uga; ść - Elica NIKOLATESLA HP BL/A/83 - Instrukcja obsługi - Strona 59

Elica NIKOLATESLA HP BL/A/83
Strona 1
1 Strona 1
2 Strona 2
3 Strona 3
4 Strona 4
5 Strona 5
6 Strona 6
7 Strona 7
8 Strona 8
9 Strona 9
10 Strona 10
11 Strona 11
12 Strona 12
13 Strona 13
14 Strona 14
15 Strona 15
16 Strona 16
17 Strona 17
18 Strona 18
19 Strona 19
20 Strona 20
21 Strona 21
22 Strona 22
23 Strona 23
24 Strona 24
25 Strona 25
26 Strona 26
27 Strona 27
28 Strona 28
29 Strona 29
30 Strona 30
31 Strona 31
32 Strona 32
33 Strona 33
34 Strona 34
35 Strona 35
36 Strona 36
37 Strona 37
38 Strona 38
39 Strona 39
40 Strona 40
41 Strona 41
42 Strona 42
43 Strona 43
44 Strona 44
45 Strona 45
46 Strona 46
47 Strona 47
48 Strona 48
49 Strona 49
50 Strona 50
51 Strona 51
52 Strona 52
53 Strona 53
54 Strona 54
55 Strona 55
56 Strona 56
57 Strona 57
58 Strona 58
59 Strona 59
60 Strona 60
61 Strona 61
62 Strona 62
63 Strona 63
64 Strona 64
65 Strona 65
66 Strona 66
67 Strona 67
68 Strona 68
69 Strona 69
70 Strona 70
71 Strona 71
72 Strona 72
73 Strona 73
74 Strona 74
75 Strona 75
76 Strona 76
77 Strona 77
78 Strona 78
79 Strona 79
80 Strona 80
81 Strona 81
82 Strona 82
83 Strona 83
84 Strona 84
85 Strona 85
86 Strona 86
Strona: / 86

Spis treści:

  • Strona 55 – enie
  • Strona 56 – Wa
  • Strona 59 – uga; ść
  • Strona 60 – wykonywana przez wykwalifikowany personel.; Przed rozpocz
  • Strona 61 – anie okapu; Wy
  • Strona 62 – Charakterystyka p
  • Strona 63 – żą
  • Strona 67 – Opis
  • Strona 70 – Tabele gotowania
  • Strona 72 – Poszukiwanie usterek; ŁĘ; ugi; ąż
Ładowanie instrukcji

177

2. Obs

ł

uga

U

ż

ytkowanie p

ł

yty kuchennej

Indukcyjny system gotowania opiera si

ę

na fizycznym zjawisku

indukcji magnetycznej. G

ł

ówn

ą

cech

ą

takiego systemu jest

bezpo

ś

rednie przekazywanie energii z generatora do garnka.

Zalety:

W porównaniu z elektrycznymi p

ł

ytami kuchennymi, wasza p

ł

yta

indukcyjna jest:

- Bezpieczniejsza:

ni

ż

sza temperatura na szklanej powierzchni.

- Szybsza:

mniejszy czas nagrzewania potrawy.

- Bardziej precyzyjna:

p

ł

yta natychmiast reaguje na wydawane

polecenia

- Skuteczniejsza:

90% pobieranej energii jest przekszta

ł

canej w

ciep

ł

o. Poza tym, po zdj

ę

ciu garnka z p

ł

yty, przekazywanie ciep

ł

a

zostaje natychmiast przerwane, unikaj

ą

c w ten sposób

niepotrzebnych strat.

2.1 Pojemniki do gotowania

U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie garnków, które posiadaj

ą

symbol

Wa

ż

ne:

aby unikn

ąć

nieodwracalnego uszkodzenia powierzchni nie nale

ż

y

u

ż

ywa

ć

:

- naczy

ń

, których dno nie jest idealnie p

ł

askie.

- metalowych naczy

ń

z emaliowanym dnem.

- naczy

ń

o szorstkiej podstawie, aby nie porysowa

ć

powierzchni

p

ł

yty.

- nigdy nie k

ł

a

ść

gor

ą

cych garnków i patelni na panelu

sterowniczym p

ł

yty

2.1.1 Pojemniki

Gotowanie indukcyjne wykorzystuje pole magnetyczne do
wytwarzania ciep

ł

a. Naczynia musz

ą

wi

ę

c zawiera

ć

ż

elazo. Mo

ż

na

sprawdzi

ć

, czy materia

ł

z którego jest wykonany garnek jest

magnetyczny za pomoc

ą

zwyk

ł

ego magnesu. Garnki nie nadaj

ą

si

ę

, je

ż

eli magnes nie dzia

ł

a na nie.

2.1.2 Zalecane

ś

rednice dna garnka

WA

Ż

NE: je

ż

eli wymiary garnków b

ę

d

ą

niew

ł

a

ś

ciwe strefy

grzewcze nie w

łą

cz

ą

si

ę

Aby sprawdzi

ć

ś

rednic

ę

garnka odpowiedni

ą

do ka

ż

dej strefy,

nale

ż

y skonsultowa

ć

rysunki zamieszczone w niniejszej instrukcji.

2.2 Oszcz

ę

dno

ść

energii

Aby uzyska

ć

jak najlepsze rezultaty powinno si

ę

:

- U

ż

ywa

ć

garnków i patelni o

ś

rednicy dna równiej

ś

rednicy strefy

grzewczej.
- U

ż

ywa

ć

wy

łą

cznie garnków i patelni z p

ł

askim dnem.

- Gdzie jest to mo

ż

liwe, podczas gotowania przykry

ć

garnek

pokrywk

ą

- W celu zmniejszenia czasu, gotowa

ć

warzywa, ziemniaki itp. w

niewielkiej ilo

ś

ci wody.

- U

ż

ywa

ć

szybkowaru, który dodatkowo ogranicza zu

ż

ycie energii i

czas gotowania
- Ustawi

ć

garnek na

ś

rodku strefy grzewczej oznaczonej na p

ł

ycie.

U

ż

ytkowanie okapu

System zasysania oparów mo

ż

e by

ć

u

ż

ywany w wersji

wyci

ą

gowej z odprowadzaniem na zewn

ą

trz budynku lub

filtruj

ą

cej z wewn

ę

trzn

ą

recyrkulacj

ą

.

Wersja wyci

ą

gowa

Rys. 7

Opary s

ą

odprowadzane na zewn

ą

trz za pomoc

ą

szeregu

przewodów rurowych (do oddzielnego zakupu) przymocowanych
do ko

ł

nierza znajduj

ą

cego si

ę

w wyposa

ż

eniu.

Ś

rednica rury spustowej musi by

ć

równa

ś

rednicy pier

ś

cienia

łą

cz

ą

cego:

- w przypadku wyj

ś

cia prostok

ą

tnego 222 x 89 mm

- w przypadku wyj

ś

cia okr

ą

g

ł

ego Ø 150 mm (*)


Dodatkowe informacje znajduj

ą

si

ę

na stronie dotycz

ą

cej

akcesoriów wersji wyci

ą

gowej, w ilustrowanej cz

ęś

ci niniejszej

instrukcji.

Rys. 7c

Pod

łą

czy

ć

produkt do przewodów rurowych i otworów

spustowych na

ś

cianie o

ś

rednicy równej

ś

rednicy wylotu

powietrza (ko

ł

nierz

łą

cz

ą

cy).

Zastosowanie rur i otworów spustowych na

ś

cianie o mniejszej

ś

rednicy doprowadzi do zmniejszenia osi

ą

gów zasysania i

znacznego zwi

ę

kszenia ha

ł

asu.

W takim przypadku producent uchyla si

ę

od wszelkiej

odpowiedzialno

ś

ci.

!

U

ż

y

ć

przewodu o minimalnej niezb

ę

dnej d

ł

ugo

ś

ci.

!

U

ż

y

ć

przewodu z mo

ż

liwie jak najmniejsz

ą

liczb

ą

ł

uków

(maksymalny k

ą

t kolanka: 90°).

!

Unika

ć

du

ż

ych ró

ż

nic w przekroju przewodu.

Wersja filtruj

ą

ca

Rys. 8

Przed ponownym wprowadzeniem do pomieszczenia, zasysane
powietrze zostanie przefiltrowane przez odpowiednie filtry
przeciwt

ł

uszczowe i filtry przeciwzapachowe.

Produkt jest dostarczany z wszystkimi elementami niezb

ę

dnymi

do standardowego monta

ż

u, z wylotem powietrza w przedniej

cz

ęś

ci coko

ł

u mebla.

W opakowaniu znajduj

ą

si

ę

cztery zestawy ceramicznych filtrów

w

ę

glowych o wysokich osi

ą

gach. Filtry ceramiczne s

ą

nowoczesnymi modu

ł

owymi filtrami w

ę

glowymi, które nadaj

ą

si

ę

do regeneracji (skonsultowa

ć

rozdzia

ł

Konserwacja - Filtry

w

ę

glowe, zamieszczony w niniejszej instrukcji).

W

ł

a

ś

ciwo

ś

ci chemiczno-fizyczne pozwalaj

ą

na osi

ą

gni

ę

cie du

ż

ej

skuteczno

ś

ci poch

ł

aniania zapachów oraz wysokiej

wytrzyma

ł

o

ś

ci mechanicznej.

Dodatkowe informacje znajduj

ą

si

ę

na stronie dotycz

ą

cej

akcesoriów wersji filtruj

ą

cej (w ilustrowanej cz

ęś

ci niniejszej

instrukcji).

Rys. 13b
Skonsultowa

ć

strony www.elica.com i www.shop.elica.com

w celu uzyskania informacji na temat wszystkich
dost

ę

pnych zestawów umo

ż

liwiaj

ą

cych ró

ż

ne rozwi

ą

zania

instalacyjne, zarówno w wersji filtruj

ą

cej jak i wyci

ą

gowej.

"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.

Podsumowanie

Strona 55 - enie

173 PL - Instrukcja monta ż u i obs ł ugi Dok ł adnie zastosowa ć si ę do wskazówek opisanych w niniejszej instrukcji. Producent nie ponosi ż adnej odpowiedzialno ś ci za jakiekolwiek nieprawid ł owo ś ci, uszkodzenia lub po ż ary wynikaj ą ce z nieprzestrzegania wskazówek zawartych w niniejszej ins...

Strona 56 - Wa

174 elementów grzejnych urz ą dzenia. - Nie k ł a ść na urz ą dzeniu ś ciereczek lub innych materia ł ów ł atwopalnych, dopóki wszystkie jego elementy nie ostygn ą . - Nie umieszcza ć materia ł ów ł atwopalnych na urz ą dzeniu lub w jego pobli ż u. - Rozgrzany t ł uszcz i olej mo ż e ulec zapaleniu....

Strona 59 - uga; ść

177 2. Obs ł uga U ż ytkowanie p ł yty kuchennej Indukcyjny system gotowania opiera si ę na fizycznym zjawisku indukcji magnetycznej. G ł ówn ą cech ą takiego systemu jest bezpo ś rednie przekazywanie energii z generatora do garnka. Zalety: W porównaniu z elektrycznymi p ł ytami kuchennymi, wasza p ...

Inne modele płyty grzewcze Elica

Wszystkie płyty grzewcze Elica