First FA-5344-2 Grill – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
• Zamknąć górną płytę. Dzięki elastycznemu połączeniu płyty automatycznie dopasowują się
do grubości sandwicza, co gwarantuje jednocześnie równomierny sposób opiekania.
• Proces opiekania trwa ok. 5-8 minut. Dokładny czas opiekania zależy od rodzaju i grubości
chleba i nadzienia.
• Otworzyć pokrywę, gdy sandwicz jest gotowy. Sandwicz należy wyjmować zawsze
za pomocą plastikowej lub drewnianej łopatki. Nigdy nie należy używać do tego celu
metalowych przedmiotów, ponieważ mogłyby one uszkodzić powłokę antyadhezyjną.
• Zamknąć pokrywę, aby podtrzymać ciepło urządzenia w celu przygotowania następnych
sandwiczów.
• Po zakończeniu użytkowania urządzenie należy odłączyć od zasilania.
UŻYCIE JAKO OTWARTEGO GRILLA
• Ustawić grill opiekający na czystej, płaskiej powierzchni w miejscu
zamierzonego gotowania. Grill opiekający może być ustawiany w
położeniu poziomym.
• Płyta górna/pokrywa jest na równi z płytą dolną/podstawą. Wyrównać
górną i dolną płytę, do stworzenia jednej dużej powierzchni
gotowania. Wyrównanie grilla opiekającego; umieścić dźwignię
uwalniająca zawias na prawym ramieniu.
• Z lewą ręką na uchwycie, prawą ręką przesunąć dźwignię ku sobie.
Pchnąć dźwignię wstecz, tak by pokrywa leżała płasko na blacie.
Urządzenie pozostanie w tym położeniu dopóki nie podniesie się
uchwytu i pokrywki przywracając je do położenia zamkniętego.
• Grill opiekający można wykorzystać jako grill otwarty, do pieczenia kotletów, steków, drobiu
(nie zalecamy pieczenia kurczaków z kośćmi, bo na otwartym grillu nie pieką się równo),
ryb i warzyw.
•
Pieczenie na otwartym grillu jest najbardziej
rozpowszechnioną metodą użycia grillu opiekającego.
W położeniu otwartym powierzchnia grillowania jest
podwojona.
• Ma się możliwość oddzielnego pieczenia potraw, bez
mieszania ich smaków albo pieczenie większej ilości
potrawy tej samej. Otwarte położenie pozwala na
dopasowanie różnych skrawków mięsa, z różną grubością, umożliwiającą na indywidualne
pieczenie każdego kawałka, stosownie do upodobania.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
• Przed rozpoczęciem czyszczenia upewnić się, że urządzenie jest wyłączone i wystygnięte.
• Nie używać żadnych drapiących myjek do czyszczenia ani proszków do szorowania,
ponieważ mogą zostać uszkodzone zarówno części plastikowe jak i metalowe.
• Płytę na ściekający tłuszcz umyć w gorącej wodzie z płynem do naczyń.
• Do usuwania resztek jedzenia używać specjalnej szpachelki, niedrapiącej gąbki lub
ręczników papierowych.
• Płytę na ściekający tłuszcz osuszyć za pomocą ręczników papierowych, zewnętrzne części
plastikowe mogą być czyszczone za pomocą papierowych ręczników lub za pomocą
delikatnej ściereczki.
NIE NALEŻY ZANURZAĆ W WODZIE ANI ŻADNYM INNYM PŁYNIE
DANE TECHNICZNE:
220-240V • 50Hz • 2000W
Utylizacja przyjazna środowisku
Możesz wspomóc ochronę środowiska!
Proszę pamiętać o przestrzeganiu lokalnych przepisów: przekaż uszkodzony sprzęt elektryczny
do odpowiedniego ośrodka utylizacji.
9
POLSKI
ZASADY BEZPIECZEŃSTWA:
Ważne wskazówki bezpieczeństwa Korzystając z urządzeń elektrycznych należy przestrzegać
następujących wskazówek bezpieczeństwa:
• Przeczytać dokładnie niniejsze wskazówki i omówić je z rodziną przed podłączeniem
urządzenia.
• Ustawić urządzenie w takim miejscu, by dzieci nie miały do niego dostępu.
• Nie pozostawiać urządzenia podczas działania bez nadzoru.
• Przy dotykaniu urządzenia podczas działania, kiedy jest gorące, używać zawsze rękawic
kuchennych lub ściereczki. Używać uchwytów i nie dotykać gorących powierzchni.
• Przed czyszczeniem urządzenia, zawsze wyjąć wtyczkę z gniazdka. Urządzenie tylko
wycierać, nigdy nie zanurzać ani urządzenia ani wtyczki w wodzie.
• Przed schowaniem lub wyczyszczeniem urządzenia, pozostawić je do ostygnięcia.
• Przed podłączeniem urządzenia do prądu, upewnić się, czy płyta na ociekający tłuszcz
znajduje się na swoim miejscu. Przed odstawieniem urządzenia opróżnić płytę.
• Instrukcję przechowywać w bezpiecznym miejscu, w przypadku gdyby w późniejszym
czasie pojawiły się pytania.
• W urządzeniu nie ma części, które by mogły być naprawione przez użytkownika. Jeśli
wystąpi jakaś wada, należy urządzenie zanieść do serwisu lub do sprzedawcy.
• Ten produkt nie jest przeznaczony dla osób (w tym dzieci), których zdolności fizyczne,
czuciowe lub umysłowe są ograniczone lub które nie mają doświadczenia w obsłudze tego
produktu, chyba, że znajdują się pod nadzorem osoby posiadającej takie zdolności.
• Należy pilnować dzieci, aby nie bawiły się tym urządzeniem.
PRZESTRZEGAĆ PONIŻSZYCH ZALECEŃ
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM GRILLA
Wskazówka:
Podczas pierwszego użycia z grilla może się wydobywać niewielka ilość dymu.
Jest to spowodowane nagrzewaniem się fabrycznie nowych elementów i jest zjawiskiem
całkowicie normalnym.
• Przed rozpoczęciem eksploatacji należy usunąć wszystkie elementy opakowania.
• Należy zwrócić uwagę, by płytki grzewcze nie były zakurzone. Powierzchnię płytek należy
oczyścić za pomocą wilgotnej szmatki, a następnie wytrzeć za pomocą suchej szmatki,
ściereczki itp.
• Ustawić grill na płaskiej powierzchni.
• Podczas rozgrzewania płytki grzewcze powinny być zamknięte.
Wskazówka: WYŁĄCZNIE podczas pierwszego użycia należy nanieść na płytki grzewcze
cienką warstwę oleju, masła lub margaryny. Tłuszcz należy nanosić za pomocą papierowego
ręcznika. Należy zachować ostrożność - płytki rozgrzewają się.
KORZYSTANIE
• Ustawić regulator temperatury opiekacza na żądane położenie. Na początku proszę
nastawić maksymalną. Później można ją przestawić na pożądaną.
• Zamknij urządzenie i pozwól mu się nagrzać.
• Podłącz do gniazdka elektrycznego. Czerwone światełko zasilania i zielone światełko
gotowości się zaświecą, wskazując na to, że urządzenie jest włączone i nagrzewa się.
• Zielone światełko gotowości zgaśnie, gdy urządzenie osiągnie odpowiednią temperaturę.
Podczas korzystania światełko to będzie regularnie zapalać się i gasnąć. Będzie to oznaczać,
że termostat reguluje temperaturę urządzenia.
• Uwaga: podczas pracy płytki opiekające nagrzewają się. Należy uważać, by się nie poparzyć.
• Płytki należy rozgrzewać przez ok. 5-8 minut.
• Podczas rozgrzewania urządzenia należy przygotować produkty przeznaczone do
grillowania. Po ich przygotowaniu otworzyć grill i układać produkty na dolnej płycie
grzewczej. Produkty należy zawsze układać w tylnej części płyty grzewczej.
8
POLSKI
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)