Gorenje TG2514B Grill – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
21
należy je piec w niższej temperaturze, dzięki temu
kawałki jedzenia nie wyschną i będą
równomierniej upieczone.
Chc
ąc rozmrozić zamrożone jedzenie, należy je
zawi
nąć w folię aluminiową i ustawić regulator
temperatury w pozycji 3. Od czasu do czasu
jedzenie
nalezy obrócić. Czas rozmrażania zależy
od w
ielkości rozmrażanej porcji.
Przygotowując szaszłyki, kurczaka, wieprzowinę
lub cielęcinę, należy najpierw obsmażyć mięso w
wysokiej temperaturze 5
. Można następnie
regulator temperatury ustawić na niższej pozycji i
kontynuować opiekanie, dopóki potrawa nie
będzie gotowa.
Przygotowując szaszłyki lub kebaby, należy
namocz
yć bambusowe lub drewniane patyczki w
wodzie, aby zapobiec paleniu
się ich podczas
opiekania na grillu. Nie
należy stosować
szpikulców metalowych.
Kiełbaski zazwyczaj pękają podczas opiekania.
Można temu zapobiec, nakłuwając je widelcem w
kilku miejscach.
Świeże mięso bardziej nadaje się do pieczenia na
grillu niż mięso mrożone lub rozmrażane.
M
ięso należy posolić dopiero po upieczeniu na
grillu. Dzięki temu pozostanie soczyste.
W celu uzysk
ania optymalnych wyników
pieczenia, m
ięso należy pokroić na niezbyt grube
kawałki (około 1,5 cm).
Grill stołowy nie nadaje się do opiekania
panierowanych potraw.
CZYSZCZENIE
N
ie należy stosować żrących środków czystości
lub ostrych przedmiotów, gdyż mogą one
uszkodzić powłokę zapobiegającą przywieraniu.
1.
Regulator temperatury
należy ustawić w
pozycji
„OFF”.
2.
U
rządzenie należy odłączyć z sieci
elektrycznej i poczeka
ć, aż się ochłodzi.
3.
Z
urządzenia należy wyciągnąć jednostkę
termostatu.
4.
Jednostkę termostatu należy przetrzeć
wilgotną szmatką
.
Jednostki termostatu i przewodu sieciowego nie
należy zanurzać w wodzie ani w jakimkolwiek
innym płynie.
5.
Z
płyty grzejnej należy za pomocą
papierowego ręcznika kuchennego usunąć
nadmiar oleju.
6.
T
ackę na tłuszcz należy wysunąć z
podstawy.
7.
P
łytę grzejną należy umyć wodą z dodatkiem
środka czyszczącego w płynie, używając do
tego
miękkiej szmatki lub gąbki.
8.
P
łytę grzejną i tackę na tłuszcz nalezy
osuszyć.
Przed ponownym wstawieniem jednostki
termostatu do gniazda termostatu nal
eży się
upewni
ć, że jest ono wewnątrz całkowicie
suche.
Aby wysuszyć gniazdo termostatu,
należy je wytrzeć wewnątrz suchą szmatką.
9.
U
rządzenie należy ponownie złożyć.
ŚRODOWISKO
Żużytego urządzenia nie należy usuwać wraz ze
innymi odpadami komunalnymi, lecz
oddać na
wskazany punkt zbierania odpadów do recyklingu.
W
ten sposób przyczyniają się Państwo do
zachowania czystego środowiska.
GWARANCJA I SERWIS
W celu uzyskania informacji lub w razie
problemów z urządzeniem, należy zwrócić się do
centrum pomocy użytkownikom firmy Gorenje w
danym państwie (numer telefonu znajduje się na
międzynarodowej karcie gwarancyjnej). Jeżeli w
Państwa kraju nie ma takiego centrum, należy
zwrócić się do lokalnego sprzedawcy Gorenja lub
Działu małych urządzeń gospodarstwa domowego
firmy Gorenje.
Zastrzegamy sobie prawo do zmian!
GORENJE ŻYCZY PAŃSTWU WIELE
SATYSFAKCJI PODCZAS
UŻYTKOWANIA URZĄDZENIA
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)