Kenwood DF420 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
wskazówki
●
Zalecamy stosowaç dobrej jakoÿci olej do sma¯enia,
np. kukurydziany lub arachidowy. Mo¯na te¯ u¯ywaç
dobrej jakoÿci t¢uszczu twardego. Bëdå sië równie¯
nadawa¢y inne gatunki oleju, jeÿli producent zaleca je
do u¯ycia we frytkownicy. Nigdy nie mieszaj ró¯nych
gatunków oleju lub t¢uszczu i nie u¯ywaj oliwy z
oliwek, mas¢a ani margaryny, gdy¯ bëdå one dymi¢y
lub wrzåc wyp¢ywa¢y z miski.
●
˜ywnoÿç wstëpnie obrobiona cieplnie wymaga
wy¯szej temperatury, ni¯ produkty surowe.
●
Sma¯ ¯ywnoÿç na wskroÿ: z zewnåtrz mo¯e
wyglådaç na usma¯onå, choç w ÿrodku bëdzie
jeszcze surowa.
●
Trzymaj frytkownicë nape¢nionå olejem (och¢odzonym
i przefiltrowanym), aby by¢a gotowa do u¯ycia.
Pokrywa zabezpiecza olej przed kurzem.
●
Sma¯åc ¯ywnoÿç w cieÿcie naleÿnikowym obsåcz
nadmiar ciasta.
●
Aby sma¯yç frytki, pokrój ziemniaki na równe paski,
aby sië równo sma¯y¢y. Przed sma¯eniem op¢ucz i
osusz.
●
Aby przed¢u¯yç trwa¢oÿç swej frytkownicy, po ka¯dym
u¯yciu przefiltruj olej i wymieæ go po 8-10
sma¯eniach.
●
Przed sma¯eniem ¯ywnoÿci mro¯onej otrzåÿnij z niej
lód.
maksymalne pojemnoÿci ¯ywnoÿci
●
frytki ÿwie¯o pokrajane
1,2 kg
●
frytki mro¯one
1 kg
objętość oleju
●
olej maksimum
2,5 l
●
olej minimum
2 l
27
Produkt żywnościowy
Temperatura smażenia Czas smażenia
Świeże frytki 800 g / koszyk napełniony
190°C
6 – 8 minut
w połowie (zalecana ilość dla uzyskania
najlepszych rezultatów)
Świeże frytki 1.2 kg
190°C
9 – 12 minut
Mrożone frytki 1 kg
190°C
9 – 11 minut
RYBY
Mrożone panierowane krewetki w
170°C
3 – 5 minut
bułce tartej
Kawałki filetów z białych ryb w
170°C
10 – 15 minut (w zależności od grubości ryby)
bułce tartej lub panierce
Świeże krewetki w panierce
190°C
3 – 5 minut
KURCZAK
Kawałki kurczaka w bułce tartej
170°C
15 – 20 minut (małe/średnie)
20 – 30 minut (duże)
Świeże udka kurczaka w bułce tartej
170°C
15 minut
Mrożone kawałki kurczaka
190°C
6 – 8 minut
OWOCE/WARZYWA
Owoce w cieście (2-3 sztuki)
190°C
3 – 5 minut
Warzywa w cieście
190°C
3 – 5 minut
Mrożona krojona cebula
190°C
3 – 5 minut
Świeża cebula/grzyby
150°C
3 – 5 minut
tabela czasów smażenia i temperatur
Czasy smażenia podane w poniższej tabeli mają charakter wyłącznie orientacyjny i należy je dostosować
odpowiednio do różnych ilości lub grubości produktów żywnościowych, a także własnych upodobań smakowych.
Spis treści
- 5 Polski
- 6 tabela czasów smażenia i temperatur
- 7 wymiana baterii zegara
- 8 Rozwiązywanie problemów technicznych
Nadal masz pytania?Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)