Philco PHGR9000 - Instrukcja obsługi - Strona 7

Philco PHGR9000 Grill – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 8
Ładowanie instrukcji

Copyright © 2020, Fast ČR, a. s.

Wersja 11/2020

PL - 6

KONKRETNE KROKI OBSŁUGI

1. Podłącz źródło zasilania i dotknij przycisku „

“, urządzenie przejdzie do trybu gotowości a na wyświetlaczu pojawi się „----“.

2. Mrożoną żywność włóż na grilla i zamknij górną pokrywę. Rozmrozisz ją, wybierając program kropli z płatkiem śniegu.

3. Za pomocą regulatora wybierz program i naciśnij przycisk „ “. Urządzenie rozpocznie wstępne ogrzewanie. Przy wyborze program mięso wołowe, mięso

wieprzowe i ryby zacznie mrugać wskaźnik upieczenia, można wybrać stopień upieczenia (Rare/Medium/Well-done). Stopień upieczenia wybierzesz otaczając

regulator. Wskaźnik „Ogrzewania wstępnego“ mruga, co wskazuje, że urządzenie jest w fazie ogrzewania wstępnego a gdy wskaźnik się zaświeci, oznacza to, że

proces ogrzewania wstępnego się zakończył.

4. Po ogrzaniu wstępnym otwórz górną pokrywę i włóż jedzenie na płytę grilla, następnie zamknij górną pokrywę i zacznij przygotowanie. Wskaźnik „Przygotowania“

zacznie świecić.

Wskazówka:

a. Jeśli urządzenie jest przez dłuższy czas włączone, system bezpieczeństwa automatycznie je wyłączy.

b. Urządzenie potrafi automatycznie identyfikować grubość jedzenia i automatycznie zmienić czas i temperaturę pieczenia. Stopień przygotowania może być

wskazywany przez wskaźnik na wyświetlaczu.

c. Aby osiągnąć najlepsze efekty nie otwieraj urządzenia w trakcie procesu grillowania.

d. Produkty spożywcze wyższe niż 50 mm należy ustawiać ręcznie. Grill nie ustawi optymalnego czasu przygotowania.

e. Podczas przygotowania jest normalne, że z urządzenia wydobywa się dym.

5. Gdy żywność odpowiada twoim potrzebom (Rare/Medium/Well-done), otwórz górną pokrywę i wyjmij posiłek.

6. Gdy pieczenie się zakończy, wróć do kroku 1. Jeśli kontynuujesz termiczną obróbkę żywności, powtórz kroki 2, 3, 4 i 5.

7. Po otwarciu pokrywy do dyspozycji jest jedynie funkcja DIY.

Nie otwieraj pokrywy w trakcie wstępnego ogrzewania urządzenia. Po otwarciu górnej pokrywy urządzenie po 10 sekundach przełączy się na funkcję DIY.

8. Aby przygotować manualnie DIY po włączeniu grilla naciśnij przycisk CZAS/TEMPERATURA. Najpierw wybierz czas za pomocą regulatora obrotowego. Po

ponownym naciśnięciu przycisku CZAS/TEMPERATURA możliwe jest ustawienie temperatury za pomocą obrotowego przycisku. Następnie wystarczy potwierdzić

przyciskiem „(play)“ a grill zacznie się ogrzewać.

6. PRZEPIS AUTOMATYCZNEGO PRZYGOTOWANIA

W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów grillowania, zawsze po przyprawieniu zaczekaj aż jedzenie osiągnie temperaturę pokojową. Podczas grillowania straci

mniej soków, dzięki czemu będzie bardziej soczyste i smaczniejsze.

Pozycja

Stopień

przygotowania

Sposób obsługi

Wyniki

Mięso

wołowe

Rare

1. Osusz mięso ręcznikiem

papierowym w temp. 2-5

°C.

2. Przypraw i ponacinaj

z odrobiną

rozpuszczonego masła

lub extra virgin oliwą z

oliwek.

Takie przygotowanie powoduje, że tłuszcz mięsa się topi i tworzy soczyste soki z wspaniałym

efektem smakowym, z wysoką wilgocią i bardzo soczystą teksturą. Ten stek jest czerwony w

samym środku, za którym następuje różowy okrąg a następnie brązowa skórka z zewnątrz.

Medium

Stek nie ma czerwonego środka ale różowy. Na tym poziomie przygotowania stek zachowa

maślany, aromatyczny smak jak w poprzednim poziomie, ale będzie mieć mniej soków i będzie

mniej delikatny z powodu większego odparowania wilgoci.

Well

Gdy stek osiągnie ten poziom, wewnątrz zachowa tylko odrobinę różowego koloru i będzie

nadal delikatny, ale nie tak jak przy poprzednich poziomach przygotowania. Dzięki temu

poziomowi stek będzie bardziej suchy i mniej delikatny, niż chce większość ludzi.

Mięso

wieprzowe

Rare

1. Osusz mięso ręcznikiem

papierowym w temp. 2-5

°C.

2. Przypraw i ponacinaj z

odrobiną rozpuszczonego

masła lub extra virgin

oliwą z oliwek.

Różowy kolor z częścią zewnętrzną, soczyste i delikatne. Idealne przygotowanie do pieczenia

schabu lub polędwicy wołowej.

Medium

W większości kolor brązowy, wewnątrz trochę różowy.

Ten sposób przygotowania poleca się do pieczenia tłustego mięsa, jak na przykład karkówka.

Well

Brązowo-szary kolor, mocne w dotyku. Polecane dla tych, którzy niechętnie widzą na mięsie

różowe części, ale lubią lekką soczystość bez przypalonych części.

Mięso

drobiowe

Rare

1. Osusz mięso ręcznikiem

papierowym w temp. 2-5

°C.

2. Przypraw i ponacinaj

z odrobiną

rozpuszczonego masła

lub extra virgin oliwą z

oliwek.

Różowy kolor z zewnętrzną białą częścią, soczyste i delikatne. Idealny stopień przygotowania

piersi bez skórki.

Medium

W większości kolor brązowy, wewnątrz trochę różowe.

Ten sposób przygotowania poleca się do pieczenia mięsa ze skórką , np. udka bez kości.

Well

Brązowo-szary kolor, mocne w dotyku. Ten stopień przygotowania polecany jest do dań z

kośćmi, nadal jednak nieco soczystych, ale bez przypalenia mięsa.

Idealne do skrzydełek lub udek.

Ryby

Rare

1. Osusz mięso ręcznikiem

papierowym w temp. 2-5

°C.

2. Przypraw i ponacinaj

z odrobiną

rozpuszczonego masła

lub extra virgin oliwą z

oliwek.

Powierzchnia dobrze uszczelniona i brązowa, a wewnętrzna część soczysta, całkowicie

delikatna i lekko rozpadająca się w ustach. Idealne dla wszystkich rodzajów ryb, które przed

przygotowaniem były zamrożone, aby zapobiec problemom z pasożytami przy tym stopniu

przygotowania.

Medium

Powierzchnia jest dobrze uszczelniona i brązowa a wewnętrzna część utrzymuje mniej soków,

jest prawie całkowicie upieczona, idealne dla ludzi, którzy lubią mocno opiekane ryby.

Well

Dobrze zbrązowiałe i całkowicie opieczone. Mięso jest suche a w środku nie jest zbyt soczyste.

Dla osób, które nie lubią wilgotnej ryby.

Krewetki

Rare

1. Osusz mięso ręcznikiem

papierowym w temp. 2-5

°C.

2. Przypraw i ponacinaj z

odrobiną rozpuszczonego

masła lub extra virgin

oliwą z oliwek.

Zachowanie soczystości, część mięsa jest surowa.

Medium

Wszystkie części są opieczone, wilgotne, ale bez surowych części.

Well

Opieczone, doprawione, dobra obróbka termiczna dla tych, którzy nie lubią smaku surowych

owoców morza.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)