obsługa blendera - Kenwood FPP210 - Instrukcja obsługi - Strona 5

Kenwood FPP210
Ładowanie instrukcji

nasadki

Nie wszystkie nasadki wymienione poniżej załączone są w
zestawie z niniejszym robotem kuchennym nasadek
załączonych w zestawie zależy od zakupionego modelu.

ostrze

końcówka do zagniatania ciasta (jeżeli załączono w
zestawie)

końcówka do łączenia niemieszających się składników
płynnych
tarcza do krojenia na grube plastry/tarcia na grube
wiórka
wyciskarka do cytrusów (jeżeli załączono w zestawie)
łopatka

obsługa robota

1 Zamocować miskę, układając oznaczenie

na misce

równo z oznaczeniem

na podstawie zasilającej i

przekręcić zgodnie z ruchem wskazówek zegara

do

momentu, aż zablokuje się na swoim miejscu .

2 Na wale napędzającym miski zamocować wybraną

nasadkę.

Uwaga: wyjmowany wał napędzający

należy

mocować wyłącznie podczas korzystania z tarcz,
wyciskarki lub do cytrusów.

Przed włożeniem składników miskę i nasadkę należy
najpierw zamocować na podstawie zasilającej.

3 Zamocować pokrywę

– sprawdzając, czy górna część

wału napędowego/nasadka wpasowała się w środek
pokrywy.

Nie używać pokrywy do włączania urządzenia – służy
do tego wyłącznie regulator prędkości/włącznik.

4 Włożyć wtyczkę do gniazda sieciowego, włączyć

urządzenie i ustawić prędkość (zob. tabela zalecanych
prędkości).

Robot nie będzie działać, jeżeli miska lub pokrywa nie
zostaną prawidłowo osadzone w blokadach
bezpieczeństwa. Podajnik i rączka misy muszą
znajdować się po prawej stronie.

Do trybu pracy przerywanej użyć przycisku (

P

). W tym

trybie urządzenie pracuje tak długo, jak długo wciśnięty
jest przycisk.

5 Aby zdjąć pokrywę, nasadki i miskę, wykonać wyżej

opisane czynności w odwrotnej kolejności.

Przed zdjęciem pokrywy urządzenie należy wyłączyć i
wyjąć wtyczkę z gniazda sieciowego.
uwaga

Robot nie jest przeznaczony do rozdrabniania lub mielenia
kawy ani do mielenia cukru na cukier puder.

Dodając olejek migdałowy lub substancje smakowe do
mieszanych składników należy uważać, by nie zetknęły się
z plastikowymi elementami, ponieważ może to
spowodować trwałe plamy.

obsługa blendera

(jeżeli załączono w

zestawie)

1 W zespole ostrzy

umieścić pierścień uszczelniający

,

zwracając uwagę na to, by uszczelka była poprawnie
włożona w rowki.

Jeżeli uszczelka zostanie niepoprawnie założona lub
uszkodzona, składniki będą wyciekać z dzbanka.

2 Trzymając za spód zespołu ostrzy

, wsunąć ostrza do

dzbanka i przekręcić w kierunku przeciwnym do ruchu
wskazówek zegara do momentu, aż rozlegnie się kliknięcie

. Rysunki na spodzie ostrzy wskazują pozycję:

– pozycja „odblokowane”

– pozycja „zablokowane”

Blender nie będzie działać, jeżeli nie zostanie
poprawnie zmontowany.

3 W dzbanku umieścić składniki.
4 Na dzbanek założyć pokrywę i przekręcić ją zgodnie z

ruchem wskazówek zegara

do momentu, aż rozlegnie

się kliknięcie. W otworze pokrywy umieścić zakrywkę
wlewu.

5 Na podstawie zasilającej umieścić dzbanek, oznaczenie

na dzbanku ustawić równo z oznaczeniem

na

podstawie zasilającej i przekręcić zgodnie z ruchem
wskazówek zegara

do momentu, aż się zablokuje .

Urządzenie nie będzie działać, jeśli blender nie
zostanie prawidłowo zamocowany w blokadzie
bezpieczeństwa.

6 Wybrać prędkość (zob. tabela zalecanych prędkości) lub

użyć regulatora trybu pracy przerywanej.

bezpieczeństwo obsługi

RYZYKO POPARZENIA:

przed miksowaniem gorące

składniki należy ostudzić do temperatury pokojowej.

Wyjmując i zakładając zespół ostrzy należy zachować
ostrożność. Podczas mycia nie dotykać krawędzi tnących.

Blendera można używać wyłącznie z założoną pokrywą.

Dzbanka używać wyłącznie z zespołem ostrzy załączonym
w zestawie.

Nie wolno uruchamiać blendera, jeżeli dzbanek jest pusty.

Długi okres użytkowania blendera można osiągnąć nie
używając urządzenia przez okres dłuższy niż 60 sekund
ciągłej pracy.

Przepisy na napoje typu smoothie – nie mieszać
składników, które zbryliły się podczas zamrażania. Przed
umieszczeniem ich w dzbanku należy je pokruszyć.

wskazówki

Przygotowując majonez, w blenderze należy umieścić
wszystkie składniki oprócz oleju. Wyjąć zakrywkę wlewu.
Następnie włączyć urządzenie i przez otwór w pokrywie
powoli dodawać olej.

Gęste mieszanki, np. pasztety i sosy typu dip, mogą
wymagać zgarniania składników ze ścianek dzbanka.
Jeżeli składniki trudno jest rozdrobnić, dodać większą ilość
składników płynnych.

Kruszenie lodu – użyć funkcji pracy przerywanej, aż lód
uzyska żądaną konsystencję.

Nie zaleca się mielenia przypraw korzennych, ponieważ
mogą uszkodzić plastikowe elementy.

Urządzenie nie będzie działać, jeżeli blender nie zostanie
poprawnie zamocowany.

87

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 4 - bezpieczeństwo obsługi; oznaczenia; załączono w zestawie); Polski

przed użyciem urządzenia Kenwood ● Przeczytać uważnie poniższą instrukcję i zachować nawypadek potrzeby skorzystania z niej w przyszłości. ● Usunąć wszelkie materiały pakunkowe i etykiety. bezpieczeństwo obsługi ● Noże i tarcze są bardzo ostre – zachować ostrożność. Podczas obsługi i mycia należy je...

Strona 5 - obsługa blendera

nasadki Nie wszystkie nasadki wymienione poniżej załączone są wzestawie z niniejszym robotem kuchennym nasadekzałączonych w zestawie zależy od zakupionego modelu. ostrze końcówka do zagniatania ciasta (jeżeli załączono wzestawie) końcówka do łączenia niemieszających się składnikówpłynnychtarcza do k...

Strona 6 - użytkowanie młynka; (jeżeli został załączony; tabela zalecanych prędkości

● Miksowanie suchych składników – składniki pokroić nakawałki, zdjąć zakrywkę wlewu, a następnie włączyćurządzenie i wrzucać składniki przez otwór po jednymkawałku na raz. Nad otworem należy trzymać dłoń.Najlepsze wyniki daje regularne opróżnianie dzbanka. ● Nie używać blendera jako pojemnika do prz...

Inne modele roboty kuchenne Kenwood

Wszystkie roboty kuchenne Kenwood