Dane techniczne - Zelmer 04Z011_04Z012 - Instrukcja obsługi - Strona 3

Zelmer 04Z011_04Z012 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 6
Ładowanie instrukcji

5

GW04-004_v01

Pojemność

04Z011

04Z012

Tłusz

cz

płynny [l]

Tłusz

cz

stały

[kg]

Ilość fr

ytek

[kg]

Tłusz

cz

płynny [l]

Tłusz

cz

stały

[kg]

Ilość fr

ytek

[kg]

MIN

2,2

2,1

-

1,5

1,4

-

MAX

2,5

2,3

1

1,7

1,6

0,4

Zaleca się używanie oleju do smażenia lub innego płynnego tłusz

-

czu. Jeżeli chcesz użyć nowej kostki tłuszczu, roztop ją powoli na

małym ogniu na zwykłej patelni, aby zapobiec rozpryskiwaniu i

nadmiernemu podgrzaniu. Do smażenia można używać tłuszczu

stałego, jednak należy wówczas zastosować dodatkowe środki

ostrożności, aby zapobiec rozpryskiwaniu się tłuszczu.

UWAGA! Nigdy nie wolno mieszać dwóch różnych ro

-

dzajów oleju lub tłuszczu.

3

Zamknij pokrywę

(1)

i włóż wtyczkę do gniazdka sieci

elektrycznej. Włącz urządzenie przyciskiem WŁĄCZ/WY

-

ŁĄCZ, zaświeci się czerwona lampka kontrolna „POWER”

(4)

sygnalizująca podłączenie urządzenia do sieci elektrycznej

oraz zielona lampka „TEMP.”

(6)

, która wskazuje, że urzą

-

dzenie nagrzewa się.

4

Ustaw pokrętło regulatora temperatury

(5)

na żądanej

wartości. Informacje dotyczące wyboru właściwej temperatu

-

ry umieszczone są w rozdziale „Tabela parametrów smaże

-

nia” niniejszej instrukcji. Olej lub tłuszcz zostanie rozgrzany

do wybranej temperatury w ciągu ok.10–15 minut.
W trakcie pracy frytkownicy, zielona lampka kontrolna

(6)

-

dzie zaświecać się i gasnąć w wyniku osiągania ustawionej

temperatury. Stan ten jest stanem normalnym. Gdy urządze

-

nie będzie gotowe do smażenia (osiągnięta zostanie usta

-

wiona wartość temperatury) zielona lampka zgaśnie.
W celu usmażenia kilku porcji należy postępować w ten sam

sposób. Zanim zaczniesz smażyć kolejną porcję, poczekaj,

aż zielona lampka kontrolna zgaśnie.

5

Otwórz pokrywę

(1)

naciskając przycisk zwalniający

(7)

.

6

Podnieś rączkę.

7

Wyjmij kosz z frytkownicy. Umieść w koszu żywność

przeznaczoną do smażenia. Aby uzyskać najlepsze rezulta

-

ty, stosuj się do ilości podanych w rozdziale „Tabela parame

-

trów smażenia” niniejszej instrukcji obsługi.

UWAGA! Podczas smażenia gorąca para wydostaje się

z iltra (13). Pamiętaj, aby ręce i twarz znajdowały się

w bezpiecznej odległości od iltra. Uważaj na gorącą

parę przy otwieraniu pokrywy (1).

8

Ostrożnie włóż kosz

(10)

do frytkownicy i upewnij się, że

został on prawidłowo zamocowany.

9

Następnie zamknij pokrywę

(1)

.

10

Podnieś delikatnie rączkę

(3)

do góry, przesuń znajdujący

się na niej przycisk zwalniający

(2)

i złóż rączkę.

11

Aby ustawić żądany czas smażenia (w minutach), naci

-

śnij przycisk „TIMER”

(8)

regulacji minutnika.

Nie zawieszaj nad olejem pojemnika z zamrożoną żyw

-

nością, jeśli olej nie jest wystarczająco nagrzany (min.

130°C). Może to spowodować niebezpieczne rozpryski

-

wanie się oleju.

Należy usuwać nadmiar lodu z żywności zamrożonej,

aby zapobiec rozpryskiwaniu się oleju.

Należy upewnić się, że powyższe wskazówki zostały

zrozumiane.

Dane techniczne

Parametry techniczne podane są na tabliczce znamionowej

wyrobu.

Pojemność misy:

04Z011: min. 2,2 l, max 2,5 l.

04Z012: min. 1,5 l, max 1,7 l.

Frytkownica jest urządzeniem klasy I, wyposażonym w prze

-

wód przyłączeniowy z żyłą ochronną i wtyczkę ze stykiem

ochronnym.

Frytkownica spełnia wymagania obowiązujących norm.

Urządzenie jest zgodne z wymaganiami dyrektyw:

Urządzenie elektryczne niskonapięciowe (LVD)

– 2006/95/EC.

Kompatybilność elektromagnetyczna (EMC)

– 2004/108/EC.

Wyrób oznaczono znakiem CE na tabliczce znamionowej.

Deklaracja zgodności CE znajduje się na stronach

www.zelmer.pl.

Budowa urządzenia

(Rys. A)

1

Pokrywa

2

Przycisk zwalniający kosz do smażenia

3

Rączka

4

Lampka kontrolna włączenia „POWER”

5

Pokrętło regulatora temperatury

6

Lampka kontrolna grzania „TEMP.”

7

Przycisk otwierania pokrywy

8

Przycisk „TIMER” – minutnik

9

Przycisk WŁĄCZ/WYŁĄCZ

10

Kosz do smażenia

11

Misa

12

Pokrywa iltra

13

Filtr

14

Przewód zasilający i wtyczka

Obsługa i działanie

(Rys. B)

1

Ustaw urządzenie na poziomej, równej i stabilnej po

-

wierzchni, w miejscu niedostępnym dla dzieci. Jeżeli chcesz

ustawić frytkownicę w pobliżu innych urządzeń elektrycznych,

upewnij się, że zostały one wyłączone.

2

Napełnij frytkownicę olejem, tłuszczem płynnym lub roz

-

topionym tłuszczem stałym do poziomu pomiędzy oznacze

-

niami MIN i MAX na wewnętrznej stronie misy

(11)

zgodnie

z danymi podanymi w poniższej tabeli:

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)