Kenwood DF520 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Kenwood DF520 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 18
Ładowanie instrukcji

jak zmontowaç frytkownicë i sma¯yç

1 Wsunąć miskę z oznaczeniami ‘MAX’ i ‘MIN’

skierowanymi do tyłu frytkownicy.

2 Następnie wsunąć sekcję elektryczną

z

przewodem sieciowym znajdującym się z tyłu
frytkownicy

+

.

3 Wlej olej. Poziom musi sië znajdowaç miëdzy

kreskami "MAX" i "MIN"

.

4 Wsunąć koszyk i zamknąć pokrywę. Następnie

obniżyć uchwyt, zsuwając regulator unoszenia i
opuszczania koszyka

.

5 W¢ó¯ wtyczkë i nastaw ¯ådanå temperaturë

.

6 Kontrolka zgaÿnie, gdy olej dojdzie do wymaganej

temperatury sma¯enia. W¢ó¯ ¯ywnoÿç do koszyka i
zanurz go w oleju

.

Nie przekraczaj podanych

maksymalnych iloÿci surowców.

Kontrolka bëdzie

sië zapala¢a i gas¢a, odpowiednio do utrzymywania
temperatury przez frytkownicë.

7 Ustawić zegar

, naciskając przycisk, aż zostanie

wskazane żądane ustawienie czasu. Odliczanie
czasu rozpocznie się zaraz po zwolnieniu przycisku
(patrz „obsługa zegara").

8 Po zakończeniu smażenia unieść koszyk i poczekać,

aż usmażony produkt ocieknie z oleju, a następnie
otworzyć pokrywę.

Aby u¯yç olej do nastëpnego sma¯enia, poczekaj, a¯
ostygnie. Nastëpnie przeced¶ go przez drobny muÿlin
lub papierowy rëcznik.

Po u¯yciu frytkownicy zawsze wyjmij wtyczkë z
gniazdka sieciowego.

wskazówki

Zalecamy stosowaç dobrej jakoÿci olej do sma¯enia,
np. kukurydziany lub arachidowy. Mo¯na te¯ u¯ywaç
dobrej jakoÿci t¢uszczu twardego. Bëdå sië równie¯
nadawa¢y inne gatunki oleju, jeÿli producent zaleca je
do u¯ycia we frytkownicy. Nigdy nie mieszaj ró¯nych
gatunków oleju lub t¢uszczu i nie u¯ywaj oliwy z
oliwek, mas¢a ani margaryny, gdy¯ bëdå one dymi¢y
lub wrzåc wyp¢ywa¢y z miski.

˜ywnoÿç wstëpnie obrobiona cieplnie wymaga
wy¯szej temperatury, ni¯ produkty surowe.

Sma¯ ¯ywnoÿç na wskroÿ: z zewnåtrz mo¯e
wyglådaç na usma¯onå, choç w ÿrodku bëdzie
jeszcze surowa.

Trzymaj frytkownicë nape¢nionå olejem (och¢odzonym
i przefiltrowanym), aby by¢a gotowa do u¯ycia.
Pokrywa zabezpiecza olej przed kurzem.

Sma¯åc ¯ywnoÿç w cieÿcie naleÿnikowym obsåcz
nadmiar ciasta.

Aby sma¯yç frytki, pokrój ziemniaki na równe paski,
aby sië równo sma¯y¢y. Przed sma¯eniem op¢ucz i
osusz.

Aby przed¢u¯yç trwa¢oÿç swej frytkownicy, po ka¯dym
u¯yciu przefiltruj olej i wymieæ go po 8-10
sma¯eniach.

Przed sma¯eniem ¯ywnoÿci mro¯onej otrzåÿnij z niej
lód.

maksymalne pojemnoÿci ¯ywnoÿci

frytki ÿwie¯o pokrajane

1,2 kg

frytki mro¯one

1 kg

objętość oleju

olej maksimum

2,5 l

olej minimum

2 l

32

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)