ÈKSPLUATACIÅ; Vvod v TMkspluataciæ i regulirovka - Electrolux ER 6825 D - Instrukcja obsługi - Strona 13

Spis treści:
- Strona 8 – DANE TECHNICZNE
- Strona 10 – INSTALACJA; UHOD
- Strona 11 – Zmiana kierunku otwierania drzwi; Defrostaciå
- Strona 12 – YTKOWANIE
- Strona 13 – ÈKSPLUATACIÅ; Vvod v TMkspluataciæ i regulirovka
- Strona 14 – Izmenenie napravleniå otkrytiå
- Strona 15 – KONSERWACJA; SERWIS NAPRAWCZY; MONTAË; Mesto ustanovki
15
Zamra
q
anie
ß
wie
q
ych produktów
q
ywno
ß-
ciowych
Produkty przeznaczone do zamro
q
enia nale
q
y umie
ß-
ci
©
w dolnej cz
eß
ci komory zamra
q
arki, w której tem-
peratura jest najni
q
sza.
Komora oznaczona symbolem
jest przysto-
sowana do d
l
ugoterminowego przechowywania mro-
q
onek (ok. 3 miesi
e
cy lub zgodnie z zaleceniami pro-
ducenta) i
ß
wie
q
ych produktów zamro
q
onych. Nie na-
le
q
y przechowywa
©
mro
q
onek po up
l
ywie terminu po-
danego przez producenta.
Zwykle zamra
q
anie
ß
wie
q
ych produktów
q
ywno
ß
cio-
wych nie wymaga zmiany ustawienia termostatu.
W celu przyspieszenia cyklu zamro
q
enia mo
q
na usta-
wi
©
termostat w pozycji najni
q
szej temperatury wew-
n
e
trznej, ale nale
q
y pami
e
ta
©
,
q
e wtedy temperatura
w ch
l
odziarce mo
q
e spa
ß©
poni
q
ej 0
°
C. W tym wypa-
dku nale
q
y wyregulowa
©
temostat na wy
q
sz
a
tempe-
ratur
e
.
Optymalna realizacja procesu zamra
q
ania wymaga
przestrzegania kilku ni
q
ej podanych zasad.
Maksymalna ilo
ß©
artyku
l
ów
q
ywno
ß
ciowych, któr
a
mo
q
na zamrozi
©
w ci
a
gu 24 godzin, podana jest na
p
l
ytce znamionowej.
Podlegaj
a
ce zamra
q
aniu produkty
q
ywno
ß
ciowe mu-
sz
a
by
©
doskona
l
ej jako
ß
ci,
ß
wie
q
e i czyste.
P r z e d z a m ro
q
e n i e m n a l e
q
y p o d z i e l i
©
q
y w n o
ß©
n a
ma
l
e porcje, co przyspiesza proces zamra
q
ania oraz
umo
q
liwia rozmra
q
anie tylko potrzebnej ilo
ß
ci danego
produktu.
Produkty spo
q
ywcze nale
q
y zawija
©
w foli
e
alumi-
niow
a
lub polietylenow
a
, uwa
q
aj
a
c aby opakowanie
by
l
o przylegaj
a
ce i dobrze zamkni
e
te.
Zaleca si
e
zapisywanie na ka
q
dym opakowaniu daty
z a m ro
q
e n i a , w c e l u k o n t ro l o w a n i a o k re s ó w p r z e -
chowywania.
Produkty
q
ywno
ß
ciowe, znajduj
a
ce si
e
w trakcie pro-
cesu zamra
q
ania, nie mog
a
styka
©
si
e
z produktami
wcze
ß
niej zamro
q
onymi, aby nie spowodowa
©
zmian
temperatury
q
ywno
ß
ci ju
q
zamro
q
onej.
Uwaga
Do zamra
q
arki nigdy nie nale
q
y wk
l
ada
©
butelek z na-
pojami gazowanymi, gdy
q
mog
a
one eksplodowa
©
.
Nie nale
q
y spo
q
ywa
©
lodu bezpo
ß
rednio po wyj
e
ciu z
zamra
q
arki, gdy
q
mo
q
e spowodowa
©
to odmro
q
enia
skóry.
Nale
q
y pami
e
ta
©
,
q
e rozmro
q
ona
q
ywno
ß©
psuje si
e
bardzo szybko.
Na wewn
e
trznej stronie drzwi zamra
q
arki znajduje si
e
lista produktów
q
ywno
ß
ciowych wraz z liczb
a
. Liczba
t a w s k a z u j e p o d a n y w m i e s i
a
c a c h o k r e s p r z e -
chowywania poszczególnych produktów.
Przechowywanie mro
q
onek
Optymalne wykorzystanie urz
a
dzenia jest uzale
q
nione
od prawid
l
owego przechowywanie mro
q
onek w skle-
pie, a okres pomi
e
dzy ich zakupem i umieszczeniem
w zamra
q
arce powinien by
©
jak najkrótszy (wzrost
temperatury zamro
q
onych produktów mo
q
e skróci
©
przewidziany okres ich przechowywania).
Nie nale
q
y przechowywa
©
mro
q
onek po up
l
ywie ter-
minu podanego przez producenta.
Nie nale
q
y cz
e
sto otwiera
©
drzwi, lub zbyt d
l
ugo po-
zostawia
©
je otwarte.
W wypadku przerwy w dop
l
ywie pr
a
du nie nale
q
y
otwiera
©
drzwi zamra
q
arki.
K r ó t k i e p r z e r w y w d o p
l
y w i e p r
a
d u n i e p o w o d u j
a
skrócenia okresu przechowywania zamro
q
onej
q
yw-
no
ß
ci, ale poniewa
q
wzrost temperatury zamro
q
onych
produktów mo
q
e skróci
©
przewidziany okres ich prze-
chowywania, zaleca si
e
jak najszybsze ich spo
q
ycie.
Rozmra
q
anie
Mro
q
onki i zamro
q
one produkty
q
ywno
ß
ciowe przed
spo
q
yciem musz
a
zosta
©
rozmro
q
one w ch
l
odziarce
lub w temperaturze pokojowej, w zale
q
no
ß
ci od dys-
ponowanego czasu.
Niewielkie porcje
q
ywno
ß
ci (np. hamburgery, kotlety,
kurczaki, filety rybne) mog
a
by
©
równie
q
gotowane
bezpo
ß
rednio po wyj
e
ciu ich z zamra
q
arki, tj. bez up-
rzedniego rozmra
q
ania. W tym wypadku czas ich go-
towania b
e
dzie d
l
u
q
szy.
Przygotowanie kostek lodu
W sk
l
ad wyposa
q
enia ch
l
odziarko-zamra
q
arki wcho-
dzi pojemnik do przygotowania kostek lodu.
Pojemnik ten nale
q
y wype
l
ni
©
wod
a
do 3/4 pojem-
no
ß
ci i umie
ß
ci
©
w zamra
q
arce.
Kostki lodu mog
a
zosta
©
wyj
e
te z pojemnika przez
jego zwyk
l
e skr
e
cenie.
Nie nale
q
y wyjmowa
©
kostek z pojemnika przy po-
mocy przedmiotów metalowych.
30
ÈKSPLUATACIÅ
Vvod v ™kspluataciæ i regulirovka
temperatury
Vstavitw ßtepselw v rozetku. Otkrytw dverw
holodilwnika i ustanovitw termostat,
raspoloΩennyj sprava v verhnej ©asti, na
zna©enie vysße
«O»
, povora©ivaå ego po ©asovoj
strelke. Teperw pribor gotov k rabote.
Temperatura reguliruetså putem vraxeniå
termostata. Ustavkoj åvlåetså oby©no srednee
zna©enie temperatury.
PoloΩenie termostata opredelåetså
temperaturoj, kotoruæ nuΩno imetw vnutri
pribora. Èta temperatura zavisit ot raznyh
faktorov, t.e. ot temperatury okruΩaæxej
sredy, ©astoty otkrytiå dveri, koli©estva
hranimyh v pribore produktov i mesta
raspoloΩeniå samogo pribora. Dlå sniΩeniå
temperatury ustanovitw termostat na vysßie
zna©eniå (vraxenie po ©asovoj strelke), a dlå
povyßeniå temperatury - na niΩnie zna©eniå
(vraxenie protiv ©asovoj strelki).
Hranenie pixevyh produktov v
holodilwnike
Soblædenie sleduæxih prostyh pravil
obespe©ivaet ka©estvennoe hranenie pixevyh
produktov v holodilwnom otdelenii.
Ne pomexatw v holodilwnik gorå©ie pixevye
produkty i Ωidkosti.
Produkty sleduet zavertyvatw v plenku,
osobenno esli oni imeæt ostryj zapah.
Ne pokryvatw polki nikakimi zaxitnymi
materialami (bumagoj, plastmassovymi listami),
potomu ©to ™ti materialy prepåtstvuæt
cirkulåcii vozduha vnutri pribora.
Syroe måso (govådina, svinina, baranina,
di©w):
syroe måso nado zavertyvatw v
poli™tilenovye meßo©ki i pomexatw na
steklånnuæ plitu. Srok sohraneniå måsa v ™tih
usloviåh - ne bolee 1-2 dnej.
Frukty i ovoxi:
frukty i ovoxi nado
akkuratno o©ixatw i pomexatw v åxik hraneniå
ovoxej.
Maslo i syr:
maslo i syr libo pomexaætså v
specialwnye germeti©nye emkosti, libo
zavertyvaætså v alæminievuæ ili
poli™tilenovuæ plenku, ©to obespe©ivaet ih
zaxitu ot vozduha.
Butylki moloka:
oni hranåtså zakrytymi na
specialwno vydelennom polke, raspoloΩennoj u
vnutrennej paneli dveri.
Polki, reguliruemye po vysote
Vnutrennie steny holodilwnika snabΩaætså
napravlåæximi, pozvolåæximi raspoloΩenie
polok na raznye vysoty.
Ris. 7
Ris. 8
Ris. 9
ìÒÚ‡Ìӂ͇ ÔÓÎÓÍ
ÑÎfl ÛÍ·‰ÍË ÔÓ‰ÛÍÚÓ‚ ‡Á΢Ì˚ı ‡ÁÏÂÓ‚
ÔÓÎÍË ÏÓ„ÛÚ ÛÒڇ̇‚ÎË‚‡Ú¸Òfl ̇ ‡ÁÌ˚ı ÛÓ‚Ìflı.
ÑÎfl ˝ÚÓ„Ó Ò‰Â·ÈÚ ÒÎÂ‰Û˛˘ÂÂ:
è Ó ‰ Ì Ë Ï Ë Ú Â Ô Ó Î Í Û ‚ Û Í ‡ Á ‡ Ì Ì Ó Ï Ò Ú Â Î Í Ó È
̇ԇ‚ÎÂÌËË ‰Ó Âfi ÓÒ‚Ó·ÓʉÂÌËfl Ë ÛÒÚ‡ÌÓ‚ËÚ Âfi
̇ ÌÂÓ·ıÓ‰ËÏÓÈ ‚˚ÒÓÚÂ.
D040
PR249
PR250
"Ładowanie instrukcji" oznacza, że należy poczekać, aż plik się załaduje i będzie można go czytać online. Niektóre instrukcje są bardzo obszerne, a czas ich ładowania zależy od prędkości Twojego internetu.
Podsumowanie
10 SPIS TRE fi CI Zalecenia wst e pne . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 11 Instalacja . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 12 Zasada bezpiecze n stwa . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . str. 12 Ustawienie . . . . . . ...
12 INSTALACJA Zasada bezpiecze n stwa Je ß li ten model ch l odziarki, charakteryzuj a cy si e mag- netycznym systemem zamykania drzwi, ma zast a pi © starszy model, posiadaj a cy drzwi zamykaj a ce si e spr eq ynowo lub wieko, przed usuni e ciem starej ch l o- dziarki nale q y unieruchomi © jej spr...
13 Zmiana kierunku otwierania drzwi Przed przyst a pieniem do wykonania ni q ej podanych czynno ß ci, nale q y wyj a© wtyczk e urz a dzenia z gniazda sieci elektrycznej. W celu zmiany kierunku otwierania drzwi nale q y po- st e powa © w ni q ej podany sposób. Wyj a© dolny zawias (1). Odkr e ci © nó ...
Inne modele lodówki Electrolux
-
Electrolux EAT1AX
-
Electrolux EC4201AOW
-
Electrolux EN 3441 AOW
-
Electrolux EN3454NOX
-
Electrolux ENA 34935 X
-
Electrolux ENA 38935 X
-
Electrolux ENB 32433 W (X)
-
Electrolux ENB 32433 W1
-
Electrolux ENB 34433 W (X)
-
Electrolux ENB 34433 W1