ekspresowi Espresseria Automatic: - Krups EA829810 Latt Express - Instrukcja obsługi - Strona 12

Krups EA829810 Latt Express
Strona: / 12
Ładowanie instrukcji

PROBLEMY

DZIAŁANIA NAPRAWCZE

Podczas wykonywania cyklu

doszło do przerwy w dostawie

prądu.

Ponowne uruchomienie urządzenia następuje automatycznie po włączeniu zasilania.

Urządzenie jest gotowe do nowego cyklu. Jeżeli przerwa w dostawie prądu nastąpiła w trakcie

cyklu czyszczenia lub usuwania kamienia, urządzenie rozpocznie działanie od etapu, na którym

wystąpił błąd.

Pod urządzeniem znajduje się

woda lub kawa.

Przepełniony pojemnik na fusy: opróżnić go i wyczyścić. Sprawdzić, czy pojemnik ociekowy jest

prawidłowo założony.

Nie wyjmować pojemnika na wodę przed zakończeniem cyklu.

Wyświetla się logo

Wyłączyć urządzenie na 20 sekund, w razie potrzeby wyciągnąć wkład Claris Aqua Filter

System, następnie znowu uruchomić ekspres.

Jeżeli problem nadal występuje, należy skontaktować się z Autoryzowanym Punktem Serwisowym.

Po napełnieniu pojemnika

wodą na ekranie wyświetlany

jest w dalszym ciągu

komunikat ostrzegawczy.

Sprawdzić czy zbiornik jest prawidłowo ustawiony w ekspresie do kawy. Pływak na dnie zbiornika

powinien swobodnie się przemieszczać. Sprawdzić, czy tak jest, w razie potrzeby odblokować

pływak.

Urządzenie nie wyświetla

komunikatów o potrzebie

usunięcia kamienia.

Cykl odkamieniania jest wymagany dopiero po bardzo wielu użyciach układu pary.

W ociekaczu znajdują się

resztki zmielonej kawy.

Dzieje się tak, gdy zmielona kawa wysypie się poza komorę parzenia. Gwarantuje to utrzymanie

urządzenia w czystości.

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów, które mogą Państwo sami przygotować dzięki

ekspresowi Espresseria Automatic:

Cappuccino

Do przygotowania oryginalnego cappuccino należy zachować następujące proporcje: 1/3 ciepłego mleka, 1/3 kawy, 1/3 pianki mlecznej.

Café corretto*

Przygotować filiżankę espresso.

Następnie dodać do smaku 1/4 lub 1/2 kieliszka

(do likieru) koniaku.

- Zamiast koniaku można również wykorzystać anyżówkę, grappę, Sambuco, Kirsch lub Cointreau. I (zależnie od upodobań)

Likier kawowy*

W pustej butelce o objętości 0,75 litra należy wymieszać 3 filiżanki espresso, 250 g kandyzowanego cukru, 1/2 litra koniaku lub

Kirschu.

Zostawić mieszankę na minimum 2 tygodnie.

- Otrzymają Państwo wyśmienity likier mający doskonały aromat kawy.

Mrożona włoska kawa

4 gałki lodów waniliowych, 2 filiżanki zimnego słodzonego espresso, 1/8 l mleka, słodka śmietanka, tarta czekolada.

- Wymieszać zimne espresso z mlekiem.

- Rozdzielić gałki lodów do szklanek, wlać do nich kawę i ozdobić słodką śmietanką wraz z tartą czekoladą.

Kawa po fryzyjsku*

Wlać mały kieliszek rumu do filiżanki słodzonego espresso.

Ozdobić grubą warstwą słodkiej śmietany i podawać.

Flambowane espresso*

2 filiżanki espresso, 2 małe kieliszki koniaku, 2 małe łyżeczki brązowego cukru, słodka śmietana.

- Wlać koniak do termoodpornych szklanek, podgrzać i flambować.

- Dodać cukier, wymieszać, wlać kawę i ozdobić słodką śmietaną.

Wyśmienite espresso*

2 filiżanki espresso, 6 żółtek, 200 g cukru, 1/8 litra słodkiej śmietany, 1 mała szklaneczka likieru pomarańczowego.

- Ubijać żółtka z cukrem, aż wytworzy się gęsta, spieniona masa.

- Dodać zimne espresso oraz likier pomarańczowy.

- Następnie wmieszać bitą śmietanę.

- Wszystko wlać do szklanek lub filiżanek.

- Szklanki włożyć do zamrażalnika.

* Nadużywanie alkoholu szkodzi zdrowiu.

152

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 3 - OPIS URZĄDZENIA; PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM URZĄDZENIA; Pomiar twardości wody

OPIS URZĄDZENIA A Uchwyt/Pokrywa pojemnika na wodę B Pojemnik na wodę C Pojemnik na fusy D Wylot kawy, uchwyt z regulacją wysokości E Namagnesowany uchwyt do mocowania wylotu mleka F Wyjmowana kratka i pojemnik ociekowy G Pojemnik na kawę ziarnistą H Pokrętło do regulacji grubości mielenia ...

Strona 4 - Pierwsze użycie / ustawienie urządzenia

Wkład Claris - Aqua Filter System F 088 (sprzedawany osobno) W celu optymalizacji smaku przygotowywanej kawy oraz przedłużenia żywotności urządzenia zalecamy używanie wyłącznie filtra Claris - Aqua Filter System, sprzedawanego jako akcesorium. (3) : Mechanizm umożliwiający zapamiętanie miesiąca włoż...

Strona 5 - Płukanie układów; Przygotowanie młynka; PARZENIE ESPRESSO I ZWYKŁEJ KAWY; Parzenie espresso

Płukanie układów Płukanie układu parzenia kawy: W każdym momencie korzystania z ekspresu można wykonać płukanie, naciskając na PROG i wybierając z menu SERWIS ► OK ► PŁUKANIE ► OK . Płukanie układu pary: Ustawić dyszę pary (5) , pod dyszą ustawić naczynie. Na wyświetlaczu wybrać polecenie gorąca wod...

Inne modele ekspresy do kawy Krups

Wszystkie ekspresy do kawy Krups