Clatronic MWG 792 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
57
MWG792_IM
25.09.2018
4. Użyj minutnika, aby ustawić żądany czas gotowania od 1 minuty do
30 minut. Czas podgrzewania jest zależny od rodzaju i ilości zawar-
tości. W krótkim czasie nauczą się Państwo ustalać odpowiedni czas
podgrzewania.
WSKAZÓWKA:
• Przygotowywanie potraw w kuchence mikrofalowej trwa o wiele kró-
cej niż przy pomocy zwykłej kuchenki. Jeżeli nie są Państwo pewni,
proszę ustawić nieco krótszy czas podgrzewania, a później w razie
potrzeby podgrzać potrawę dodatkowo.
• Po ustawieniu czasu podgrzewania urządzenie włączy się. Wewnątrz
kuchenki mikrofalowej zapali się światło.
•
Proszę pamiętać:
Podczas używania samej kuchenki mikrofalowej
proszę przykrywać produkty osłoną.
5. Po upływie czasu urządzenie wyłącza się i rozbrzmiewa sygnał koń-
cowy. Następnie proszę wyjąć potrawę.
Wstrzymanie lub przerwanie gotowania
• Jeśli chcesz przerwać gotowanie, po prostu otwórz drzwiczki za po-
mocą mechanizmu otwierania.
• Aby kontynuować gotowanie, zamknij drzwiczki.
• Aby całkowicie przerwać proces, ustaw minutnik w pozycji „0”.
Nagrzewanie
Ocieplanie i nagrzewanie to szczególne cechy mikrofalówek. Zimne płyny
i jedzenie z lodówki można łatwo ocieplić do temperatury pokojowej lub
bardziej bez stosowania wielu naczyń.
Czas ogrzewania w poniższej tabeli to wyłącznie wzór, ponieważ czas
zależy bardzo od oryginalnej temperatury oraz konsystencji potrawy. Jest
zatem zalecane sprawdzać raz na jakiś czas, czy żywność jest wystarcza-
jąco ciepła.
Tabela z czasem nagrzewania
Żywność / potrawy
Ilość
Pozycja
przełącznika
Czas
ok. min. Pokrywka
Płyny
1 filiżanka
150 g
H
0,5 - 1
nie
0,5 ℓ
500 g
H
3,5 - 5
nie
0,75 ℓ
750 g
H
5 - 7
nie
Wskazówki:
Umieścić szklany patyczek w pojemniku, aby uniknąć
przegrzania, dobrze zamieszać przed wypiciem.
Posiłki w talerzu
Kotlet + ziemniaki
i warzywa
450 g
H
2,5 - 3,5
tak
Gulasz z kluskami
450 g
H
2 - 2,5
tak
Mięso + kość + sos
450 g
H
2,5 - 3,5
tak
Wskazówki:
Delikatnie zwilżyć przed gotowaniem; czasami zamieszać.
Mięso
Kotlet, w panierce
200 g
H
1 - 2
nie
Kulki mięsne, 4 kawałki
500 g
H
3 - 4
nie
Pieczeń
250 g
H
2 - 3
nie
Wskazówki:
Naoliwić przed panierowaniem lub posypać niezbyt
miękko.
Drób
½ kurczaka
450 g
H
3,5 - 5
nie
Potrawka z kurczaka
400 g
H
3 - 4,5
tak
Wskazówki:
Naoliwić; czasami pomieszać.
Żywność / potrawy
Ilość
Pozycja
przełącznika
Czas
ok. min. Pokrywka
Przystawki
Kluski, ryż, 1 porcja
2 porcje
150 g
H
1 - 2
tak
300 g
H
2,5 - 3,5
tak
Ziemniaki
500 g
H
3 - 4
tak
Wskazówki:
Delikatnie zwilżyć przed gotowaniem.
Zupy / sos
Bulion, 1 talerz
250 g
H
1 - 1,5
tak
Zupa z dodatkami
250 g
H
1,5 - 2
tak
Sos
250 g
H
1 - 2
tak
Jedzenie dla dzieci
Mleko
100 ml
M
0,5 - 1
nie
Papka
200 g
M
1 - 1,5
nie
Wskazówki:
Dokładnie wstrząsnąć lub zamieszać. Sprawdzić
temperaturę!
Gotowanie
Wskazówki dotyczące gotowania
Działać zgodnie z instrukcjami z tabeli oraz przepisu. Obserwować proces
gotowania, jeśli nie masz dużo doświadczenia.
Zawsze można otworzyć drzwiczki urządzenia. Urządzenie wyłączy się
automatycznie.
Będzie działać dalej tylko wtedy, gdy drzwiczki są zamknięte.
Żywność z lodówki wymaga dłuższego czasu gotowania niż ta o tempera-
turze pokojowej.
Im grubsza potrawa, tym dłuższy jest czas gotowania. Mięso pokrojone
na grubsze kawałki, przykładowo, wymaga dłuższego czasu gotowania
niż ta sama ilość pokrojona na cienkie paski. Zaleca się większe ilości
jedzenia przy maksymalnej mocy i duszenie przy średniej mocy celem
równomiernego gotowania.
Jedzenie położone niżej gotuje się szybciej niż to położone wyżej; dlatego
rozłożyć jedzenie jak najniżej. Umieścić cieńsze kawałki takie jak nóżki
kurczaka lub filety rybne w centralnej części lub też na sobie.
Mniejsze ilości gotują się szybciej niż większe. Zastosowanie mają poniż-
sze reguły:
Podwójna ilość = prawie podwójny czas
Połowa ilości = połowa czasu
Jeśli nie istnieje dokładny czas gotowania potrawy, można zastosować
poniższa regułę:
Na 100 g około 1 minuta gotowania
Żywność, którą przykrywa się podczas gotowania na kuchence, powinna
być również pod przykryciem w mikrofalówce.
Przykrywka zapobiega wysuszeniu potrawy. Talerz do góry dnem,
papier pergaminowy lub folia do gotowania w mikrofalówce są równie
odpowiednie jak pokrywki. Bez przykrywki przygotowuje się jedzenie do
przypieczenia.
Spis treści
- 5 Ważne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa!; OSTRZEŻ; grozi obrażeniami lub pożarem.; nie; jest przewidziana do ogrzewania / rozgrzewania; żywych zwierząt; wione przez wyszkolony personel.
- 7 Przegląd elementów obsługi
- 9 Nagrzewanie; Gotowanie
- 10 Pieczenie na ruszcie
- 11 Czyszczenie; Wyłącz kuchenkę mikrofalową i wyciągnij wtyczkę
- 12 Usuwanie usterek; Dane techniczne; Usuwanie
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)