CECHY TECHNICZNE - Falmec Prisma 115 - Instrukcja obsługi - Strona 14

Spis treści:
59
Pod okapem kuchennym nigdy nie gotowa
ć
na „otwartych” p
ł
omieniach.
Sprawdza
ć
frytkownice podczas ich u
ż
ytkowania: przegrzany olej mo
ż
e by
ć
palny.
-
Gdy okap kuchenny jest u
ż
ywany jednocze
ś
nie z urz
ą
dzeniami spalaj
ą
cymi gaz lub inne
paliwa, upewni
ć
si
ę
,
ż
e jest wystarczaj
ą
ca wentylacja pomieszczenia.
-
Nie podpala
ć
potraw pod okapem kuchennym
-
Wyci
ą
gane powietrze nie mo
ż
e by
ć
wyrzucane do przewodu kominowego, który jest u
ż
ywany
do wyci
ą
gania dymów z urz
ą
dze
ń
spalaj
ą
cych gaz lub inne paliwa.
-
Przed u
ż
ytkowaniem urz
ą
dzenia upewni
ć
si
ę
,
ż
e s
ą
spe
ł
niane wszystkie przepisy dotycz
ą
ce
odprowadzania wyci
ą
ganego powietrza.
-
Je
ż
eli przewód zasilaj
ą
cy nieod
łą
czalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien on by
ć
wymieniony
u wytwórcy lub w specjalistycznym zak
ł
adzie naprawczym albo przez wykwalifikowan
ą
osob
ę
w celu unikni
ę
cia zagro
ż
enia.Je
ż
eli czyszczenie nie jest wykonywane zgodnie z instrukcj
ą
,
istnieje ryzyko po
ż
aru.
Przed przeprowadzaniem operacji czyszczenia lub konserwacji, od
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie
poprzez wy
łą
czenie wtyczki lub u
ż
ycie wy
łą
cznika sieciowego. Producent nie pono-
si
ż
adnej odpowiedzialno
ś
ci za wszelkie szkody, które mog
ą
by
ć
spowodowane
bezpo
ś
rednio lub po
ś
rednio osobom, rzeczom i zwierz
ę
tom, z powodu nie przestrze-
gania wszystkich instrukcji podanych w tej instrukcji, a przede wszystkim ostrze
ż
e
ń
dotycz
ą
cych instalowania, obs
ł
ugi i konserwacji urz
ą
dzenia.
- Istnieje ryzyko po
ż
aru, je
ż
eli czyszczenie nie zostanie wykonane zgodnie z zaleceniami.
UWAGA:
Dost
ę
pne cz
ęś
ci mog
ą
nagrzewa
ć
si
ę
do wysokich temperatur, je
ż
eli b
ę
d
ą
stosowane
ze sprz
ę
tem do gotowania.
- Do monta
ż
u komina nale
ż
y zastosowa
ć
ś
ruby o maksymalnej d
ł
ugo
ś
ci 10 mm (dostarczone
przez producenta).
OSTRZE
Ż
ENIE:
Niezastosowanie si
ę
do zalece
ń
odno
ś
nie mocowania
ś
rub i monta
ż
u urz
ą
dzenia
mo
ż
e spowodowa
ć
zagro
ż
enie pora
ż
eniem pr
ą
dem elektrycznym
.
UWAGA:
Niniejszy produkt po zako
ń
czeniu jego
ż
ycia musi zosta
ć
usuni
ę
ty , zgodnie z obowi
ą
zu-
j
ą
cymi przepisami.
CECHY TECHNICZNE
B
Dane techniczne urz
ą
dzenia znajduj
ą
si
ę
na tabliczce, umieszczonej wewn
ą
trz okapu.
MONTA
Ż
C
(cz
ęść
zastrze
ż
ona wy
łą
cznie dla osób wykwali
fi
kowanych w monta
ż
u okapu)
Odleg
ł
o
ść
mi
ę
dzy najwy
ż
sz
ą
cz
ęś
ci
ą
urz
ą
dzenia do gotowania i najni
ż
sz
ą
okapu kuchennego.
Ogólnie, gdy okap kuchenny znajduje si
ę
na kuchence gazowej, odleg
ł
o
ść
musi wynosi
ć
przynajmniej 65 cm (patrz rysunek 02). W ka
ż
dym razie, na podstawie interpretacji normy
EN60335-2-31 z dnia 11-07-2002 przez TC61 (sub-clause 7.12.1 meeting 15 agenda item
10.11), w przypadku tego okapu, tak
ą
minimaln
ą
odleg
ł
o
ść
mi
ę
dzy p
ł
aszczyzn
ą
gotowania i
doln
ą
cz
ęś
ci
ą
okapu mo
ż
na zmniejszy
ć
do 53 cm. Je
ż
eli instrukcje kuchenki gazowej wskazuj
ą
wi
ę
ksz
ą
odleg
ł
o
ść
, nale
ż
y j
ą
uwzgl
ę
dni
ć
.
W wersji wyci
ą
gowej,
ś
rednica ca
ł
kowitej rury odprowadzania oparów nie mo
ż
e by
ć
mniejsza ni
ż
ś
rednica z
łą
czki okapu. W cz
ęś
ciach poziomych, rura musi by
ć
lekko pochylona (oko
ł
o 10%) ku
górze, aby lepiej poprowadzi
ć
powietrze na zewn
ą
trz.
Kolanka ograniczy
ć
do minimum i sprawdzi
ć
, czy d
ł
ugo
ść
rur jest prawid
ł
owa.
Przestrzega
ć
obowi
ą
zuj
ą
cych norm dotycz
ą
cych odprowadzania powietrza na zewn
ą
trz. W razie
jednoczesnego u
ż
ycia innych urz
ą
dze
ń
(kot
ł
y, piece, kominki, itd.) zasilanych gazem lub innymi
P
olska
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
58 INSTRUKCJA OBS Ł UGI INSTRUKCJA OBS Ł UGI OSTRZE Ż ENIA OSTRZE Ż ENIA A Ta instrukcja obs ł ugi musi by ć przechowywana razem z urz ą dzeniem w celu przysz ł ego wykorzystywania. Je ż eli urz ą dzenie jest sprzedawane lub przesy ł ane innym stronom, sprawdzi ć , czy wraz z nim przekazywana jest...
59 Pod okapem kuchennym nigdy nie gotowa ć na „otwartych” p ł omieniach. Sprawdza ć frytkownice podczas ich u ż ytkowania: przegrzany olej mo ż e by ć palny. - Gdy okap kuchenny jest u ż ywany jednocze ś nie z urz ą dzeniami spalaj ą cymi gaz lub inne paliwa, upewni ć si ę , ż e jest wystarczaj ą ...
61 F OKAP W WERSJI Z RECYRKULACJ Ą WEWN Ę TRZN Ą ( fi ltruj ą cy) W tej wersji, powietrze przep ł ywa przez fi ltry na w ę giel aktywny, aby zosta ł o oczyszczone i zostaje przekierowane do kuchni.Nale ż y sprawdzi ć , czy fi ltry na w ę giel aktywny umieszczone s ą na silniku, , w przeciwnym razi...
Inne modele okapy Falmec
-
Falmec Altair 90 ix (1000) ECP
-
Falmec Altair top 60 ix (800) ECP
-
Falmec Astra 60 ix (800) ECP
-
Falmec Astra 60 Vetro (800) ECP
-
Falmec Astra 90 ix (600)
-
Falmec Astra 90 ix (800) ECP
-
Falmec Astra isola 60 ix (800) ECP
-
Falmec Astra isola 60 vetro (800) ECP
-
Falmec Astra isola 90 ix (800) ECP
-
Falmec Astra isola 90 vetro (800) ECP