Gorenje MO-23 MGW Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
79
6.
Do otworów znajdujących się po zewnętrznej stronie kuchenki nie wolno wkładaš żadnych
przedmiotów.
7.
Z kuchenki nie wolno usuwaš żadnych części, takich jak nóżki, śruby, złącza itp.
8.
Potraw nie należy gotowaš bezpośrednio na szklanym talerzu.
Żywnośš zawsze należy włożyš do odpowiedniego naczynia.
WAŻNE:
W kuchence mikrofalowej nie należy używaš:
-
naczyń metalowych lub naczyń z metalowymi uchwytami.
-
naczyń z metalowym wykończeniem lub dekoracją.
-
klamer drucianych powlekanych papierem do wiązania worków foliowych.
-
naczyń z melaminu, ponieważ zawierają one substancje wchłaniające energię mikrofalową.
Grozi to pęknięciem naczynia lub jego zwęgleniem. Co więcej, przedłuża to czas
przygotowywania żywności.
-
naczyń, ktόrych powierzchnia nie jest przystosowana do użycia w kuchence mikrofalowej. Nie
należy również używaš zamkniętych filiżanek z uchwytami.
-
pojemników o małych otworach lub butelek z wąskimi szyjkami, gdyż mogą one podczas
podgrzewania pęknąš.
-
zwykłych termometrów do mięsa lub wypieków. Na rynku dostępne są specjalne termometry,
które przystosowane są do zastosowania w kuchenkach mikrofalowych.
9.
Przyrządy przeznaczone do użycia w kuchence mikrofalowej należy używaš zgodnie z instrukcją
obsługi ich producenta.
10.
Kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do smażenia potraw.
11.
Należy pamiętaš, iż energia mikrofalowa nie nagrzewa naczyń w których przygotowywana jest
żywnośš. Mimo iż naczynie, będzie na dotyk chłodne, temperatura artykułu żywnościowego
będzie tak samo wysoka jak po zwykłym gotowaniu. Dlatego po odsłonięciu (chłodnej) przykrywki
potrawa będzie parowaš.
12.
Przed spożyciem należy sprawdziš temperaturę żywności, szczególnie jeśli chodzi o artykuły
żywnościowe dla dzieci i niemowląt. Radzi się, aby po wyjęciu żywności z kuchenki poczekaš
kilka minut, potrawę należy przemieszaš lub wstrząsnąš aby temperatura pożywienia była
rόwnomiernie rozprowadzona.
13.
Żywnośš zawierającą tłuszcze i wodę należy po wyłączeniu się kuchenki przetrzymaš w niej
przez kolejnych 30 -
60 sekund. Spowoduje to uspokojenie się składników. Potrawa po
wstawieniu do niej łyżki lub dodaniu kostki Maggi nie będzie się pieniš.
14.
Należy pamiętaš, że czas przygotowywania niektórych potraw (np. budyniu wigilijnego,
marmolady lub mielonego mięsa), jest krótszy w porównaniu z ich tradycyjnym
przygotowywaniem. Do podgrzewania potraw zawierających dużą ilośš tłuszczu lub cukru nie
wolno używaš naczyń z tworzyw sztucznych..
15.
Mimo, iż energia mikrofalowa nie nagrzewa naczyń, naczynie może absorbowaš ciepło
pochodzące z potrawy. Najczęściej pojawia się to w przypadku pokrycia żywności folią. By
zapobiec poparzeniom, zaleca się używanie rękawiczek ochronnych, podczas wyjmowania
naczyń z kuchenki.
16.
Aby zmniejszyš możliwośš wystąpienia pożaru w komorze kuchenki:
a)
Należy dokładnie określiš czas przygotowywania żywności i uważaš by jej nie podgrzewaš za
długo. Uważnie należy sprawdzaš proces podgrzewania żywności jeśli używamy do tego
przyrządów papierowych, z tworzyw sztucznych lub innych łatwo palnych materiałów.
b)
Należy usunąš druciane spinki czy sznurki, którymi związana jest pakowana w woreczkach
żywnośš.
c)
Nie wolno otwieraš drzwiczek kuchenki w przypadku zapalenia się wsadu. Kuchenkę należy
natychmiast odciąš od zasilania prądu przez wyciągnięcie wtyczki z gniadzka lub przez
odkręcenie bezpiecznika z głównej tablicy rozdzielczej.
Spis treści
- 19 PANOU DE COMENZI; PŁYTA KONTROLNA
- 20 GOTOWANIE ZA POMOCĄ MIKROFAL; GRILL; DZIAŁANIE
- 21 KUCHENKA MIKROFALOWA PL; Charakterystyki techniczne; Zakłócenia w odbiorze fal radiowych i elewizyjnych
- 23 Wskazόwki dotyczące bezpiecznego użytkowania kuchenki
- 25 Opis kuchenki; DIAGRAM PODSTAWOWYCH ELEMENT
- 27 Jak działa kuchenka mikrofalowa; ZASADA DZIAŁANIA
- 28 Szybki przewodnik użytkowania; ROZMRAŻANIE JEDZENIA
- 29 Zatrzymanie gotowania; Akcesoria do gotowania
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)