Nagrzewanie; Gotowanie - Clatronic MWG 792 - Instrukcja obsługi - Strona 9

Clatronic MWG 792 Kuchenka mikrofalowa – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 24
Ładowanie instrukcji

57

MWG792_IM

25.09.2018

4. Użyj minutnika, aby ustawić żądany czas gotowania od 1 minuty do

30 minut. Czas podgrzewania jest zależny od rodzaju i ilości zawar-

tości. W krótkim czasie nauczą się Państwo ustalać odpowiedni czas

podgrzewania.

WSKAZÓWKA:

• Przygotowywanie potraw w kuchence mikrofalowej trwa o wiele kró-

cej niż przy pomocy zwykłej kuchenki. Jeżeli nie są Państwo pewni,

proszę ustawić nieco krótszy czas podgrzewania, a później w razie

potrzeby podgrzać potrawę dodatkowo.

• Po ustawieniu czasu podgrzewania urządzenie włączy się. Wewnątrz

kuchenki mikrofalowej zapali się światło.

Proszę pamiętać:

Podczas używania samej kuchenki mikrofalowej

proszę przykrywać produkty osłoną.

5. Po upływie czasu urządzenie wyłącza się i rozbrzmiewa sygnał koń-

cowy. Następnie proszę wyjąć potrawę.

Wstrzymanie lub przerwanie gotowania

• Jeśli chcesz przerwać gotowanie, po prostu otwórz drzwiczki za po-

mocą mechanizmu otwierania.

• Aby kontynuować gotowanie, zamknij drzwiczki.

• Aby całkowicie przerwać proces, ustaw minutnik w pozycji „0”.

Nagrzewanie

Ocieplanie i nagrzewanie to szczególne cechy mikrofalówek. Zimne płyny

i jedzenie z lodówki można łatwo ocieplić do temperatury pokojowej lub

bardziej bez stosowania wielu naczyń.
Czas ogrzewania w poniższej tabeli to wyłącznie wzór, ponieważ czas

zależy bardzo od oryginalnej temperatury oraz konsystencji potrawy. Jest

zatem zalecane sprawdzać raz na jakiś czas, czy żywność jest wystarcza-

jąco ciepła.

Tabela z czasem nagrzewania

Żywność / potrawy

Ilość

Pozycja

przełącznika

Czas

ok. min. Pokrywka

Płyny

1 filiżanka

150 g

H

0,5 - 1

nie

0,5 ℓ

500 g

H

3,5 - 5

nie

0,75 ℓ

750 g

H

5 - 7

nie

Wskazówki:

Umieścić szklany patyczek w pojemniku, aby uniknąć

przegrzania, dobrze zamieszać przed wypiciem.

Posiłki w talerzu

Kotlet + ziemniaki

i warzywa

450 g

H

2,5 - 3,5

tak

Gulasz z kluskami

450 g

H

2 - 2,5

tak

Mięso + kość + sos

450 g

H

2,5 - 3,5

tak

Wskazówki:

Delikatnie zwilżyć przed gotowaniem; czasami zamieszać.

Mięso

Kotlet, w panierce

200 g

H

1 - 2

nie

Kulki mięsne, 4 kawałki

500 g

H

3 - 4

nie

Pieczeń

250 g

H

2 - 3

nie

Wskazówki:

Naoliwić przed panierowaniem lub posypać niezbyt

miękko.

Drób

½ kurczaka

450 g

H

3,5 - 5

nie

Potrawka z kurczaka

400 g

H

3 - 4,5

tak

Wskazówki:

Naoliwić; czasami pomieszać.

Żywność / potrawy

Ilość

Pozycja

przełącznika

Czas

ok. min. Pokrywka

Przystawki

Kluski, ryż, 1 porcja

2 porcje

150 g

H

1 - 2

tak

300 g

H

2,5 - 3,5

tak

Ziemniaki

500 g

H

3 - 4

tak

Wskazówki:

Delikatnie zwilżyć przed gotowaniem.

Zupy / sos

Bulion, 1 talerz

250 g

H

1 - 1,5

tak

Zupa z dodatkami

250 g

H

1,5 - 2

tak

Sos

250 g

H

1 - 2

tak

Jedzenie dla dzieci

Mleko

100 ml

M

0,5 - 1

nie

Papka

200 g

M

1 - 1,5

nie

Wskazówki:

Dokładnie wstrząsnąć lub zamieszać. Sprawdzić

temperaturę!

Gotowanie

Wskazówki dotyczące gotowania

Działać zgodnie z instrukcjami z tabeli oraz przepisu. Obserwować proces

gotowania, jeśli nie masz dużo doświadczenia.
Zawsze można otworzyć drzwiczki urządzenia. Urządzenie wyłączy się

automatycznie.
Będzie działać dalej tylko wtedy, gdy drzwiczki są zamknięte.
Żywność z lodówki wymaga dłuższego czasu gotowania niż ta o tempera-

turze pokojowej.
Im grubsza potrawa, tym dłuższy jest czas gotowania. Mięso pokrojone

na grubsze kawałki, przykładowo, wymaga dłuższego czasu gotowania

niż ta sama ilość pokrojona na cienkie paski. Zaleca się większe ilości

jedzenia przy maksymalnej mocy i duszenie przy średniej mocy celem

równomiernego gotowania.
Jedzenie położone niżej gotuje się szybciej niż to położone wyżej; dlatego

rozłożyć jedzenie jak najniżej. Umieścić cieńsze kawałki takie jak nóżki

kurczaka lub filety rybne w centralnej części lub też na sobie.
Mniejsze ilości gotują się szybciej niż większe. Zastosowanie mają poniż-

sze reguły:

Podwójna ilość = prawie podwójny czas

Połowa ilości = połowa czasu

Jeśli nie istnieje dokładny czas gotowania potrawy, można zastosować

poniższa regułę:

Na 100 g około 1 minuta gotowania

Żywność, którą przykrywa się podczas gotowania na kuchence, powinna

być również pod przykryciem w mikrofalówce.
Przykrywka zapobiega wysuszeniu potrawy. Talerz do góry dnem,

papier pergaminowy lub folia do gotowania w mikrofalówce są równie

odpowiednie jak pokrywki. Bez przykrywki przygotowuje się jedzenie do

przypieczenia.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)