tabela czasów smażenia i temperatur - Kenwood DF320 - Instrukcja obsługi - Strona 6

Kenwood DF320 Frytkownica – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 17
Ładowanie instrukcji

wskazówki

Zalecamy stosowaç dobrej jakoÿci olej do sma¯enia,
np. kukurydziany lub arachidowy. Mo¯na te¯ u¯ywaç
dobrej jakoÿci t¢uszczu twardego. Bëdå sië równie¯
nadawa¢y inne gatunki oleju, jeÿli producent zaleca je
do u¯ycia we frytkownicy. Nigdy nie mieszaj ró¯nych
gatunków oleju lub t¢uszczu i nie u¯ywaj oliwy z
oliwek, mas¢a ani margaryny, gdy¯ bëdå one dymi¢y
lub wrzåc wyp¢ywa¢y z miski.

˜ywnoÿç wstëpnie obrobiona cieplnie wymaga
wy¯szej temperatury, ni¯ produkty surowe.

Sma¯ ¯ywnoÿç na wskroÿ: z zewnåtrz mo¯e wyglådaç
na usma¯onå, choç w ÿrodku bëdzie jeszcze surowa.

Trzymaj frytkownicë nape¢nionå olejem (och¢odzonym
i przefiltrowanym), aby by¢a gotowa do u¯ycia.
Pokrywa zabezpiecza olej przed kurzem.

Sma¯åc ¯ywnoÿç w cieÿcie naleÿnikowym obsåcz
nadmiar ciasta.

Aby sma¯yç frytki, pokrój ziemniaki na równe paski,
aby sië równo sma¯y¢y. Przed sma¯eniem op¢ucz i
osusz.

Aby przed¢u¯yç trwa¢oÿç swej frytkownicy, po ka¯dym
u¯yciu przefiltruj olej i wymieæ go po 8-10
sma¯eniach.

Przed sma¯eniem ¯ywnoÿci mro¯onej otrzåÿnij z niej
lód.

maksymalne pojemnoÿci ¯ywnoÿci

frytki ÿwie¯o pokrajane

1,2 kg

frytki mro¯one

800g

pojemnoÿci oleju i t¢uszczu

olej maksimum

2,3 l

olej minimum

1,5 l

t¢uszcz twardy maksimum

2 kg

t¢uszcz twardy minimum

1,4 kg

23

Produkt żywnościowy

Temperatura smażenia Czas smażenia

Świeże frytki 600 g / koszyk napełniony

190°C

6 – 8 minut

w połowie (zalecana ilość dla uzyskania
najlepszych rezultatów)
Świeże frytki 1 kg

190°C

9 – 12 minut

Mrożone frytki 800 g

190°C

9 – 11 minut

RYBY
Mrożone panierowane krewetki w

170°C

3 – 5 minut

bułce tartej
Kawałki filetów z białych ryb w

170°C

10 – 15 minut (w zależności od grubości ryby)

bułce tartej lub panierce
Świeże krewetki w panierce

190°C

3 – 5 minut

KURCZAK
Kawałki kurczaka w bułce tartej

170°C

15 – 20 minut (małe/średnie)
20 – 30 minut (duże)

Świeże udka kurczaka w bułce tartej

170°C

15 minut

Mrożone kawałki kurczaka

190°C

6 – 8 minut

OWOCE/WARZYWA
Owoce w cieście (2-3 sztuki)

190°C

3 – 5 minut

Warzywa w cieście

190°C

3 – 5 minut

Mrożona krojona cebula

190°C

3 – 5 minut

Świeża cebula/grzyby

150°C

3 – 5 minut

tabela czasów smażenia i temperatur

Czasy smażenia podane w poniższej tabeli mają charakter wyłącznie orientacyjny i należy je dostosować
odpowiednio do różnych ilości lub grubości produktów żywnościowych, a także własnych upodobań smakowych.

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)