metalowych w trybie mikrofal.
Urządzenie można używać do podgrzewania lub rozmrażania niektórych
potraw w opakowaniach metalowych pod warunkiem, że ich wysokość nie
przekracza 4 cm bez pokrywki.
W kwestii pokrywki, należy postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Zależnie od przypadku, należy ją zdjąć lub pozostawić na miejscu. Jeżeli nie ma
żadnych zaleceń, należy ją ostrożnie zdjąć.
Wyśrodkować pojemnik lub pojemniki na talerzu obrotowym i pozostawić przy-
najmniej 1 cm między ściankami wnęki i pojemnikiem. W przypadku kilku pojemni-
ków, należy je umieścić w odległości przynajmniej 2 cm.
Tryb "grill"
Ten tryb pieczenia nie wymaga stosowania specjalnych pojemników. Należy
stosować takie same pojemniki jak w przypadku piekarnika tradycyjnego, tzn.
pojemniki żaroodporne.
Nie używać pojemników z tworzywa sztucznego (ryzyko stopienia)
lub papieru/kartonu(ryzyko zapłonu).
Produkty muszą znajdować się przynajmniej 2 cm od elementu grzej-
nego.
Tryb "mikrofale - grill"
Pojemniki, których nie można używać w trybie "mikrofale" nie mogą być rów-
nież używane w trybie "mikrofale - grill".
Pojemniki, których nie można używać w trybie "grill" nie mogą być również
używane w trybie "mikrofale - grill".
Należy używać tylko pojemników i materiałów odpornych na mikro-
fale i ciepło.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)