Electrolux EMS30400OX - Instrukcja obsługi - Strona 10

Electrolux EMS30400OX Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 23
Ładowanie instrukcji

przykrycia, tylko jeśli ma być

chrupiąca

• Należy uważać, aby nie rozgotować

potrawy poprzez ustawienie za

wysokiego poziomu mocy lub zbyt

długiego czasu gotowania. Może to

spowodować wysuszenie, przypalenie

lub zapalenie się potrawy.

• Nie gotować w urządzeniu ślimaków

w muszlach ani jajek w skorupkach,

ponieważ mogą eksplodować. Przed

smażeniem jajek należy nakłuć ich

żółtka.

• Przed gotowaniem produktów ze

„skórką”, takich jak ziemniaki,

pomidory czy kiełbaski, należy

kilkakrotnie ponakłuwać je widelcem,

aby nie eksplodowały.

• Schłodzoną lub mrożoną żywność

należy gotować dłużej.

• Potrawy z sosem wymagają

okresowego mieszania.

• Warzywa o zwartej strukturze, takie

jak marchew, groszek czy kalafior,

muszą być gotowane w wodzie.

• Większe kawałki należy obrócić na

drugą stronę po upływie połowy czasu

gotowania.

• W miarę możliwości należy pokroić

warzywa na kawałki podobnej

wielkości.

• Używać płaskich, szerokich naczyń.

• Nie używać naczyń z porcelany,

ceramiki lub fajansu z małymi

otworami (np. na uchwytach) lub

mającymi nieszkliwione dna. Wilgoć

znajdująca się w otworach może po

podgrzaniu spowodować pęknięcie

naczynia.

• Szklana taca do gotowania pełni

funkcję powierzchni służącej do

podgrzewania potraw i płynów. Jest

ona niezbędna do prawidłowego

działania kuchenki mikrofalowej.

Rozmrażanie mięsa, drobiu i ryb

• Mrożoną żywność pozbawioną

opakowania należy położyć na

odwróconym małym talerzu,

umieszczonym w większym

pojemniku, tak aby umożliwić

spływanie cieczy powstającej podczas

rozmrażania.

• Obrócić żywność w połowie czasu

rozmrażania. W miarę możliwości

rozdzielić, a następnie wyjąć kawałki,

które zaczęły się rozmrażać.

Rozmrażanie masła, porcji tortu i

twarogu

• Nie rozmrażać tych produktów

całkowicie w urządzeniu, lecz

dokończyć rozmrażanie w

temperaturze pokojowej. Zapewnia to

bardziej równomierne efekty. Przed

rozpoczęciem rozmrażania należy

usunąć wszystkie metalowe lub

aluminiowe elementy opakowania.

Rozmrażanie owoców i warzyw

• Nie rozmrażać całkowicie w

urządzeniu warzyw i owoców, które

będą poddawane dalszej obróbce

jako produkty surowe. Dokończyć ich

rozmrażanie w temperaturze

pokojowej.

• Można użyć wyższej mocy mikrofal,

aby gotować warzywa i owoce bez ich

uprzedniego rozmrażania.

Dania gotowe

• Gotowe dania można przygotowywać

w urządzeniu jedynie wtedy, gdy ich

opakowanie nadaje się do stosowania

w kuchenkach mikrofalowych.

• Należy przestrzegać wskazówek

producenta żywności podanych na

opakowaniu (np. zdjąć metalową

pokrywkę i nakłuć plastikową folię).

POLSKI

63

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)