Philco PHGR9000 Grill – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Copyright © 2020, Fast ČR, a. s.
Wersja 11/2020
PL - 6
KONKRETNE KROKI OBSŁUGI
1. Podłącz źródło zasilania i dotknij przycisku „
“, urządzenie przejdzie do trybu gotowości a na wyświetlaczu pojawi się „----“.
2. Mrożoną żywność włóż na grilla i zamknij górną pokrywę. Rozmrozisz ją, wybierając program kropli z płatkiem śniegu.
3. Za pomocą regulatora wybierz program i naciśnij przycisk „ “. Urządzenie rozpocznie wstępne ogrzewanie. Przy wyborze program mięso wołowe, mięso
wieprzowe i ryby zacznie mrugać wskaźnik upieczenia, można wybrać stopień upieczenia (Rare/Medium/Well-done). Stopień upieczenia wybierzesz otaczając
regulator. Wskaźnik „Ogrzewania wstępnego“ mruga, co wskazuje, że urządzenie jest w fazie ogrzewania wstępnego a gdy wskaźnik się zaświeci, oznacza to, że
proces ogrzewania wstępnego się zakończył.
4. Po ogrzaniu wstępnym otwórz górną pokrywę i włóż jedzenie na płytę grilla, następnie zamknij górną pokrywę i zacznij przygotowanie. Wskaźnik „Przygotowania“
zacznie świecić.
Wskazówka:
a. Jeśli urządzenie jest przez dłuższy czas włączone, system bezpieczeństwa automatycznie je wyłączy.
b. Urządzenie potrafi automatycznie identyfikować grubość jedzenia i automatycznie zmienić czas i temperaturę pieczenia. Stopień przygotowania może być
wskazywany przez wskaźnik na wyświetlaczu.
c. Aby osiągnąć najlepsze efekty nie otwieraj urządzenia w trakcie procesu grillowania.
d. Produkty spożywcze wyższe niż 50 mm należy ustawiać ręcznie. Grill nie ustawi optymalnego czasu przygotowania.
e. Podczas przygotowania jest normalne, że z urządzenia wydobywa się dym.
5. Gdy żywność odpowiada twoim potrzebom (Rare/Medium/Well-done), otwórz górną pokrywę i wyjmij posiłek.
6. Gdy pieczenie się zakończy, wróć do kroku 1. Jeśli kontynuujesz termiczną obróbkę żywności, powtórz kroki 2, 3, 4 i 5.
7. Po otwarciu pokrywy do dyspozycji jest jedynie funkcja DIY.
Nie otwieraj pokrywy w trakcie wstępnego ogrzewania urządzenia. Po otwarciu górnej pokrywy urządzenie po 10 sekundach przełączy się na funkcję DIY.
8. Aby przygotować manualnie DIY po włączeniu grilla naciśnij przycisk CZAS/TEMPERATURA. Najpierw wybierz czas za pomocą regulatora obrotowego. Po
ponownym naciśnięciu przycisku CZAS/TEMPERATURA możliwe jest ustawienie temperatury za pomocą obrotowego przycisku. Następnie wystarczy potwierdzić
przyciskiem „(play)“ a grill zacznie się ogrzewać.
6. PRZEPIS AUTOMATYCZNEGO PRZYGOTOWANIA
W celu osiągnięcia jak najlepszych efektów grillowania, zawsze po przyprawieniu zaczekaj aż jedzenie osiągnie temperaturę pokojową. Podczas grillowania straci
mniej soków, dzięki czemu będzie bardziej soczyste i smaczniejsze.
Pozycja
Stopień
przygotowania
Sposób obsługi
Wyniki
Mięso
wołowe
Rare
1. Osusz mięso ręcznikiem
papierowym w temp. 2-5
°C.
2. Przypraw i ponacinaj
z odrobiną
rozpuszczonego masła
lub extra virgin oliwą z
oliwek.
Takie przygotowanie powoduje, że tłuszcz mięsa się topi i tworzy soczyste soki z wspaniałym
efektem smakowym, z wysoką wilgocią i bardzo soczystą teksturą. Ten stek jest czerwony w
samym środku, za którym następuje różowy okrąg a następnie brązowa skórka z zewnątrz.
Medium
Stek nie ma czerwonego środka ale różowy. Na tym poziomie przygotowania stek zachowa
maślany, aromatyczny smak jak w poprzednim poziomie, ale będzie mieć mniej soków i będzie
mniej delikatny z powodu większego odparowania wilgoci.
Well
Gdy stek osiągnie ten poziom, wewnątrz zachowa tylko odrobinę różowego koloru i będzie
nadal delikatny, ale nie tak jak przy poprzednich poziomach przygotowania. Dzięki temu
poziomowi stek będzie bardziej suchy i mniej delikatny, niż chce większość ludzi.
Mięso
wieprzowe
Rare
1. Osusz mięso ręcznikiem
papierowym w temp. 2-5
°C.
2. Przypraw i ponacinaj z
odrobiną rozpuszczonego
masła lub extra virgin
oliwą z oliwek.
Różowy kolor z częścią zewnętrzną, soczyste i delikatne. Idealne przygotowanie do pieczenia
schabu lub polędwicy wołowej.
Medium
W większości kolor brązowy, wewnątrz trochę różowy.
Ten sposób przygotowania poleca się do pieczenia tłustego mięsa, jak na przykład karkówka.
Well
Brązowo-szary kolor, mocne w dotyku. Polecane dla tych, którzy niechętnie widzą na mięsie
różowe części, ale lubią lekką soczystość bez przypalonych części.
Mięso
drobiowe
Rare
1. Osusz mięso ręcznikiem
papierowym w temp. 2-5
°C.
2. Przypraw i ponacinaj
z odrobiną
rozpuszczonego masła
lub extra virgin oliwą z
oliwek.
Różowy kolor z zewnętrzną białą częścią, soczyste i delikatne. Idealny stopień przygotowania
piersi bez skórki.
Medium
W większości kolor brązowy, wewnątrz trochę różowe.
Ten sposób przygotowania poleca się do pieczenia mięsa ze skórką , np. udka bez kości.
Well
Brązowo-szary kolor, mocne w dotyku. Ten stopień przygotowania polecany jest do dań z
kośćmi, nadal jednak nieco soczystych, ale bez przypalenia mięsa.
Idealne do skrzydełek lub udek.
Ryby
Rare
1. Osusz mięso ręcznikiem
papierowym w temp. 2-5
°C.
2. Przypraw i ponacinaj
z odrobiną
rozpuszczonego masła
lub extra virgin oliwą z
oliwek.
Powierzchnia dobrze uszczelniona i brązowa, a wewnętrzna część soczysta, całkowicie
delikatna i lekko rozpadająca się w ustach. Idealne dla wszystkich rodzajów ryb, które przed
przygotowaniem były zamrożone, aby zapobiec problemom z pasożytami przy tym stopniu
przygotowania.
Medium
Powierzchnia jest dobrze uszczelniona i brązowa a wewnętrzna część utrzymuje mniej soków,
jest prawie całkowicie upieczona, idealne dla ludzi, którzy lubią mocno opiekane ryby.
Well
Dobrze zbrązowiałe i całkowicie opieczone. Mięso jest suche a w środku nie jest zbyt soczyste.
Dla osób, które nie lubią wilgotnej ryby.
Krewetki
Rare
1. Osusz mięso ręcznikiem
papierowym w temp. 2-5
°C.
2. Przypraw i ponacinaj z
odrobiną rozpuszczonego
masła lub extra virgin
oliwą z oliwek.
Zachowanie soczystości, część mięsa jest surowa.
Medium
Wszystkie części są opieczone, wilgotne, ale bez surowych części.
Well
Opieczone, doprawione, dobra obróbka termiczna dla tych, którzy nie lubią smaku surowych
owoców morza.
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)