Programy pieczenia - Indesit IS5G5PHX/E - Instrukcja obsługi - Strona 10

Spis treści:
- Strona 2 – INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA; PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
- Strona 3 – DOZWOLONE ZASTOSOWANIE; PODŁĄCZENIE GAZU
- Strona 5 – OHUTUSJUHISED; OLULINE! LUGEGE LÄBI JA JÄRGIGE; Juhised kehtivad riigis, mille sümbol on näha
- Strona 6 – Widok ogólny; Panel kontrolny; Opis urządzenia
- Strona 7 – Wskazówki dotyczące instalacji
- Strona 8 – Tabela charakterystyk palników i dysz
- Strona 9 – ytkowanie p; Uruchomi; Pokr ́t∏o ustawiania czasu trwania pieczenia „
- Strona 10 – Programy pieczenia
- Strona 11 – Praktyczne porady dotyczace pieczenia.; Pieczenie w piekarniku – porady praktyczne
- Strona 12 – Uwaga: Jeśli konieczna będzie naprawa, należy zwrócić; SERWIS TECHNICZNY
- Strona 13 – ZDEJMOWANIE I ZAKŁADANIE DRZWICZEK; Aby zdjąć drzwiczki; KLIKNĄĆ, BY WYCZYŚCIĆ - CZYSZCZENIE SZYBY; Czyszczenie piekarnika wspomagane par
- Strona 14 – Seadme kirjeldus; Ülevaade; Juhtpaneel; EE
PL
Programy pieczenia
! Warto
ść
temperatury mo
ż
na ustawi
ć
w zakresie od
50 st C do MAX.dla wszystkich trybów pieczenia
z wyj
ą
tkiem GRILLA, dla którego zaleca si
ę
ustawienie pokr
ę
t
ł
a w pozycji MAX.
19
Tryb
ECO
Do pieczenia nadziewanych kawałków mi
ę
sa i filetów
na jednej półce. Aby skorzysta
ć
z funkcji ECO i tym
samym zoptymalizowa
ć
zu
ż
ycie energii, drzwiczki
piekarnika nie powinny by
ć
otwierane, dopóki potrawa
nie b
ę
dzie gotowa.
Szuflada dolna
Poniżej piekarnika znajduje się komora, która może być
wykorzystana jako miejsce na składowanie akcesoriów
lub naczyń.
!
N i e u m i e s z c z a ć w d o l n e j k o m o r z e m a t e r i a ł ó w
łatwopalnych.
!
Wewnętrzne powierzchnie szuflady (jeżeli występuje)
mogą się nagrzewać.
TRYB KONWENCJONALNY
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i Max.
Gdy pokr´t∏o jest na tej pozycji zapala si´ lampka i w∏àcza-
jà dwa elementy grzejne piekarnika – dolny i górny. Ciep∏o
rozchodzi si´ równomiernie od do∏u i z góry. Jest to funkcja
zalecana do potraw z wo∏owiny i ciel´ciny wymagajàcych
powolnego przygotowani z ciàg∏ym uzupe∏nianiem p∏ynów.
Jest to równie˝ Êwietny system do pieczenia ciasteczek,
herbatników itp.. Przy w∏àczonym dolnym i górnym grzejni-
ku nale˝y u˝ywaç tylko jednej blachy lub rusztu, gdy˝ na kil-
ku powierzchniach temperatura rozchodzi si´ w niew∏aÊci-
wy sposób. JeÊli potrawa wymaga silniejszego ogrzewania
od do∏u lub z góry nale˝y wybraç ni˝szy lub wy˝szy poziom.
PIEKARNIK Z NAWIEWEM
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i Max.
W trybie piekarnika z nawiewem wymuszana jest cyrkulacja
goràcego powietrza. Ruch powietrza wokó∏ potrawy wywo-
∏ywany jest przez wentylator znajdujàcy si´ w dolnej cz´Êci
piekarnika. To w∏aÊnie dzi´ki goràcemu powietrzu pieczona
potrawa przyrumienia si´ równomiernie i dok∏adnie. Dzi´ki
utrzymywaniu sta∏ej temperatury przez ca∏y czas pieczenia,
w trybie piekarnika z nawiewem istnieje mo˝liwoÊç równo-
czesnego pieczenia ró˝nych potraw, pod warunkiem, ˝e ich
czasy pieczenia sà jednakowe. W trybie tym mo˝na wyko-
rzystaç trzy pó∏ki jednoczeÊnie, patrz rozdzia∏ „równocze-
sne pieczenie na wielu pó∏kach”.
Kilka uwag na temat potraw, których przygotowywanie za-
lecane jest w tym trybie: tryb ten umo˝liwia uzyskanie do-
skona∏ych rezultatów przy pieczeniu daƒ wymagajàcych za-
piekania i dosyç d∏ugiego czasu pieczenia, na przyk∏ad: la-
zania, pieczone makarony, risotto, vol-au-vent, itp. Ponad-
to, dzi´ki doskona∏emu rozk∏adowi ciep∏a mo˝liwe jest sto-
sowanie ni˝szych temperatur do przygotowywania piecze-
i
ni. Dzi´ki ni˝szej temperaturze zmniejsza si´ wysychanie
uzyskuje si´ bardziej kruche mi´so oraz zapobiega si´ je-
go kurczeniu. Tryb z nawiewem nadaje si´ szczególnie do-
brze do pieczenia ryb z minimalnym dodatkiem przypraw –
pozwala to na zachowanie ich smaku i wyglàdu. Doskona-
∏e rezultaty uzyskuje si´ równie˝ przy duszeniu warzyw, na
przyk∏ad: kapusty, rzepy, marchewki, cukini, bak∏a˝anów,
papryki.
Desery: tryb ten gwarantuje równie˝ osiàgni´cie wyÊmieni-
tych rezultatów przy pieczeniu ciast zakwaszanych, jak na
przyk∏ad biszkopt, bu∏eczki do herbaty, croissanty. Tryb
nawiewem mo˝e byç stosowany do rozmra˝ania mi´sa,
ryb i chleba – po ustawieniu temperatury na 80°C – 100°C.
Aby rozmroziç bardziej delikatne potrawy, nale˝y ustawiç
pokr´t∏o termostatu na 50°C bàdê zastosowaç obieg zim-
nego powietrza, ustawiajàc termostat na 0°C.
GRILL
mode
Temperature: Max.
The central part of the top heating element is switched
on. The high and direct temperature of the grill is
recommended for food that requires a high surface
temperature (veal and beef steaks, fillet steak and
entrecôte). This cooking mode uses a limited amount
of energy and is ideal for grilling Place the food in the
centre of the rack, as it will not be cooked properly if it
is placed in the corners.
GRILL Z NAWIEWEM
Pozycja pokr´t∏a termostatu: mi´dzy 50°C i 200°C.
Tryb ten ∏àczy wielokierunkowe promieniowanie cieplne ele-
mentów grzejnych z cyrkulacjà goràcego powietrza. Po∏à-
czenie takie zapobiega przypalaniu si´ powierzchni potraw
oraz umo˝liwia dotarcie energii cieplnej do wn´trza daƒ.
Tryb ten nadaje si´ doskonale do pieczenia mieszanych –
warzywno-mi´snych kebabów, kie∏bas, ˝eberek, kotletów
z jagni´cia, kurczaków, przepiórek, itp. Ponadto doskonale
piecze tuƒczyka, steki z miecznika i nadziewanà màtw´, itp.
!
Z funkcji pieczenia: GÓRNA GRZA¸KA, GRILL i RUSZT
nale˝y korzystaç przy zamkni´tych drzwiczkach.
!
Korzystajàc z funkcji GÓRNA GRZA¸KA i GRILL kratk´ na-
le˝y umieÊciç na poziomie 5, a na poziomie 1 umieÊciç ta-
c´ na kapiàcy t∏uszcz. W przypadku funkcji RUSZT, kratk´
nale˝y umieÊciç na poziomie 2 lub 3 i na poziomie 1 umie-
Êciç tac´ na kapiàcy t∏uszcz.
Tryb ROZMRAZANIA
Wentylator umieszczony na dnie piekarnika
rozprowadza powietrze o temperaturze
pokojowej dookola jedzenia. Jest to zalecane
do rozmrazania wszystkich rodzajów jedzenia,
lecz w szczególnosci delikatnych jego rodzajów,
niewymagajÿcych ciepla takich, jak: ciasta lodowe,
desery smietanowe lub budyniowe, ciasta owocowe.
Dzieki uzyciu wentylatora czas, rozmrazania zostaje
skrócony o mniej wiecej polowe. W przypadku miesa,
ryb i chleba, mozliwe jest przyspieszenie tego procesu,
korzystajac z trybu "wszechstronnego pieczenia" z
temperatura ustawiona na 80° - 100°C.
Tryb
SZYBKIE NAGRZEW.
W celu szybkiego nagrzania piekarnika. Przed
umieszczeniem potrawy w piekarniku, zaczeka
ć
na
zako
ń
czenie
nagrzewania,
nast
ę
pnie
wybra
ć
funkcj
ę
pieczenia.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
PL INSTRUKCJE BEZPIECZEŃSTWA PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ Niniejsze instrukcje obowiązują wyłącznie wtedy, jeśli na urządzeniu występuje oznaczenie danego kraju. Jeśli na urządzeniu brak tego oznaczenia, należy odnieść się do instrukcji technicznych, w których znajdują się niezbędne wskazówki do...
dostępu umożliwić stopniowe ujście gorącego powietrza lub pary – ryzyko oparzeń. Nie zakłócać przepływu gorącego powietrza z przodu piekarnika – ryzyko pożaru. Aby uniknąć uderzenia w drzwi piekarnika, zachować ostrożność, gdy są one otwarte lub skierowane w dół. DOZWOLONE ZASTOSOWANIE OSTROŻNIE: Ur...
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć przechylenia urządzenia, należy zamocować dostarczony łańcuszek. W celu instalacji zapoznać się z instrukcją. OSTRZEŻENIA DOTYCZĄCE ELEKTRYCZNOŚCI WAŻNE: Informacje dotyczące poboru prądu i napięcia są umieszczone na tabliczce znamionowej. Tabliczka znamionowa znajduje się n...
Inne modele kuchenki Indesit
-
Indesit FIM 51K.A_IX
-
Indesit FIM 53K.A_KC.A_IX
-
Indesit FIMS 51K.A_IX_AX
-
Indesit FIMS 53K.A_KC.A_IX
-
Indesit KN 3C62A (W)
-
Indesit VRM 630C
-
Indesit VRM 640_C_X
-
Indesit VRM 641DC_DX