Wskazόwki dotyczące bezpiecznego użytkowania kuchenki - Gorenje GMO-20 DGB - Instrukcja obsługi - Strona 14

Gorenje GMO-20 DGB Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 20
Ładowanie instrukcji

55

doświadczenia w użytkowaniu tego typu urządzeń, chyba że będą one nadzorowane lub zostaną
poinstruowane na temat korzystania z tego urządzenia przez opiekuna.

Kuchenka mikrofalowa powinna działać w warunkach umożliwiających dostateczne krążenie powietrza.
Dlatego musimy za kuchenką zapewnić co najmniej 8 cm przestrzeni, po bokach przynajmniej 10 cm a
nad nią 10 cm. Usuwanie nóżek kuchenki oraz pokrywanie odwietrzników jest zabronione.

Do gotowania należy używać wyłącznie naczyń i przyrządόw specjalnie przeznaczonych do zastosowania
w kuchenkach mikrofalowych.

Podczas podgrzewania żywności w pojemnikach plastykowych lub papierowych, należy często sprawdzać
proces gotowania ze względu na możliwość zapłonu pojemnikόw.

W przypadku pojawienia się dymu, wyłączyć kuchenkę lub odłączyć ją od sieci zasilania i nie otwierać
drzwiczek, by stłumić możliwe płomienie.

Mikrofalowe podgrzewanie napojόw może powodować opόźnione nagłe wykipienie, dlatego też zaleca się
uważne manipulowanie naczyniami w których były one podgrzewane.

Po podgrzaniu pożywienia dla dzieci (niemowląt) w butelkach lub słoikach (bez zakrętki i smoczka), należy
zawartość dobrze wymieszać lub wstrząsnąć. Przed podaniem pożywienia należy sprawdzić jego
temperaturę, aby uniknąć możliwości oparzeń.

Nie należy gotować jajek w skorupie ani podgrzewać ugotowanych jajek na twardo, gdyż mogą pęknąć,
nawet po zakończonym już podgrzewaniu.

Do czyszczenia drzwiczek kuchenki, powierzchni uszczelniających oraz wnętrza, należy używać
łagodnych środkόw czyszczacych oraz gąbek lub miękkich szm atek.

Kuchenkę mikrofalową należy systematycznie i dokładnie czyścić, oraz usunąć z jej wnętrza resztki
jedzenia.

Nieregularna pielęgnacja kuchenki mikrofalowej może spowodować uszkodzenia jej powierzchni, co z kolei
może ujemnie wpłynąć na wiek trwania urządzenia, oraz może wywołać niebezpieczeństwo.

W przypadku uszkodzenia przewodu zasilającego, wymiany może dokonać producent, autoryzowany
serwis lub odpowiednio do tego celu wykwalifikowana osoba.

Wskazόwki dotyczące bezpiecznego użytkowania kuchenki

P

oniżej podane zostały niektόre zasady i wskazόwki dotyczące bezpieczeństwa, ktόre (podobnie jak w

przypadku użytkowania innych urządzeń elektrycznych) należałoby uwzględnić. Zapewni to bezpieczne i
najskuteczniejsze działanie kuchenki.
1.

Podczas działania kuchenki talerz obrotowy, nośniki rolek, podstawek (sprzęgło) i pierścień zawsze
powinny być umieszczone na swoim miejscu.

2.

Kuchenki należy używać wyłącznie do przyrządzania potraw. Nie wolno używać jej do suszenia ubrań,
papieru lub innych przedmiotów. Nie nadaje się ona również do procesu sterylizacji przedmiotów czy
żywności.

3.

Nie wolno włączać pustej kuchenki, gdyż może to spowodować jej uszkodzenie.

4.

W wnętrzu kuchenki nie należy przechowywć przedmiotόw, a w szczególności książek kucharskich,
gazet itp.

5.

Potrawy, które posiadają błonę, czy otacza ich skórka tj. żółtka, ziemniaki, wątróbki drobiowe i tym
podobne, należy przed gotowaniem kilkakrotnie nakłóć widelcem.

6.

Do otworów znajdujących się po zewnętrznej stronie kuchenki nie wolno wkładać żadnych przedmiotów.

7.

Z kuchenki nie wolno usuwać żadnych części, takich jak nóżki, śruby, złącza itp.

8.

Potraw nie należy gotować bezpośrednio na szklanym talerzu.

Żywność zawsze należy włożyć do odpowiedniego naczynia.


WAŻNE:

W kuchence m

ikrofalowej nie należy używać:

-

naczyń metalowych lub naczyń z metalowymi uchwytami.

-

naczyń z metalowym wykończeniem lub dekoracją.

-

klamer drucianych powlekanych papierem do wiązania worków foliowych.

-

naczyń z melaminu, ponieważ zawierają one substancje wchłaniające energię mikrofalową. Grozi to
pęknięciem naczynia lub jego zwęgleniem. Co więcej, przedłuża to czas przygotowywania żywności.

-

naczyń, ktόrych powierzchnia nie jest przystosowana do użycia w kuchence mikrofalowej. Nie należy
również używać zamkniętych filiżanek z uchwytami.

-

pojemników o małych otworach lub butelek z wąskimi szyjkami, gdyż mogą one podczas
podgrzewania pęknąć.

-

zwykłych termometrów do mięsa lub wypieków. Na rynku dostępne są specjalne termometry, które
przys

tosowane są do zastosowania w kuchenkach mikrofalowych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)