porady dotyczące gotowania w kuchence mikrofalowej - Electrolux LMS4253TMX - Instrukcja obsługi - Strona 18

Electrolux LMS4253TMX Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 27
Ładowanie instrukcji

18

www.electrolux.com

Porady dotyczące gotowania w kuchence mikrofalowej

Skład

potrawy zawierające dużą ilość tłuszczu lub cukru (np. pudding lub paszteciki)

wymagają ogrzewania przez krótszy czas. Należy zachować ostrożność,

ponieważ przegrzanie może spowodować pożar.

Wielkość

W celu równomiernego ugotowania wszystkie kawałki powinny być tej samej

wielkości.

Temperatura

potraw

początkowa temperatura potrawy z nadzieniem wpływa na wymagany czas

gotowania. potrawy z nadzieniem (np. pączki) należy przekłuć, aby

wypuścić ciepło lub parę.

Rozmieszczenie Największe kawałki potrawy, na przykład udka, należy umieścić przy

zewnętrznych ściankach naczynia.

przykrycie

Należy użyć folii spożywczej z otworami do kuchenek mikrofalowych lub

odpowiedniej pokrywki.

przekłuwanie

potrawy w skorupce, ze skórą lub błoną należy przed gotowaniem lub

odgrzaniem nakłuć w kilku miejscach, ponieważ wewnątrz potrawy gromadzi się

para, która może spowodować wybuch potrawy, (np. ziemniaki, ryba, kurczak lub

kiełbaski).

WAŻNE!

Nie należy podgrzewać jajek, na przykład sadzonych lub na

twardo, za pomocą mikrofal, ponieważ mogą wybuchnąć nawet po

zakończeniu gotowania.

Mieszanie,

obracanie i

zmiana ułożenia

W celu równomiernego ugotowania konieczne jest, aby podczas gotowania

mieszać, obracać i zmieniać ułożenie potrawy. zawsze należy mieszać i zmieniać

ułożenie od zewnątrz do środka.

pozostawienie po ugotowaniu potrawę należy pozostawić na pewien czas, aby umożliwić

równomierne rozproszenie ciepła w całej potrawie.

Osłona

Nagrzane części można osłonić małymi kawałkami folii aluminiowej, które

odbijają mikrofale, (np. udka i skrzydełka kurczaka).

5.2

porady dotyczące gotowania w kuchence mikrofalowej

podczas wyjmowania żywności z kuchenki należy używać odpowiednich uchwytów i

rękawic, aby uniknąć oparzeń. Należy zawsze otwierać pojemniki, pojemniki do kukurydzy

prażonej, worki do gotowania itp. z dala od twarzy i rąk, aby uniknąć oparzeń oparami.

Należy zawsze stać z dala od otwieranych drzwiczek, aby uniknąć oparzeń spowodowanych

wydostającą się parą lub gorącym powietrzem. potrawy nadziewane należy pokroić po

podgrzaniu, aby uwolnić gorące powietrze i uniknąć oparzeń.

1_ELECTROLUX_polish_25LGRILL_SBI_BASE_AJ26UICTO_Layout 1 10/07/2019 14:20 Page 18

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)