Gorenje MO 6240 SY2B Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
z w
ą
skimi szyjkami, gdy
ż
mog
ą
one podczas
podgrzewania p
ę
kn
ąć
.
-zwyk
ł
ych termometrów do mi
ę
sa lub wypieków.
Na rynku dost
ę
pne s
ą
specjalne termometry, które
przystosowane s
ą
do zastosowania w kuchenkach
mikrofalowych.
9. Przyrz
ą
dy przeznaczone do u
ż
ycia w kuchence mikrofalowej
nale
ż
y u
ż
ywa
ć
zgodnie z instrukcj
ą
obs
ł
ugi ich producenta.
10. Kuchenka mikrofalowa nie nadaje si
ę
do sma
ż
enia potraw.
11. Nale
ż
y pami
ę
ta
ć
, i
ż
energia mikrofalowa nie nagrzewa
naczy
ń
w których przygotowywana jest
ż
ywno
ść
. Mimo i
ż
naczynie, b
ę
dzie na dotyk ch
ł
odne, temperatura artyku
ł
u
ż
ywno
ś
ciowego b
ę
dzie tak samo wysoka jak po zwyk
ł
ym
gotowaniu. Dlatego po ods
ł
oni
ę
ciu (ch
ł
odnej) przykrywki
potrawa b
ę
dzie parowa
ć
.
12. Przed spo
ż
yciem nale
ż
y sprawdzi
ć
temperatur
ę
ż
ywno
ś
ci,
szczególnie je
ś
li chodzi o artyku
ł
y
ż
ywno
ś
ciowe dla dzieci i
niemowl
ą
t.
Radzi si
ę
, aby po wyj
ę
ciu
ż
ywno
ś
ci z kuchenki poczeka
ć
kilka
minut, potraw
ę
nale
ż
y przemiesza
ć
lub wstrz
ą
sn
ąć
aby
temperatura po
ż
ywienia by
ł
a r
ό
wnomiernie rozprowadzona.
13.
Ż
ywno
ść
zawieraj
ą
c
ą
t
ł
uszcze i wod
ę
nale
ż
y po wy
łą
czeniu
si
ę
kuchenki przetrzyma
ć
w niej przez kolejnych 30 - 60
sekund. Spowoduje to uspokojenie si
ę
sk
ł
adników. Potrawa
po wstawieniu do niej
ł
y
ż
ki lub dodaniu kostki Maggi nie
b
ę
dzie si
ę
pieni
ć
.
14. Nale
ż
y pami
ę
ta
ć
,
ż
e czas przygotowywania niektórych
potraw (np. budyniu wigilijnego, marmolady lub mielonego
mi
ę
sa), jest krótszy w porównaniu z ich tradycyjnym
przygotowywaniem. Do podgrzewania potraw zawieraj
ą
cych
du
żą
ilo
ść
t
ł
uszczu lub cukru nie wolno u
ż
ywa
ć
naczy
ń
z
tworzyw sztucznych.
15. Mimo, i
ż
energia mikrofalowa nie nagrzewa naczy
ń
, naczynie
mo
ż
e absorbowa
ć
ciep
ł
o pochodz
ą
ce z potrawy. Najcz
ęś
ciej
pojawia si
ę
to w przypadku pokrycia
ż
ywno
ś
ci foli
ą
. By
zapobiec poparzeniom, zaleca si
ę
u
ż
ywanie r
ę
kawiczek
ochronnych, podczas wyjmowania naczy
ń
z kuchenki.
16. Aby zmniejszy
ć
mo
ż
liwo
ść
wyst
ą
pienia po
ż
aru w komorze
kuchenki:
a) Nale
ż
y dok
ł
adnie okre
ś
li
ć
czas przygotowywania
ż
ywno
ś
ci
i uwa
ż
a
ć
by jej nie podgrzewa
ć
za d
ł
ugo. Uwa
ż
nie nale
ż
y
sprawdza
ć
proces podgrzewania
ż
ywno
ś
ci je
ś
li u
ż
ywamy
do tego przyrz
ą
dów papierowych, z tworzyw sztucznych lub
innych
ł
atwo palnych materia
ł
ów.
b) Nale
ż
y usun
ąć
druciane spinki czy sznurki, którymi
zwi
ą
zana jest pakowana w woreczkach
ż
ywno
ść
.
c) Nie wolno otwiera
ć
drzwiczek kuchenki w przypadku
zapalenia si
ę
wsadu. Kuchenk
ę
nale
ż
y natychmiast odci
ąć
od zasilania pr
ą
du przez wyci
ą
gni
ę
cie wtyczki z gniadzka
lub przez odkr
ę
cenie bezpiecznika z g
ł
ównej tablicy
rozdzielczej.
109
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)