Czyszczenie i konserwacja; Termostat; Ekologia – Zadbajmy o środowisko; zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów; Wskazówki eksploatacyjne - Zelmer GE1000 - Instrukcja obsługi - Strona 4

Zelmer GE1000 Frytkownica powietrzna – Instrukcja obsługi w formacie pdf, czytaj online za darmo. Mamy nadzieję, że okaże się ona pomocna w przypadku jakichkolwiek pytań związanych z użytkowaniem urządzenia.

Jeśli nadal masz wątpliwości, zadaj pytanie w komentarzach pod instrukcją.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że musisz poczekać na pobranie pliku, aby móc go przeczytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od szybkości łącza internetowego.
Strona:
/ 4
Ładowanie instrukcji

6

GW40-007_v01

Czyszczenie i konserwacja

Przed schowaniem dokładnie wytrzyj wszystkie części

urządzenia.

Upewnij się, że wtyczka oraz płyta grzewcza są suche

przed podłączeniem termostatu do płyty grzewczej.

W razie konieczności, dokładnie wytrzyj je suchą szmatką

i pozostaw przez dłuższą chwilę do wyschnięcia.

Termostat

Pod żadnym pozorem woda nie może dostać się do środka

termostatu! Nie czyść go pod bieżącą wodą i nie zanurzaj!

Termostat czyść tylko przy pomocy wilgotnej szmatki.

Płyta grzewcza, podstawa grilla

Płytę grzewczą oraz podstawę grilla czyść za pomocą

wilgotnej ściereczki lub myj pod bieżącą wodą.

Pod żadnym pozorem nie używaj żrących środków

czyszczących, zmywaków ze środkiem do szorowania,

druciaków itp., ponieważ mogą one uszkodzić powłokę

nieprzywierającą.

Uporczywy brud usuń przy pomocy wilgotnej ściereczki,

a do czyszczenia rusztu użyj miękkiej szczotki do butelek.

Pokrywa szklana, tacka ociekowa

Pokrywę szklaną oraz tackę ociekową możesz czyścić

za pomocą wilgotnej ściereczki a także pod bieżącą

wodą lub w zmywarce.

Ekologia – Zadbajmy o środowisko

Każdy użytkownik może przyczynić się do

ochrony środowiska. Nie jest to ani trudne, ani

zbyt kosztowne. W tym celu: opakowanie kar

-

tonowe przekaż na makulaturę, worki z poli

-

etylenu (PE) wrzuć do kontenera na plastik.

Zużyte urządzenie oddaj do odpowiedniego punktu skła

-

dowania, gdyż znajdujące się w urządzeniu niebezpieczne

składniki mogą być zagrożeniem dla środowiska.

Nie wyrzucaj urządzenia wraz z odpadami komunalnymi!!!

Importer: Zelmer Market Sp. z o.o. – Polska

ANE KONTAKTOWE:

zakup części eksploatacyjnych – akcesoriów

http://www.zelmer.pl/akcesoria-agd/

salon irmowy – sprzedaż internetowa

salon@zelmer.pl

wykaz punktów serwisowych

http://www.zelmer.pl/punkty_serwisowe/

infolinia (sprzedaż, reklamacje, serwis)

801 005 500

Przy pierwszym użyciu materiały konserwujące

zostaną spalone, więc może wydobywać się

krótkotrwały nieprzyjemny zapach w początko

-

wej fazie grillowania.

Nie wolno przenosić gorącego urządzenia pod

-

czas pracy! Najpierw je wyłącz i odczekaj aż

ostygnie. Przenoś tylko za specjalne żarood

-

porne uchwyty.

Wskazówki eksploatacyjne

Zalecane jest, aby w celu poprawienia właściwości nie

-

przywierających powierzchni płyty przecierać ją przed

opiekaniem produktów olejem jadalnym.

Ruszt

(4)

jest idealny do przyrządzania mięsa, ryb oraz

drobiu. Tłuszcz oraz sok spływa do tacki ociekowej przez

otwory w ruszcie, co zapewnia przyrządzanie zdrowych,

niskotłuszczowych potraw.

Płyta grillująca

(5)

jest idealna do przyrządzania jajek,

szynki, pomidorów, cebuli, itp. Nadaje się również świet

-

nie do utrzymywania potraw w cieple.

W celu równomiernego wysmażenia, zaleca się ustawie

-

nie 3–4 poziom.

Przed położeniem produktów na ruszt rozgrzej wcześniej

grill.

Przyrządzając kruche potrawy (np. rybę) można po przy

-

prawieniu zawinąć ją w folię aluminiową.

Do smażenia na grillu najlepiej nadają się miękkie

kawałki mięsa.

Mięso można wcześniej marynować, aby nadać mu kru

-

chości.

Do przewracania produktów na grillu należy używać

specjalnych szczypiec lub łopatki, a nie wolno stosować

ostrych widelców.

Smażonych produktów nie należy zbyt często obracać.

W przypadku, gdy produkty uzyskają brązowy kolor po

obu stronach, należy dokończyć smażenie przy niższej

temperaturze. W ten sposób produkty nie wyschną

i będą równomiernie wysmażone.

Gdy produkty nie będą od razu skonsumowane można je

utrzymać w cieple na ustawie 1 poziomu.

Nie wolno kroić produktów na grillu, aby zapo

-

biec uszkodzeniu powłoki nieprzywierającej.

Po zakończeniu pracy

Aby wyłączyć urządzenie, należy ustawić termostat

w pozycji „0”.

Po użyciu, urządzenie należy zawsze odłączać od sieci

zasilania.

Należy odczekać aż urządzenie wystygnie

przed demontażem i czyszczeniem.

Importer/producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodo-

wane zastosowaniem urządzenia niezgodnym z jego przeznacze

-

niem lub niewłaściwą jego obsługą.

Importer/producent zastrzega sobie prawo modyikacji wyrobu w każ

-

dej chwili, bez wcześniejszego powiadamiania, w celu dostosowania

do przepisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przyczyn konstrukcyj

-

nych, handlowych, estetycznych i innych.

Spis treści

instrukcjapopolsku.pl
Nadal masz pytania?

Nie znalazłeś odpowiedzi w instrukcji lub masz inne problemy? Zadaj pytanie w poniższym formularzu i opisz szczegółowo swoją sytuację, aby inni użytkownicy i eksperci mogli udzielić ci odpowiedzi. Jeśli wiesz, jak rozwiązać problem innej osoby, podziel się swoją wiedzą :)