Przygotowanie; Wskazówki ogólne; Usuwanie drobnych usterek; Korzystanie z urządzenia - Bosch TCG4104 - Instrukcja obsługi - Strona 8

Bosch TCG4104 Grill – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 20
Ładowanie instrukcji

62

pl

Przygotowanie

■ Ustawić grill kontaktowy odpowiednio

do sposobu przygotowania produktów.

■ Włożyć płyty grzejne stroną powlekaną

skierowaną do grillowanych produktów.

■ Podstawić pod odpływ tłuszczu

pojemnik na ociekający tłuszcz.

■ Zamknąć urządzenie i pokrętłem

termostatu ustawić żądaną temperaturę.

■ Zaświeci się lampka kontrolna. Zgaśnie,

gdy zostanie osiągnięta ustawiona

temperatura.

■ Teraz położyć produkty przeznaczone

do grillowania.

■ Czas przygotowania zależy od grubości

i wielkości produktu spożywczego.

Wskazówka:

w celu uzyskania

optymalnego rezultatu, należy regulować

temperaturę podczas pracy urządzenia.

Wskazówki ogólne

Produkty piec na kolor jasny, a nie na

ciemny, ani brązowy, przypalone resztki

usunąć. Produktów spożywczych, które

zawierają dużo skrobi, a szczególnie

produktów ziemniaczanych i zbożowych,

nie opiekać zbyt intensywnie (przy

takim przygotowaniu powstaje mniej
szkodliwych akrylamidów).

Przed umieszczeniem produktów na płytach

grzejnych należy rozgrzać grill. Umieścić

produkty na płytach grzejnych, przed

położeniem nowej porcji produktów wytrzeć

płyty papierowym ręcznikiem. Zamrożone

produkty należy przed grillowaniem

całkowicie rozmrozić i wysuszyć. Mięso

i rybę posolić dopiero po upieczeniu.

Usuwanie drobnych usterek

we własnym zakresie

Urządzenie nie daje się zablokować

do przechowania.

Rysunek

5:

Przesuwka zamykająca jest

już w pozycji zamknięcia (

C

). Otworzyć

przesuwkę (

D

).

lub

Rysunek 6:

Blokada jest zabrudzona.

Wyczyścić blokadę.

Rysunek 3:

Wyjąć płyty grzejne,

wypłukać i wysuszyć. Nasmarować

powleczoną powierzchnię cienką

warstwą oleju jadalnego.

Rysunek 4:

Przy zakładaniu zwracać

uwagę, aby metalowe łapki z tyłu

weszły w uchwyty ustalające, a klamry

mocujące zaskoczyły.

Korzystanie z urządzenia

W

Niebezpieczeństwo oparzenia!

Podczas pieczenia może pryskać tłuszcz.

Ważne:

nie używać urządzenia bez płyt

grzejnych! Nie porysować powlekanych płyt

ostrymi przedmiotami!

Grill kontaktowy może być używany

w różnych pozycjach, co pozwala

na różnorodne sposoby przygotowania.

Na rozkładanych stronach, które znajdują

się na początku instrukcji obsługi,

przedstawione są zalecenia dotyczące

czasu grillowania i nastawienia grilla

dla różnych potraw.

Opiekanie (Rysunek 2a)

Górna płyta grzejna leży rowkowaną

stroną bezpośrednio na produktach.

Produkty są pieczone równomiernie z góry

i z dołu. Nadaje się szczególnie dobrze

do szybkiego grillowania przy wysokich
temperaturach, np. rumsztyków, kotletów

lub włoskich kanapek.

Grillowanie (Rysunek 2b)

Całkowicie rozłożyć grill. Rozłożyć grillo wane

produkty równomiernie na całej powierzchni

i trzeba je obracać na drugą stronę.

Zapiekanie (Rysunek 2c)

Górną płytę pociągnąć do góry i zawiesić

poziomo w najwyższej pozycji. Górna

płyta grzejna nie może dotykać produktów.

Nadaje się szczególnie do opiekania

i zapiekania.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)