Scarlett SC-EG350E04 Grill – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
IM020
SC-EG350E04
20
Urządzenia nie należy używać w pobliżu lub pod materiałami łatwopalnymi, na przykład, pod firankami.
Aby uniknąć pożaru, w żadnym wypadku niczym nie pokrywaj urządzenie podczas pracy.
Producent zastrzega sobie prawo, bez dodatkowego powiadomienia, do wprowadzania drobnych zmian w konstrukcji
wyrobu, które zupełnie nie wpływają na jego bezpieczeństwo, sprawność ani funkcjonalność.
Jeśli urządzenie przez jakiś czas znajdowało się w temperaturze poniżej 0 ºC, przed włączeniem musi być
przechowywane w temperaturze pokojowej nie krócej niż w ciągu 2 godzin.
Urządzenie nie jest przeznaczone do uruchomienia przez zewnętrzny timer ani oddzielny system zdalnego sterowania.
Data produkcji jest wskazana na wyrobie i/albo na opakowaniu, a także w dokumentacji towyrzyszącej, w formacie
XX.XXXX, gd
zie pierwsze dwie liczby „XX” to miesiąc produkcji, następne cztery cyfry „XXXX” to rok produkcji.
Zastrzeżenie! Gorąca powierzchnia!
Podczas pracy urządzenia temperatura dostępnych powierzchni może być wysoka.
PRZED PIERWSZYM WYKORZYSTANIEM
To urządzenie może być wykorzystane do przygotowania mięsa, drobiu, ryb, parówek, warzyw i grzybów, owoców
morza, kanapek, a także do opiekania chleba i innych gotowych produktów.
Przy początkowym włączeniu nowe elementy grzewcze mogą wydzielać specyficzny zapach i niedużą ilość dymu. To
nie stanomi oznakę uszkodzenia. Nie używaj do jedzenia pierwszą porcję przygotowanego produktu.
Przy początkowym włączeniu posmaruj część wewnętrzną przyrządu masłem śmietankowym albo olejem.
Włączyj przyrząd i pozwól mu w ciągu 10 minut popracować w stanie zamkniętym.
Odłącz przyrząd i starannie przetrzyj wilgotną czystą zmatką część wewnętrzną.
PRACA
Cechą charakterystyczną tego urządzenia jest to, że możesz gotować zarówno z zamkniętą, jak i otwartą pokrywą.
Urządzenie otwiera się o 180 stopni.
Grill również jest wyposażony w zdejmowane, kombinowane dwustronne panele, co pozwala na przygotowanie dwóch
różnych potraw w tym samym czasie.
W zależności od pożądanego rezultatu, należy ustawić panel stroną gładką czy karbowaną. Gdy urządzenie jest
otwarte, można na jednym panelu (gładkim) smażyć jajecznicę, na drugim zaś (karbowanym) smażyć burger.
PANEL STEROWANIA
“ON/OFF” – przycisk włączenia i wyłączenia przyrządu.
“Panini” – temperatura przygotowania 210 ºC.
“Grill” – temperatura przygotowania 220 ºC.
“LOW”
:
Jeżeli wykorzystać program “Panini” w trybie “LOW”, temperatura przygotowania wyniesie 185 ºC.
Jeżeli wykorzystać program “Grill” w trybie “LOW”, temperatura przygotowania wyniesie 195 ºC.
“MIDDLE”
:
Jeżeli wykorzystać program “Panini” w trybie “MIDDLE”, temperatura przygotowania wyniesie 200 ºC.
Jeżeli wykorzystać program “Grill” w trybie “MIDDLE”, temperatura przygotowania wyniesie 210 ºC.
“HIGH”
:
Jeżeli wykorzystać program “Panini” w trybie “HIGH”, temperatura przygotowania wyniesie 210 ºC.
Jeżeli wykorzystać program “Grill” w trybie “HIGH””, temperatura przygotowania wyniesie 220 ºC.
PRZYGOTOWANIE
Ustaw
panele żądaną stroną. Aby usunąć panel roboczy, naciśnij zatrzask do panelu oraz wyjmij go. Aby ustawić inny
panel, także naciśnij zatrzask, ustaw panel, a następnie zwolnij zatrzask.
Podłącz urządzenie do sieci elektrycznej.
Naciśnij przycisk włączania, zapali się wskaźnik tego przycisku.
Wybierz żądany tryb gotowania i naciśnij odpowiedni przycisk, gdy urządzenie osiągnie zadaną temperaturę, wskaźnik
zaświeci się na niebieski.
Otwórz pokrywę, włóż plasterki produktu na pogłębienia i szczelnie zamknij pokrywę. Aby szybciej został osiągnięty
rezultat, pokrywę można trzymać przyciśniętą podczas pracy.
Czas gotowania jest wybierany indywidualnie i zależy od rodzaju produktu, jego parametrów (temperatura, grubość,
rozmiar) i pożądanego stopnia wysmażenia.
Aby
uzyskać romby faliste na powierzchni steków, po około 2,5 minuty odwróć stek i umieść go dokładnie prostopadle
do pozycji początkowej. Najlepiej użyć przy tym szczypce i drewnianą łopatkę do wsparcia.
Otwórz pokrywę i drewnianą łopatką wyjmij gotowy produkt. Aby nie uszkodzić powłoki zapobiegającej przywieraniu,
nie używaj ostrych przedmiotów metalowych.
Jeśli urządzenie nie jest używane, należy trzymać go w stanie zamkniętym.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Przed czyszczeniem upewnij się, że urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej.
Odczekaj, aż urządzenie całkowicie ostygnie.
Wyjmij tacę ociekową, pociągając ją na siebie. Przepłukuj, wytrzyj i włóż z powrotem.
Zdejmij panele robocze i umyj je detergentem i przepłukuj, nie należy używać środków ściernych do czyszczenia.
PRZECHOWYWANIE
Upewnij się, że urządzenie jest odłączone od sieci elektrycznej i całkowicie ostygło.
Spełniaj wszystkie wymagania określone w sekcji CZYSZCZENIE I KONSERWACJA.
Przechowuj urządzenie w suchym i chłodnym miejscu.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)