POLSKI; cz; CECHY TECHNICZNE; Wy; Mechanizm zapobiegaj - Falmec Quantum (600) - Instrukcja obsługi - Strona 9

Falmec Quantum (600)

Płyta grzewcza Falmec Quantum (600) – Instrukcja obsługi, czytaj za darmo online w formacie PDF. Mamy nadzieję, że to pomoże rozwiązać wszelkie problemy, które mogą się pojawić. Jeśli masz dodatkowe pytania, skontaktuj się z nami za pomocą formularza kontaktowego.

Ładowanie instrukcji

47

POLSKI

Zawsze u

ż

ywa

ć

jednego garnka lub patelni w ka

ż

dej strefie grzejnej, równie

ż

pod-

czas korzystania z funkcji BRIDGE.

Nie umieszcza

ć

gor

ą

cych naczy

ń

na przyciskach dotykowych i kontrolkach, ponie-

wa

ż

mog

ą

one uszkodzi

ć

elektronik

ę

zainstalowan

ą

poni

ż

ej.

Dba

ć

, aby elementy steruj

ą

ce i kontrolki by

ł

y zawsze czyste.

Nie przechowywa

ć

metalowych przedmiotów bezpo

ś

rednio pod p

ł

yt

ą

kuchenn

ą

.

W miar

ę

mo

ż

liwo

ś

ci zawsze u

ż

ywa

ć

pokrywek, aby unika

ć

rozpraszania ciep

ł

a.

Gotowa

ć

w ma

ł

ej ilo

ś

ci wody.

Po rozpocz

ę

ciu sma

ż

enia lub gotowania potraw ustawi

ć

moc na ni

ż

szym poziomie.

Instrukcje bezpiecze

ń

stwa i ostrze

ż

enia

Ostrze

ż

enie dla osób z rozrusznikami serca:

nale

ż

y pami

ę

ta

ć

,

ż

e w bezpo

ś

rednim s

ą

siedztwie urz

ą

dzenia podczas jego dzia

ł

ania ge-

nerowane jest pole elektromagnetyczne. Mo

ż

liwo

ść

wp

ł

ywu tego pola na prac

ę

rozru-

sznika serca jest bardzo ma

ł

a.

W razie w

ą

tpliwo

ś

ci nale

ż

y skontaktowa

ć

si

ę

z producentem rozrusznika serca lub lekarzem.

Pole elektromagnetyczne p

ł

yty mo

ż

e wp

ł

yn

ąć

negatywnie na dzia

ł

anie magnesowal-

nych przedmiotów. Karty kredytowe, urz

ą

dzenia ratuj

ą

ce

ż

ycie, kalkulatory kieszonkowe

itp. nie mog

ą

by

ć

umieszczane w bezpo

ś

rednim s

ą

siedztwie w

łą

czonej p

ł

yty kuchennej.

Metalowe przedmioty przechowywane w szu

fl

adzie pod urz

ą

dzeniem mog

ą

ulec

znacznemu nagrzaniu w przypadku d

ł

ugotrwa

ł

ego korzystania z urz

ą

dzenia. Nie pr-

zechowywa

ć

metalowych przedmiotów w szu

fl

adzie umieszczonej bezpo

ś

rednio pod

p

ł

yt

ą

grzejn

ą

.

Urz

ą

dzenie jest wyposa

ż

one w wentylatory ch

ł

odz

ą

ce. Je

ś

li pod urz

ą

dzeniem wpuszc-

zonym w blat znajduje si

ę

szu

fl

ada, nale

ż

y umie

ś

ci

ć

przegrod

ę

oddzielaj

ą

c

ą

pomi

ę

dzy

szu

fl

ad

ą

a doln

ą

cz

ęś

ci

ą

urz

ą

dzenia, aby zapewni

ć

konieczn

ą

wentylacj

ę

p

ł

yty i nie do-

pu

ś

ci

ć

do zablokowania wentylatorów.

Nigdy nie u

ż

ywa

ć

dwóch garnków lub patelni jednocze

ś

nie na jednym obszarze go-

towania, prostok

ą

tnym obszarze gotowania lub w stre

fi

e gotowania PowerFlex.

Przed przyst

ą

pieniem do czyszczenia lub konserwacji, od

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie wyj-

muj

ą

c wtyczk

ę

lub g

ł

ównym wy

łą

cznikiem.

Nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

okapu z mokrymi r

ę

kami lub boso.

Gdy nie korzysta si

ę

z urz

ą

dzenia nale

ż

y zawsze sprawdzi

ć

, czy wszystkie cz

ęś

ci elektryczne (

ś

wiat

ł

a,

wyci

ą

g) s

ą

wy

łą

czone.

Nie k

ł

a

ść

ż

adnych obiektów na ruchomych klapkach.

Maksymalna ca

ł

kowita masa ewentualnych przedmiotów postawionych lub zawieszonych (gdzie

przewidziano) na okapie nie mo

ż

e przekroczy

ć

1,5 kg.

Podczas zastosowania frytkownic sprawdza

ć

: przegrzany olej mo

ż

e si

ę

zapali

ć

.

Nigdy nie nale

ż

y u

ż

ywa

ć

okapu bez metalowych

fi

ltrów przeciwt

ł

uszczowych; t

ł

uszcz i brud w tym

przypadku osadzi

ł

by si

ę

na urz

ą

dzeniu pogarszaj

ą

c stan jego dzia

ł

ania.

Dost

ę

pne cz

ęś

ci okapu mog

ą

by

ć

nagrzane, gdy s

ą

stosowane w po

łą

czeniu z urz

ą

dzeniami do go-

towania.
Nie czy

ś

ci

ć

cz

ęś

ci okapu, gdy s

ą

jeszcze gor

ą

ce.

Je

ś

li czyszczenie nie jest przeprowadzane zgodnie z procedurami i z produktami wymienionymi w

niniejszej instrukcji, mo

ż

e wyst

ą

pi

ć

zagro

ż

enie po

ż

arowe.

Gdy urz

ą

dzenie nie jest u

ż

ywane przez d

ł

u

ż

szy czas, wy

łą

czy

ć

g

ł

ówny wy

łą

cznik.

W przypadku jednoczesnego korzystania z innych urz

ą

dze

ń

(kot

ł

y, piece, kominki

itd.) zasilanych gazem lub innymi paliwami, nale

ż

y zapewni

ć

odpowiedni

ą

wenty-

lacj

ę

w pomieszczeniu, w którym nast

ę

puje zasysanie dymu, zgodnie z obowi

ą

zu-

j

ą

cymi normami.

MONTA

Ż

cz

ęść

zastrze

ż

ona wy

łą

cznie dla personelu wykwali

fi

kowanego

Przed zainstalowaniem okapu nale

ż

y uwa

ż

nie przeczyta

ć

rozdz. "WSKAZÓWKI

DOTYCZ

Ą

CE BEZPIECZE

Ń

STWA ORAZ OSTRZE

Ż

ENIA".

CECHY TECHNICZNE

Dane techniczne urz

ą

dzenia znajduj

ą

si

ę

na etykietach umieszczonych wewn

ą

trz okapu.

UMIESZCZANIE W POZYCJI

Nie instalowa

ć

okapu na zewn

ą

trz i nie wystawia

ć

go na dzia

ł

anie czynników atmosferycznych

(deszcz, wiatr itd.)

P

Ł

YTA KUCHENNA

POD

ŁĄ

CZENIE ELEKTRYCZNE

(cz

ęść

zastrze

ż

ona wy

łą

cznie dla personelu wykwali

fi

kowanego)

Przed wykonaniem jakichkolwiek czynno

ś

ci przy p

ł

ycie nale

ż

y od

łą

czy

ć

urz

ą

dzenie od sieci elektrycznej.

Upewni

ć

si

ę

,

ż

e nie istnieje ryzyko od

łą

czenia lub przeci

ę

cia przewodów

elektrycznych wewn

ą

trz p

ł

yty:

w przeciwnym razie skontaktowa

ć

si

ę

z najbli

ż

szym centrum obs

ł

ugi technicznej.

Zwróci

ć

si

ę

do wykwali

fi

kowanego personelu, aby pod

łą

czy

ł

kable elektryczne.

Pod

łą

czenie nale

ż

y wykona

ć

zgodnie z obowi

ą

zuj

ą

cymi przepisami.

Przed pod

łą

czeniem p

ł

yty do sieci elektrycznej nale

ż

y sprawdzi

ć

, czy:

• napi

ę

cie sieciowe jest zgodne z danymi na tabliczce wewn

ą

trz p

ł

yty;

• instalacja elektryczna jest zgodna z norm

ą

i mo

ż

e wytrzyma

ć

obci

ąż

enie (patrz dane

techniczne wewn

ą

trz p

ł

yty);

• wtyczka i przewód zasilaj

ą

cy nie s

ą

nara

ż

one na kontakt z temperaturami przekraczaj

ą

-

cymi 70°C;

• instalacja zasilaj

ą

ca wyposa

ż

ona jest w sprawn

ą

i prawid

ł

ow

ą

instalacj

ę

uziemiaj

ą

c

ą

zgodnie z obowi

ą

zuj

ą

cymi przepisami;

• gniazdko wykorzystywane do pod

łą

czenia jest

ł

atwo dost

ę

pne po zamontowaniu p

ł

yty.

W przypadku:
• urz

ą

dzenia wyposa

ż

onego w przewód bez wtyczki: nale

ż

y u

ż

ywa

ć

wtyczki typu znor-

malizowanego. Przewody powinny by

ć

pod

łą

czone w nast

ę

puj

ą

cy sposób:

ż

ó

ł

to-zielo-

ny do uziemienia, niebieski do zacisku neutralnego i br

ą

zowy do fazy. Wtyczka powinna

by

ć

pod

łą

czona do odpowiedniego gniazda bezpiecze

ń

stwa.

• urz

ą

dzenia sta

ł

ego nieposiadaj

ą

cego przewodu zasilaj

ą

cego i wtyczki lub innego przy-

rz

ą

du zapewniaj

ą

cego od

łą

czenie od sieci i posiadaj

ą

cego odleg

ł

o

ść

rozwarcia styków,

która umo

ż

liwia ca

ł

kowite od

łą

czenie w warunkach nadnapi

ę

cia kategorii III.

Tego typu urz

ą

dzenia od

łą

czaj

ą

ce powinny zosta

ć

przewidziane w sieci zasilania, zgod-

nie z zasadami instalacji.

Przewód uziemiaj

ą

cy

ż

ó

ł

to-zielony nie mo

ż

e by

ć

przedzielony wy

łą

cznikiem.

Producent uchyla si

ę

od wszelkiej odpowiedzialno

ś

ci w razie braku zastosowania si

ę

do za-

sad dotycz

ą

cych bezpiecze

ń

stwa.

ZABEZPIECZENIA P

Ł

YTY KUCHENNEJ

Wy

łą

czenie bezpiecze

ń

stwa

Je

ś

li w przypadku jakiej

ś

strefy grzejnej zostanie przekroczony maksymalny czas w

łą

cze-

nia z tym samym, niezmiennym poziomem mocy, wówczas strefa ta zostaje automatycz-

nie wy

łą

czona i pojawia si

ę

wska

ź

nik ciep

ł

a resztkowego.

Aby ponownie w

łą

czy

ć

stref

ę

grzejn

ą

, dotkn

ąć

odpowiednich przycisków.

Poziom

mocy

low

1

2

3

4

5

6

7

8

9

P

Maksymalny

czas dzia

ł

ania

w godzinach

8,7 2,0 8,7 6,7 5,3 4,3 3,5 2,8 2,3 1,9 1,5

P

ł

yta kuchenna wy

łą

cza si

ę

automatycznie, je

ś

li jeden lub wi

ę

cej elementów steruj

ą

-

cych zostanie przykrytych przez ponad 10 sekund.

W celu przywrócenia prawid

ł

owego dzia

ł

ania:

- zdj

ąć

przedmioty z panelu sterowania.

- oczy

ś

ci

ć

panel sterowania.

- ponownie w

łą

czy

ć

p

ł

yt

ę

kuchenn

ą

i odpowiedni

ą

stref

ę

grzejn

ą

.

Mechanizm zapobiegaj

ą

cy nadmiernemu nagrzaniu

Zanim elementy p

ł

yty kuchennej nadmiernie si

ę

nagrzej

ą

, mechanizm steruj

ą

cy zmniej-

sza pobór mocy, zgodnie z poni

ż

sz

ą

procedur

ą

ś

rodków bezpiecze

ń

stwa:

– Dezaktywacja funkcji booster oraz funkcji power booster, je

ś

li s

ą

w

łą

czone.

– Zmniejszenie ustawionego poziomu mocy.

– Wy

łą

czenie odpowiedniej strefy grzejnej.

Na wy

ś

wietlaczu stref grzejnych pojawia si

ę

komunikat „E2”.

Gdy sygnalizacja usterki zga

ś

nie, strefa grzejna mo

ż

e zosta

ć

ponownie w

łą

czona.

WSKAZÓWKI DOTYCZ

Ą

CE BEZPIECZE

Ń

STWA

W PRZYPADKU MONTA

Ż

U

Zainstalowa

ć

p

ł

yt

ę

kuchenn

ą

dopiero po zamontowaniu szafek stoj

ą

cych i

wisz

ą

cych w kuchni.

Upewni

ć

si

ę

,

ż

e blaty s

ą

fornirowane z u

ż

yciem kleju odpornego na wysokie

temperatury, co zapobiega powstawaniu odkszta

ł

ce

ń

i przerw.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 9 - POLSKI; cz; CECHY TECHNICZNE; Wy; Mechanizm zapobiegaj

47 POLSKI • Zawsze u ż ywa ć jednego garnka lub patelni w ka ż dej strefie grzejnej, równie ż pod- czas korzystania z funkcji BRIDGE. • Nie umieszcza ć gor ą cych naczy ń na przyciskach dotykowych i kontrolkach, ponie- wa ż mog ą one uszkodzi ć elektronik ę zainstalowan ą poni ż ej. Dba ć , a...

Strona 10 - WARTO; kowita; Element; Komunikat na; Opis; łą; łą; DZIA; OBSZARY REGULACJI

48 Zabrania si ę instalowania urz ą dzenia na lodówkach i zamra ż arkach, zmywar- kach do naczy ń , pralkach i suszarkach. Pod łą czenie p ł yty: sie ć Pod łą czenie Przekrój przewodu Kabel zasilaj ą cy Kaliber od łą cz- nika 220V -240V~ 50/60Hz 1P+N / 2P 3 x 2.5 mm ² H 05 VV - F H 05 RR - F 25 A * ...

Strona 11 - PODSTAWOWE FUNKCJE; FUNKCJA BOOSTER; ŁĄ; ŁĘ

49 POLSKI 7 - 8 Gotowanie Sma ż enie Ziemniaki, obwarzanki, placki 9 Sma ż enie, doprowadzanie do wrzenia Befsztyki, omlety Gotowanie P Sma ż enie, doprowadzanie do wrzenia Doprowadzanie do wrzenia du ż ych ilo ś ci wody Uwaga: czas podgrzewania w przypadku indukcyjnych p ł yt kuchennych jest krótsz...

Inne modele płyty grzewcze Falmec