Gorenje MMO 20 MW - Instrukcja obsługi - Strona 19

Gorenje MMO 20 MW Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

68

-

naczyń, ktόrych powierzchnia nie jest przystosowana do użycia w kuchence
mikrofalowej. Nie należy również używać zamkniętych filiżanek z uchwytami.

-

pojemników o małych otworach lub butelek z wąskimi szyjkami, gdyż mogą one
podczas podgrzewania pęknąć.

-

zwykłych termometrów do mięsa lub wypieków. Na rynku dostępne są specjalne
termometry, które przystosowane są do zastosowania w kuchenkach
mikrofalowych.

9.

Przyrządy przeznaczone do użycia w kuchence mikrofalowej należy używać
zgodnie z instrukcją obsługi ich producenta.

10.

Kuchenka mikrofalowa nie nadaje się do smażenia potraw.

11.

Należy pamiętać, iż energia mikrofalowa nie nagrzewa naczyń w których
przygotowywana jest żywność. Mimo iż naczynie, będzie na dotyk chłodne,
temperatura artykułu żywnościowego będzie tak samo wysoka jak po
zwykłym gotowaniu. Dlatego po odsłonięciu (chłodnej) przykrywki potrawa
będzie parować.

12.

Przed spożyciem należy sprawdzić temperaturę żywności, szczególnie jeśli
chodzi o artykuły żywnościowe dla dzieci i niemowląt. Radzi się, aby po
wyjęciu żywności z kuchenki poczekać kilka minut, potrawę należy
przemieszać lub wstrząsnąć aby temperatura pożywienia była rόwnomiernie
rozprowadzona.

13.

Żywność zawierającą tłuszcze i wodę należy po wyłączeniu się kuchenki
przetrzymać w niej przez kolejnych 30 - 60 sekund. Spowoduje to uspokojenie
się składników. Potrawa po wstawieniu do niej łyżki lub dodaniu kostki Maggi
nie będzie się pienić.

14.

Należy pamiętać, że czas przygotowywania niektórych potraw (np. budyniu
wigilijnego, marmolady lub mielonego mięsa), jest krótszy w porównaniu z ich
tradycyjnym przygotowywaniem. Do podgrzewania potraw zawierających
dużą ilość tłuszczu lub cukru nie wolno używać naczyń z tworzyw
sztucznych..

15.

Mimo, iż energia mikrofalowa nie nagrzewa naczyń, naczynie może
absorbować ciepło pochodzące z potrawy. Najczęściej pojawia się to w
przypadku pokrycia żywności folią. By zapobiec poparzeniom, zaleca się
używanie rękawiczek ochronnych, podczas wyjmowania naczyń z kuchenki.

16.

Aby zmniejszyć możliwość wystąpienia pożaru w komorze kuchenki:

a)

Należy dokładnie określić czas przygotowywania żywności i uważać by jej nie
podgrzewać za długo. Uważnie należy sprawdzać proces podgrzewania żywności
jeśli używamy do tego przyrządów papierowych, z tworzyw sztucznych lub innych
łatwo palnych materiałów.

b)

Należy usunąć druciane spinki czy sznurki, którymi związana jest pakowana w
woreczkach

żywność.

c)

Nie wolno otwierać drzwiczek kuchenki w przypadku zapalenia się wsadu.
Kuchenkę należy natychmiast odciąć od zasilania prądu przez wyciągnięcie wtyczki
z gniadzka lub przez odkręcenie bezpiecznika z głównej tablicy rozdzielczej.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)