Kenwood DF520 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
jak zmontowaç frytkownicë i sma¯yç
1 Wsunąć miskę z oznaczeniami ‘MAX’ i ‘MIN’
skierowanymi do tyłu frytkownicy.
2 Następnie wsunąć sekcję elektryczną
z
przewodem sieciowym znajdującym się z tyłu
frytkownicy
+
.
3 Wlej olej. Poziom musi sië znajdowaç miëdzy
kreskami "MAX" i "MIN"
.
4 Wsunąć koszyk i zamknąć pokrywę. Następnie
obniżyć uchwyt, zsuwając regulator unoszenia i
opuszczania koszyka
.
5 W¢ó¯ wtyczkë i nastaw ¯ådanå temperaturë
.
6 Kontrolka zgaÿnie, gdy olej dojdzie do wymaganej
temperatury sma¯enia. W¢ó¯ ¯ywnoÿç do koszyka i
zanurz go w oleju
.
Nie przekraczaj podanych
maksymalnych iloÿci surowców.
Kontrolka bëdzie
sië zapala¢a i gas¢a, odpowiednio do utrzymywania
temperatury przez frytkownicë.
7 Ustawić zegar
, naciskając przycisk, aż zostanie
wskazane żądane ustawienie czasu. Odliczanie
czasu rozpocznie się zaraz po zwolnieniu przycisku
(patrz „obsługa zegara").
8 Po zakończeniu smażenia unieść koszyk i poczekać,
aż usmażony produkt ocieknie z oleju, a następnie
otworzyć pokrywę.
●
Aby u¯yç olej do nastëpnego sma¯enia, poczekaj, a¯
ostygnie. Nastëpnie przeced¶ go przez drobny muÿlin
lub papierowy rëcznik.
●
Po u¯yciu frytkownicy zawsze wyjmij wtyczkë z
gniazdka sieciowego.
wskazówki
●
Zalecamy stosowaç dobrej jakoÿci olej do sma¯enia,
np. kukurydziany lub arachidowy. Mo¯na te¯ u¯ywaç
dobrej jakoÿci t¢uszczu twardego. Bëdå sië równie¯
nadawa¢y inne gatunki oleju, jeÿli producent zaleca je
do u¯ycia we frytkownicy. Nigdy nie mieszaj ró¯nych
gatunków oleju lub t¢uszczu i nie u¯ywaj oliwy z
oliwek, mas¢a ani margaryny, gdy¯ bëdå one dymi¢y
lub wrzåc wyp¢ywa¢y z miski.
●
˜ywnoÿç wstëpnie obrobiona cieplnie wymaga
wy¯szej temperatury, ni¯ produkty surowe.
●
Sma¯ ¯ywnoÿç na wskroÿ: z zewnåtrz mo¯e
wyglådaç na usma¯onå, choç w ÿrodku bëdzie
jeszcze surowa.
●
Trzymaj frytkownicë nape¢nionå olejem (och¢odzonym
i przefiltrowanym), aby by¢a gotowa do u¯ycia.
Pokrywa zabezpiecza olej przed kurzem.
●
Sma¯åc ¯ywnoÿç w cieÿcie naleÿnikowym obsåcz
nadmiar ciasta.
●
Aby sma¯yç frytki, pokrój ziemniaki na równe paski,
aby sië równo sma¯y¢y. Przed sma¯eniem op¢ucz i
osusz.
●
Aby przed¢u¯yç trwa¢oÿç swej frytkownicy, po ka¯dym
u¯yciu przefiltruj olej i wymieæ go po 8-10
sma¯eniach.
●
Przed sma¯eniem ¯ywnoÿci mro¯onej otrzåÿnij z niej
lód.
maksymalne pojemnoÿci ¯ywnoÿci
●
frytki ÿwie¯o pokrajane
1,2 kg
●
frytki mro¯one
1 kg
objętość oleju
●
olej maksimum
2,5 l
●
olej minimum
2 l
32
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)