USUWANIE ODPADÓW; Gwarancja i serwis naprawczy - Gorenje FDK500GCW - Instrukcja obsługi - Strona 13

Spis treści:
- Strona 11 – UWAGA; wzrosnąć
- Strona 12 – NIE NALEŻY MYĆ PODSTAWY; SKŁADANIE URZĄDZENIA:
- Strona 13 – USUWANIE ODPADÓW; Gwarancja i serwis naprawczy
- Strona 14 – NÁVOD NA OBSLUHU SK; Pripojenie
36
niż suche owoce i warzywa ze sklepów ze
zdrową żywnością czy supermarketów.
Spowodowane jest to tym, że w posiadanej
suszarce spożywczej nie stosuje się
konserwantów i sztucznych barwników oraz że
pozostają jedynie naturalne składniki.
Notowanie stopnia wilgotności na podstawie
ciężaru żywności przed i po określonych cyklach
suszenia może pomóc przy ulepszaniu techniki
suszenia w przyszłości.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
SUSZENIA:
Czas suszenia wstępnie przygotowanej żywności
zmienia się w zależności od następujących
czynników:
1)
grubości kawałków lub plastrów,
2)
ilości sit, używanych w procesie suszenia,
3)
ilości suszonej żywności,
4)
wilgoci lub wilgotności otoczenia,
5)
indywidualnych
wymagań,
dotyczących
suszenia poszczególnych rodzajów żywności.
Zalecamy, co następuje:
Co godzinę należy sprawdzić, jak przebiega
proces suszenia.
Jeżeli zauważy się, że suszenie jest
nierównomierne należy obrócić i/lub zamienić
kolejność sit.
Na
paczce z żywnością należy zapisać
zawartość,
datę
oraz
ciężar
przed
suszeniem.
Aby doskonalić proces suszenia,
korzystną
będzie
również
informacja,
dotycząca czasu suszenia.
Najlepsze rezultaty w przypadku suszenia
żywności osiąga się, wstępnie przygotowując
żywność.
Prawidłowe przechowywanie żywności po
wysuszeniu
pomoże zapewnić, aby żywność
pozostała w dobrym stanie i zachowała
substancje odżywcze.
PRZECHOWYWANIE
Żywność należy przechowywać po jej
ochłodzeniu.
Żywność pozostanie dłużej świeża, jeżeli
będzie przechowywana w chłodnym, suchym
i ciemnym pomieszczeniu.
Z naczynia
bądź opakowania z suszoną
żywnością należy wycisnąć całe powietrze,
na ile to jest możliwe, oraz szczelnie je
zamknąć.
Optymalna temperatura przechowywania
suszonej żywności to 15 °C lub mniej.
Nigdy nie należy przechowywać żywności
bezpośrednio w metalowym pojemnku.
Nie należy stosować opakowań, które
umożliwiają przepływ powietrza lub są
nieszczelne.
W kolejnych tygodniach po suszeniu należy
od czasu do czasu sprawdzić wilgotność
suchej żywności. Jeżeli w żywności
pozostała wilgoć, następnym razem będzie
trzeba ją suszyć dłużej niż poprzednio, aby
zapobiec, by nie uległa zepsuciu.
Aby sucha żywność była jak najlepszej
jakości, suszone owoce, warzywa, zioła,
orzeszki oraz chleb, należy przechowywać w
chłodziarce lub zamrażarce najwyżej przez
rok.
Su
szone mięso, drób i ryby można
przechowywać najwyżej przez trzy miesiące
w chłodziarce bądź przez rok w zamrażarce.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Po zakończeniu użytkowania, suszarkę
spożywczą należy odłączyć z sieci elektrycznej i
poczekać, aż się ochłodzi. Miękką szczotką należy
usunąć ewentualne pozostałości jedzenia, które
mogłyby przywrzeć do sit. Zanim suszarka
zostanie schowana, wszytkie jej elementy należy
osuszyć suchą ściereczką. Powierzchnię obudowy
należy oczyścić wilgotną ściereczką.
Za pomocą ręczników papierowych należy usunąć
ewentualnie pozostały wyciekły sok.
Urządzenia nie należy czyścić, używając przy tym
agresywnych środków chemicznych czy też
drapiących bądź szorujących substancji
chemicznych, ponieważ mogłyby one uszkodzić
powierzchnię.
USUWANIE ODPADÓW
Symbol
na produkcie lub jego opakowaniu
oznacza, że produktu nie można traktować jako
zwykłego odpadu komunalnego. Produkt należy
wywieźć na odpowiednie miejsce zbierania w celu
odzysku sprzętu elektrycznego i elektronicznego.
Usuwając produkt w prawidłowy sposób, pomaga się
zapobiegać ewentualnym negatywnym skutkom oraz
wpływom na środowisko i zdrowie ludzi, które mogłyby
się pojawić w przypadku nieprawidłowego usuwania
produktu po jego wyeksploatowaniu. W celu uzyskania
dokładniejszych informacji o usuwaniu i odzysku
produktu, należy zwrócić się do organu administracji
lokalnej, lokalnego przedsiębiorstwa komunalnego lub
sklepu, w którym produkt ten został zakupiony.
Gwarancja i serwis naprawczy
Chcąc uzyskać informacje lub w razie
j
akichkolwiek problemów przy użytkowaniu
urządzenia, należy skontaktować się z Centrum
Obsługi Klienta firmy Gorenje w kraju
zamieszkania (numer telefonu znajduje się na
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
34 przypadku osób i/lub uszkodzenia urządzenia. 21. Prosimy, aby wydmuchiwanego z silnika gorącego powietrza nie kierować w stronę ludzi lub substancji zapalnych. 22. Urządzenia nie należy stawiać w pobliżu źródeł ciepła. Zadbać należy, aby wtyczka nie została zgnieciona, gdyż może to spowodować p...
35 urządzenia. NIE NALEŻY MYĆ PODSTAWY URZĄDZENIA! Przed czyszczeniem suszarkę spożywczą należy wyłączyć z gniazdka i poczekać, aż się ochłodzi. Miekką szczotką należy usunąć ewentualne pozostałości jedzenia, które przywarło do pow ierzchni. Zanim suszarka spożywcza zostanie schowana, należy osuszy...
36 niż suche owoce i warzywa ze sklepów ze zdrową żywnością czy supermarketów. Spowodowane jest to tym, że w posiadanej suszarce spożywczej nie stosuje się konserwantów i sztucznych barwników oraz że pozostają jedynie naturalne składniki. Notowanie stopnia wilgotności na podstawie ciężaru żywności p...
Inne modele odwadniacze żywności Gorenje
-
Gorenje FDK 24 DW ( KYS-336B)
-
Gorenje FDK24DW